202 فرهنگی 1398/09/20 - 12:56

مقدمه ای بر «مرد ایرلندی» تازه ترین اثر آقای «اسکورسیزی»؛

ژانر گنگستری از گور بر می خیزد

دوست داشته باشیم یا نه، ژانر گنگستری اساسا ژانر مهمی در تاریخ سینما به حساب می آید. بسیاری از حرکات و پیشرفت های اساسی سینمایی از فیلم هایی شروع شده اند که بر اساس قواعد این ژانر ساخته شده بودند و زندگی یک گنگستر را بیان می کردند. از «صورت زخمی»ِ دهه چهل میلادی «هاوارد هاکس» بگیرید که زندگی «تونی مونتانا» بود تا «بانی و کلاید»ِ آرتور پن که در دهه هفتاد یک موج تازه در سینما به راه انداخت و شکل و شمایل دیگری به بیان «خشونت» در سینما داد. از «پدر خوانده»ِ فرانسیس فورد کاپولا بگیرید که حد اعلای این جنس از سینما را به رخ کشید تا «روزی روزگاری در آمریکا»ی سرجیو لئونه که«مدرنیسم» را به رگ های سینمای گنگستری تزریق کرد.

محمدحسین سیفی -  اما با تمام این سرگذشتی که تاریخ سینمای گنگستری به خود دیده، یک نام را نمی توان هرگز نادیده گرفت؛ «مارتین اسکورسیزی»! مردی که با «خیابان های پایین شهر» که اساسا یک فیلم جدی گنگستری است، خودش را به سینما معرفی کرد و بعدها با ساختن آثاری همچون «رفقای خوب» و «کازینو»، بیش از پیش امضای خودش را بر فیلمسازی در این سبک زد. تا جایی که وقتی نام اسکورسیزی می آید، پیش از هر چیز فیلمبازان یاد آثار گنگستری او می افتند و هرچه قدر هم شیفته «راننده تاکسی»، «گاو خشمگین»، «آخرین وسوسه مسیح» و «عصر معصومیت» یا... باشند.
نکته دقیقا همینجاست که اسکورسیزی اگر روزگاری از سینمای گنگستری فاصله می گرفت و مثلا «عصر معصومیت»، «گاو خشمگین» یا «هیوگو» می ساخت، در بستر آن روایت ها هم می شد علاقه او به سینمای گنگستری را پیدا کرد. جایی که مثلا در فیلم «عصر معصومیت» از دل یک خانواده تیپیکالِ معمولی، یک شبه گنگسترهای به مراتب ترسناک تر بیرون می کشد که در زیرمتن می توان به خوانش این چنینی دست پیدا کرد. از این رو هر چه قدر هم اسکورسیزی از این جنس سینما دور می بود، باز می شد رگه هایی از این سینما را در آثارش پیدا کرد؛ چرا که پیش از همه «اسکورسیزی» بدان فیلم ها «روح» دمیده است.
اما وقتی پس از سال ها شنیده شد که اسکورسیزی دوباره سراغ ساختن یک اثر گنگستری رفته، خیلی از طرفداران او دوباره سر ذوق آمده اند و به هوای این که قرار است با آثار دهه هشتاد و نود او خاطره بازی کنند مشتاق تماشای تازه ترین اثرش بودند. اما از روزی که خود اسکورسیزی اعلام کرد که «مرد ایرلندی» آن فیلمی است که قریب به دو دهه قصد ساختنش را داشته، برق از سر مخاطبان پرید و انتظارات دو چندان شد تا ببینیم این چه فیلمی است که اسکورسیزی اینچنین برای ساختنش صبر و تلاش به خرج داده است؟ وقتی هم که پروسه ساخت فیلم تموم شد و اسکورسیزی به صراحت گفت «بارها سر صحنه فیلمبرداری تسلیم سخت بودن پروژه شدم» بیش از پیش دلمان می خواست بدانیم که مگر «مرد ایرلندی» چه پروژه ای است که یک پیرمرد استخوان خورد کرده در سینما که بیش از چهار دهه سابقه فیلمسازی درخشان دارد، سر چنین پروژه ای ابراز ناتوانی می کند؟
همه این ها پرسش هایی بودند که در ذهن ما مخاطبان شکل می گرفت و منتظر بودیم تا خروجی اش را ببینیم. اما احتمالا همه مان بخاطر سن بالای اسکورسیزی و اینکه دهه هشتم زندگی اش را سپری می کند، به این فکر می کردیم که قرار نیست مانند «رفقای خوب» یا فیلم های آن سال هایش به وجد بیایم اما قرار است به خاطر اینکه اسکورسیزی پشت دوربین نشسته از تماشای یک اثر گنگستری سه ساعت و نیمه سیراب شویم و پس از تماشا هم مانند آثار دیگر کارگردانان پا به سن گذاشته صرفا بگوییم «حالمان خوب شد» و آن را ببوسیم و کنار بگذاریم. اما اگر هنوز این فیلم را ندیده اید و چنین فکری می کنید باید بگویم که سخت در اشتباهید!
«مرد ایرلندی » اثری است که به راحتی می توان در آن گذر عمر کارگردانش را رویت کرد. کارگردانی که در کارنامه اش آثار گنگستری فراوانی به چشم می خورد که هرکدام از آن ها بخش مهمی از تاریخ سینما را شامل می شود. اما حالا با «مرد ایرلندی» بازگشته و یکی از بهترین آثار خودش و احتمالا یکی از بهترین آثاری که سینمای آمریکا در قرن 21 سینما به خود دیده را ساخته و هالیوود می تواند به خاطر داشتن اسکورسیزی کماکان بدان ببالد. با فیلمی طرف هستیم که از همین حالا باید یک صفحه برایش در کتاب های تاریخ سینما کنار بگذاریم و نامش را به عنوان یک اثر ماندگار بر تارکِ سینما ثبت کنیم تا آیندگان بیشتر، بهتر و دقیق تر از ما به این اثر بازگردند و سینمای گنگستری را از نو بنویسند و از این فیلم یادداشت برداری کنند. و احتمالا به حال ما غبطه بخورند که در زمانه ای می زیستیم که می توانستیم چنین اثری را ببینیم و هم عصر کارگردانش بوده ایم.
مرد ایرلندی داستان راننده کامیونی به نام «فرانک شیرَن» (رابرت دنیرو) است. مردی که مانند بسیاری از مردم، زندگی ساده خود را با چالش های روزانه ای نظیر خرابی ماشینش می گذراند. او به صورت اتفاقی با رئیس باند و فرد قدرتمندی به نام «راسل بوفالینو» (جو پشی) آشنا می شود. فردی که همه برای کوچک ترین اقدامی از او پرسش می کنند و اگر رضایت او کسب نشود، می تواند به بهای زندگی و جانشان تمام شود! فرانک فعالیت خود را به عنوان راننده برای راسل آغاز می کند اما رفته رفته توانایی های او در کشتار باعث می شود رتبه بالاتری پیدا کرده و تبدیل به یکی از افراد نزدیک راسل شود و...
اسکورسیزی بهتر از هر کارگردان دیگری دنیای تبهکاران را می شناسد و در « مرد ایرلندی » دقیقا پا به عرصه ای گذاشته که استاد بلامنازع آن است. با این تفاوت که گنگسترهای اسکورسیزی در سال 2019 شباهتی با دنیای پر زرق و برق سال های دور ندارند و گویی مانند کارگردانشان، آن ها هم پخته تر شده اند. اسکورسیزی این بار تمام دستاوردهای سینمایی دهه های گذشته خود را یک جا جمع کرده و آن را به مخاطب ارائه داده است. علاقه او به روایت تاریخ پر از علامت سوال ایالات متحده در این جا نیز نقش پررنگی دارد و حوادث معاصر این کشور به طور دقیق مورد بررسی قرار گرفته و تاثیر آن بر زندگی افراد نیز با جزئیات به تصویر کشیده شده است.
یکی از جذاب ترین و ماندگارترین شخصیت های فیلم راسل با بازی جو پشی است. راسل بارها تماشاگر را به یاد «دون کورلئونه» در سری فیلم های «پدرخوانده» می اندازد؛ با این تفاوت که راسل لبخند بیشتری می زند و بر اخلاقیات پایبندی بیشتری دارد اما خب اجتناب ناپذیری این مساله حتی در انتخاب موسیقی در برخی سکانس ها با حضور راسل کاملا مشهود است. این مثال و دیگر نمونه ها مهر تاییدی بر این ادعا خواهند بود که اسکورسیزی در برخی صحنه ها یک ادای دین جدی به برخی فیلم های بزرگ گنگستری تاریخ سینما مثل همین «پدرخوانده»، «روزی روزگاری در آمریکا» و... داشته است.
با این حال و با تمام ارجاعاتی که اسکورسیزی به گذشته خودش و فیلم های مورد علاقه اش و... می دهد، «مرد ایرلندی» یک فیلمِ گنگستری متعلق به جهان امروزِ اسکورسیزی است که کارگردانش هیچ کس جز او نمی تواند باشد. این فیلم بیش از هر فیلم دیگری در سال های گذشته، «اسکورسیزی» را پشت دوربین خودش به مخاطب نشان می دهد.



  1. دستگیری ۲۳ نفر از اعضای شرکت های هرمی در ساوجبلاغ ‏
  2. دختر شهید سلامی: ترور شبانه فرماندهان و دانشمندان نشانه عجز و درماندگی دشمنان است
  3. بزرگداشت شهدای اقتدار در مصلی تهران با حضور سران قوا/ دیدگاه مقامات درمورد جنگ ۱۲ روزه
  4. ترافیک سنگین در آزادراه تهران - شمال و تهران - قزوین
  5. سرلشکر موسوی: پاسخ ما به هر شرارت دشمنان، کوبنده‌تر از قبل خواهد بود
  6. ادعای ترامپ: مانع نابودی نیویورک توسط شهردار «دیوانه کمونیست» خواهم شد
  7. رضاییان با استقلال تمدید کرد؛ قلی‌زاده آبی‌پوش شد
  8. نونو مورایس کیست؟ / شاگرد سابق مورینیو روی نیمکت استقلال
  9. به بهانه آغاز تمرینات تیم فوتبال امید؛ باشگاه‌ها هوای امیدها را در راه المپیک داشته باشند
  10. صف فروش در بورس در حال کوتاه شدن است/ بهبود بازار سرمایه در روزهای آینده
  11. آسوشیتدپرس: بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنان در ایران حضور دارند
  12. شلیک سه فروند موشک از نوار غزه به سمت شهرک صهیونیستی سدیروت
  13. واکنش برانکو به یک سوال تکراری؛ وقتی پرسپولیس سرمربی دارد، کجا بیایم؟
  14. خبرگزاری ترند: پزشکیان به جمهوری آذربایجان سفر می‌کند
  15. هوای تهران پنج درجه خنک‌تر می‌شود
  16. ایران و غزه؛ محور مذاکرات ترامپ و نتانیاهو در کاخ سفید
  17. تمدید لغو پروازها در شمال، جنوب و غرب کشور تا ساعت ۱۴ چهارشنبه
  18. وطن‌فروشی در ذات ایرانی نیست
  19. دستگیری ۵۰ تروریست و مزدور صهیونی در سیستان و بلوچستان
  20. عراقچی: ایران حق خود را جهت شناسایی متجاوز و پرداخت خسارت پیگیری می‌کند
  21. اتحادیه اروپا: از آتش‌بس ایران و اسرائیل حمایت می‌کنیم/ضرورت جلوگیری از تشدید تنش در منطقه
  22. محکومیت حمله به تأسیسات شیمیایی ایران در نشست ویژه سازمان منع سلاح‌های شیمیایی
  23. دنیامالی: همه تلاش ما برگزاری رویدادهای ورزشی در موعد مقرر است
  24. سه بیمارستان نوساز البرز در آستانه تکمیل
  25. غیبت آمریکا در نشست سازمان ملل برای مبارزه با فقر و گرسنگی
  26. به استقبال فصل فشرده لیگ برتر در سال جام‌جهانی؛ باشگاه‌ها کمربندها را محکم ببندند
  27. کلید استقلال جدید در دستان ساپینتو/ خریدها با ورود مربی پرتغالی رونمایی می‌شوند
  28. هشدار سازمان تجارت جهانی درباره «اختلال شدید» در نظم تجاری
  29. تمدید لغو پروازهای داخلی و خارجی در شمال، جنوب و غرب کشور تا ساعت ۱۴ سه شنبه
  30. موسسه اعتبارسنجی «فیچ»: رشد اقتصادی جهان به‌شدت کُند می‌شود
  31. به بهانه حضور تیم ملی فوتبال در تورنمنت کافا؛ یک شروع معمولی در راه جام‌جهانی
  32. همبستگی ایجاد شده، فرصتی برای حل مشکلات اساسی و تغییر ریل اداره کشور است
  33. زاینده رود بامداد سه‌شنبه بازگشایی می‌شود
  34. حضور رئیس جمهوری در مراسم گرامیداشت سپهبد شهید باقری؛ پزشکیان: مردم باید با افکار و دیدگاه‌های افرادی مثل شهید باقری آشنا شوند
  35. آلمان خواستار همکاری سایبری با رژیم صهیونیستی شد
  36. تصویب تعویق یک هفته‌ای محاکمه نتانیاهو در دادگاه قدس اشغالی
  37. تربیت کودکان عاشورایی برای پاسداری از آینده کشور
  38. دستور استاندار البرز برای شناسایی کاستی ها
  39. مشاوران املاک غیرمجاز دخیل در تغییر کاربری اراضی البرز
  40. ضربه جنگ ۱۲ روزه به اکران «پیرپسر»