18671 سیاسی 1401/02/06 - 06:21

واکنش‌ها به تصویب قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار

قانون «تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار» توسط شورای نگهبان تایید شد و واکنش‌هایی نسبت به آن از سوی وکلای دادگستری مطرح شده است.

به گزارش دیوان نیوز؛ طرح «تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار» در نهایت پس از رفت‌وآمد بین مجلس و شورای نگهبان به قانون تبدیل شد. طرحی که از همان ابتدای طرح آن در مجلس شورای اسلامی با مخالفت جدی اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری (اسکودا) و کانون وکلای دادگستری مرکز و بسیاری از وکلا روبرو شد. جعفر کوشا رئیس اسکودا در یادداشتی و در انتقاد به حذف ظرفیت آزمون وکالت که در این طرح پیش‌بینی شده، نوشته بود: «تعیین ظرفیت برای آزمون جذب کارآموز وکالت طبق مصوبۀ اخیر مجلس (طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار) حذف شد. ازدحام و کثرت کارآموزان وکالت دادگستری مسئله‌ای مهم است و متأسفانه قوۀ ‌قضاییه حین بررسی این طرح و به‌ویژه مادۀ ۶ آن در صحن علنی مجلس حضور نیافت و باید پاسخ‌گوی پیامدهای این حذف ظرفیت باشد». یکی دیگر از موارد مورد انتقاد رئیس اسکودا طرح موضوعات پیرامون امور سردفتری، کارشناسی و وکالت دادگستری در کمیسیونی اقتصادی و غیرحقوقی (کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی) بود که کوشا این موضوع را «خلاف قانون اساسی» توصیف کرد و طرح موضوع وکالت در کمیسیونی اقتصادی را به دلیل خروج موضوعی، «بسیار عجیب و غیر علمی» دانسته بود.

حذف چالش‌برانگیز ظرفیت آزمون‌ جذب کارآموز وکالت

جلیل مالکی رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز نیز هنگام طرح مصوبه «تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار» در مجلس با انتقاد از ماده ۶ این طرح گفته بود: «با تصویب این ماده عملاً نظارت و اختیار قوه قضاییه در نیازسنجی حوزه‌های قضایی در پذیرش وکیل از بین می‌رود و به یک باره حوزه‌های قضایی کوچک و به‌ویژه در مناطق محروم که ممکن است فقط یک یا دو شعبۀ دادگاه داشته باشند با تعداد کثیری از پذیرفته‌شدگان مواجه خواهند شد که باید در آن حوزۀ قضایی مبادرت به وکالت دعاوی نمایند. درحالی‌که در آن حوزۀ قضایی نه نیازی به این تعداد وکیل است و نه کار وکالتی‌ برای وکلای پذیرفته‌شده وجود دارد». این وکیل دادگستری نتیجه تصویب این ماده را «وکلای مازاد» دانسته بود که به دلیل «بیکاری و عدم وجود کار یا به سمت و سوی کارچاق‌کنی و واسطه‌گری و وکالت‌های تضمینی می‌روند یا در صورت مقاومت و عدم انحراف به سمت و سوهای فوق، به دلیل عدم وجود کار و اشتغال دچار افسردگی می‌شوند و بار دیگری را بر دوش جامعه و خانواده تحمیل می‌کنند.

به رغم تمام انتقادات، شورای نگهبان این طرح را مغایر با شرع و قانون اساسی تشخیص نداد و سخنگوی این شورا با اعلام خبر تایید این طرح در ۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ ابراز امیدواری کرد که «همان‌گونه که از عنوان این طرح پیداست، اجرای آن به تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار و رونق کسب‌ و کارها در سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین بینجامد».

دغدغه علمی جدی برای وکلایی که در آینده جذب می‌شوند وجود دارد

کارن روحانی، نایب رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز در گفت‌وگو با ایسنا، در ارتباط با آخرین تغییرات اعمال شده در این طرح که در نهایت به قانون تبدیل شد گفت: این قانون متضمن این است که دیگر کمیسیون تعیین ظرفیت که ذیل تبصره ماده ۱ قانون «کیفیت اخذ پروانه» پیش‌بینی شده بود دیگر ظرفیت آزمون وکالت را تعیین نمی‌کند و اساسا تعیین ظرفیتی برای آزمون‌ وکالت نداریم که البته این موضوع صرفا به کانون وکلا محدود نمی‌شود و شامل کانون سردفتران و کارشناسان دادگستری نیز می‌شود. بنابراین داوطلبانی که حداقل ۷۰ درصد امتیاز میانگین نمرات ۱ درصد حائزان بالاترین امتیاز در هر رشته را کسب کنند، پذیرفته می‌شوند که این عدد برای کسانی که سهمیه دارند ۶۰ درصد است. به عنوان مثال اگر ۱۰۰۰ متقاضی وجود داشته باشد، ۱ درصد این تعداد ۱۰ نفر است پس میانگین نمرات این تعداد را محاسبه می‌کنند و هرکسی که ۷۰ درصد نمره آن‌ها را کسب کرده باشد در آزمون قبول می‌شوند.

این وکیل دادگستری در رابطه با آینده نهاد وکالت با اجرای این ماده گفت: پس از آن‌که ما متوجه شدیم اهتمام بر این است که حتما ظرفیت آزمون برداشته شود اعلام کردیم حداقل یک شرایطی برای جذب داوطلبان (معیار کیفی) در نظر گرفته شود مثلا بگوییم به شرطی که داوطلب معدل ۱۲ را نیز کسب کرده باشد اما این موضوع در قانون نیامد و با این اتفاق اگر میانگین نمرات ۱ درصد برتر پایین باشد طبعا کسب ۷۰ درصد امتیاز میانگین پایین‌تر است و این مسئله دغدغه‌ای علمی برای ما ایجاد کرد که کسانی وارد عرصه وکالت شوند که حداقل استانداردهای علمی را داشته باشند و این تنها نگرانی ما است.



  1. تانژانت زاويۀ تغييرات قلعه‌نویی صفر است / فرصت‌سوزی یکسالۀ تیم‌ملی!
  2. واحد سوم گازی نیروگاه ‌گهران به شبکه برق کشور متصل شد
  3. مدیریت تغییر اقلیم و گسترش اقتصاد سبز، راهبرد اصلی دولت
  4. بیش از ۵۷ هزار بازدید از شروع طرح سلامت نوروزی انجام شد
  5. دستگاه‌های امدادی البرز در آماده‌باش
  6. تعریف بسته‌های سرمایه‌گذاری در مدیریت شهری کرج
  7. ارائه ۲۸ هزار خدمت امدادی توسط هلال احمر البرز
  8. کاهش ۶۷ درصدی شعب نامتعارف
  9. نظامی‌گرایی اقتصادهای اروپایی
  10. وزیر دفاع پاکستان برای طالبان افغانستان خط و نشان کشید
  11. کلیت مجلس دوازدهم انقلابی است
  12. کاهش رکود تورمی مسکن با اقدامات دولت سیزدهم
  13. کاهش ۱۰۰ درصدی تصادفات درون شهری در البرز
  14. روبینیو 9 سال به زندان خواهد رفت!
  15. وار تا 20 روز آتی به ایران می‌آید
  16. آب، منبع استراتژیک کلیدی تهدیدات امنیت جهانی
  17. افزایش ۲ برابری کارت آزاد جایگاه‌های سوخت در نوروز
  18. شناگر اصفهانی رکورد ملی خود را جابه‌جا کرد
  19. برگزاری اولین گردهمایی مشترک رؤسای هیئت‌ها، انجمن‌های ورزشی و  مسئولان کمیته‌های پارکور کشور
  20. درهای نمایشگاه رسانه های ایران باز شد
  21. افزایش دو و نیم برابری بودجه فرهنگی شهرداری کرج
  22. آیین تحلیف اعضای هیئت منصفه مطبوعات البرز برگزار شد
  23. گرم‌ترین آذر ۳۳ سال اخیر کشور ثبت شد
  24. خواص بسترساز مشارکت حداکثری در انتخابات شوند
  25.  روایت تکراری اختلاف و التهاب
  26. یک هشتم لیگ قهرمانان آسیا؛مشابه ولی متفاوت
  27. نقش «اقتصاد مقاومتی» در عبور از تنگنای تحریم
  28. ابراز شادی و خوشحالی بعد از پیروزی، جُرم محسوب می‌شود ؟!
  29. به بهانه آغاز دوباره مسابقات لیگ برتر فوتبال ایران
  30. زمین چمن مصنوعی روستای خورچان افتتاح شد
  31. «حمل و نقل» پیش شرط بهبود وضعیت صادرات و واردات در کشور
  32. تاج منتسب به سپاه است؟
  33. توافق با عراق برای تامین ۵۰ میلیون متر مکعبی گاز در روز
  34. بیست و یکمین جشنواره تولید ملی - افتخار ملی با حضور مقامات کشور
  35. افزایش قیمت خودسرانه قالیشویی و خشکشویی ممنوع است
  36. سهمیه جدید وام ۲۰۰ میلیون تومانی ودیعه مسکن ابلاغ شد
  37. ۵۰۰ میلیون مسدوی خودروهای وارداتی آزاد شد
  38. انعقاد تفاهم‌نامه همکاری میان ۴ کمیسیون گردشگری اتاق‌های بازرگانی ایران، البرز، اصفهان و قم
  39. زمان واریز عیدی کارمندان اعلام شد
  40. زمان واریز اعتبار تشویقی کالابرگ به حساب‌ها