مناطق سنتی کشت قهوه برزیل که عمدتا عربیکا تولید میکنند، با خشکسالیهای شدیدتر و مکرر و دمای بالاتر مواجه شدهاند. عربیکا هنوز هم صادرات اصلی قهوه این کشور است، اما تولید روبوستا اکنون با سرعت بیشتری در حال رشد است. طبق گزارش وزارت کشاورزی آمریکا که تولید جهانی قهوه را پیگیری میکند، در ۱۰ سال گذشته، بیش از ۸۱ درصد افزایش یافته است.
فرناندو ماکسیمیلیانو، مدیر اطلاعات بازار قهوه در شرکت خدمات مالی «استون ایکس» میگوید: روبوستا برای برزیل فرصتی فراهم میکند تا در آینده حتی با وجود تشدید اثرات تغییرات اقلیمی، همچنان بزرگترین تامینکننده قهوه جهان باقی بماند. او افزود: «لزوما تقاضا نبود که به رشد تولید روبوستا منجر شد. در واقع، مشکلات آب و هوایی و از بین رفتن قهوه عربیکا عوامل اصلی بودند که به تحریک رشد روبوستا کمک کردند.»
تولید قهوه عربیکا در برزیل طی سه سال گذشته، با نرخی حدود ۲ تا ۲.۵ درصد سالانه رشد کرده است، در حالی که تولید روبوستا سالانه حدود ۴.۸ درصد افزایش یافته است. طبق گزارش «استون ایکس»، در فصل رشد امسال، روبوستا تقریبا ۲۲ درصد افزایش یافته است که یک رکورد برداشت محسوب میشود. تحلیلگران میگویند این به معنای آن است که تولید روبوستا به دلیل تواناییاش در مقابله بهتر با شرایط نامساعد آب و هوایی و همچنین سودآوریاش، برجسته بوده است.
در مناطق گرمتر برزیل که قهوه عربیکا نمیتواند رشد کند، تولیدکنندگان قهوه در حال یافتن راههایی برای تولید روبوستا و کاهش تاثیر دمای بالاتر هستند. کاشت درختان قهوه در زیر سایه درختان بومی و سایر گونهها یکی از این تکنیکها است.
خبرنگار: مصطفی عبادی
