حسن صانعی پور/ به گزارش دیوان نیوز؛ با این مقدمه نگاهی به حواشی چند روز اخیر جام بیست و دوم خواهیم انداخت.
ژاپن در قواره شگفتی ساز
صعود از گروه مرگ بعد از شکست دو غول انکار ناپذیر فوتبال جهان به اندازه کافی اعتماد به نفس به بازیکنان و مربیان ژاپن داده است که در اندیشه قهرمانی جام جهانی افتادهاند. در حقیقت نباید این تیم را در حد و اندازه قهرمان دنیا بدانیم اما آنان نشان دادند که در قواره یک شگفتی ساز تمام عیار خواهند بود. ریتسو دوآن، ستاره تیم فوتبال ژاپن گفته است: «هرکس از من در مورد قهرمان جهان بپرسد، من پاسخ می دهم ژاپن میتواند قهرمان جهان شود و من اصلا شوخی نمی کنم.» اعتماد به نفس ایجاد شده نزد ژاپنیها، ذهنیت برنده را برای آنان ایجاد کرده و این تیم حتی در صورت حذف از جام جهانی، آینده درخشانی را در فوتبال جهان برای خود متصور کرده است. باید دید دوآن و همتیمیهایش تا کجای این مسابقات پیش خواهند رفت.
دیگو آرماندو مسی
در شب صعود آرژانتین به یکچهارم نهایی جام جهانی ورزشگاه احمد بن علی و دوستداران این رشته شاهد هنرنمایی لئو مسی بودند. فوق ستاره آرژانتین که کمتر اتفاق افتاده بود در جام جهانی درخششی همچون بازیهای باشگاهی داشته باشد، رفته رفته یاد و خاطره مارادونا فقید را در جام جهانی زنده کرده است. مسی و آرژانتین سه بار در یک چهارم و یک بار در یک هشتم از گردونه مسابقات جام جهانی خارج شدهاند و یک بار نیز فینال را به آلمان واگذار کردهاند. با این حال قطر پنجمین حضور آرژانتین با رهبری مسی است که احتمال میرود مسی با سبک مارادونا در دومین فینال احتمالی، جام قهرمانی را بالا سر ببرد.
آلمانیها بعد از جام
جام جهانی خلی زود برای آلمانی ها به آخر رسید و مسلما تبعات منفی زیادی برای ژرمن ها در فوتبال جهان خواهد داشت. لوتار ماتیوس ستاره سابق آلمان به بررسی چرایی این نتایج و البته دورنمای تیم ملی آلمان پرداخته است: "حذف تیم ملی کشورمان در جام جهانی قطر دردناک است. من اذیت شدم، زیرا می توانست این اتفاق رخ ندهد و انگار چیزی شبیه به خودزنی بود. هانسی از توانایی لازم برخوردار بوده و به اندازه کافی از خود انتقادش می کند تا از اشتباهاتش درس بگیرد. اما او نیز در سراسر جام جهانی بخشی از زنجیره اشتباهاتی بود که باعث دومین حذف متوالی آلمان در دور مقدماتی شد. من نمیخواهم بگویم خواستار بازگشت ماتیاس سامر به فدراسیون هستم، اما افرادی مانند او به تیم ملی کمک زیادی میکنند. با این حال من شک دارم که آیا آلمان برای یورو 2024 در خانه آماده هستند یا نه ؟ راه درازی برای بازگشت تیم به بالاترین سطح وجود دارد.
هجمه علیه رونالدو
به نظر می رسد رونالدو دیگر در میان پرتغالیها جایگاه گذشته خود را ندارد چرا که نشریه پرتغالی آبولا در یک نظرسنجی از مردم پرتغال خواست تا در مورد قرار گرفتن رونالدو در بازی برابر سوئیس(یک هشتم نهایی) نظر بدهند و نتیجه جالب بود. 70 درصد پرتغالی ها معتقدند رونالدو نباید برابر سوئیس در ترکیب ثابت باشد و تنها 30 درصد معتقد بودند که او باید فیکس بازی کند. با این حال گذشتن از نام رونالدو ظلم به فوتبال جهان است. او همچنان قادر خواهد بود از کوچکترین فرصتها به نفع تیمش موقعیت گل بسازد. هرچند ستاره بزرگ پرتغال به دوران بازنشستگی نزدیک میشود و احتمال حضور او در فوتبال عربستان این موضوع را پر رنگتر کرده است اما پرتغالیها باید به رونالدو در ادامه مسابقات جام جهانی اعتماد کنند.
فغانی و جام جهانی
قضاوت علیرضا فغانی در دیدار اروگوئه با پرتغال، انتقادات شدیدی را از طرف دیگو آلونسو در برداشت. از طرفی نشریات اروگوئه ای نیز همگام با سرمربی خود به شماتت فغانی و سیبرت پرداخته و حتی یک رسانه این کشور خواهان محرومیت مادام العمر این دو داور مشهور و بین المللی از قضاوت شدهاند. با این حال نشریه کیکر با انتشار گزارشی به دفاع از این داور آلمانی پرداخته و پاسخ هجمه های سرمربی و بازیکنان اروگوئه را داده است. همچنین رئیس کمیته داوران فدراسیون فوتبال آلمان در این رابطه گفته است: «دنیل سیبرت روز جمعه به خوبی بر این کار دشوار تسلط داشت. او از تمام امکانات برای همگام کردن بازیکنان با تمام تصمیمات مهم خود بهره برد و از نظر ارتباطی موفق عمل کرد.» موضع آلمان در خصوص سرمربی اروگوئه انتظاری است که درمورد علیرضا فغانی از نشریات معتبر ایرانی و فدراسیون برای حفظ وی در ادامه مسابقات جام جهانی میرود.
قدر قدرتها و ضعفا
رمز و راز این موضوع که چرا بعضی تیمها لقب قدر قدرت فوتبال را دارند و در عوض بسیاری حتی با ارایه بازیهای فراتر از انتظار همواره در بین تیمهای ضعیف دنیا قرار گرفتهاند، چیست؟ روزنامه گلوبو برزیل، با انتشار مقالهای به این سوال مهم در فوتبال پاسخ داده است؛ شاخص درآمد سرانه بالا، موفقیت در جام جهانی را تضمین نمیکند. کافی است ببینیم که در همین جام جهانی، سنگال با شرایط مالی پایینتر از متوسط، قطرِ ثروتمند را حذف میکند. شاخص توسعه انسانی سازمان ملل نیز نمیتواند توضیحی بر عملکرد خوب در جام جهانی باشد. از بین ده کشوری که در این شاخص، رتبههای بالا را دارند، فقط آلمان قهرمان جام جهانی شده؛ در حالی که برزیل در جایگاه تحقیرآمیز ۸۷ شاخص توسعه انسانی، پنج بار جام قهرمانی جهان را بالای سر برده است. تنوع هم میتواند به عنوان یک شاخص در این استدلال مورد بحث قرار بگیرد؛ به خصوص که تیمهایی مثل برزیل و فرانسه که از مدعیان همیشگی جام جهانی به شمار میآیند، همواره از بازیکنان متنوعی برخوردار بودهاند. یکی دیگر از احتمالات مطرحشده، مسئله تعصب به فوتبال است؛ هر چند باورنکردنی است اما قابل رد کردن هم نیست. اگر برزیلی یا آرژانتینی باشید، متوجه میشوید که این مسئله، تا چه حد پیشبرنده است اما در طرف مقابل شاید هیچ طرفداری به تعصب تیمهای بشیکتاش، گالاتاسرای و فنرباغچه وجود نداشته باشد اما تیم ملی ترکیه حداکثر یک تیم متوسط است. پس دستورالعمل تبدیل شدن به یکی از بهترین تیمهای جهان چیست؟ پاسخ در یک واژه سه حرفی است: سن رودریگو در کشوری متولد شده که لئونیداس، پله، گارینشا، زیکو، روماریو، رونالدو، رونالدینیو و نیمار را دارد و یک آرژانتینی دیاستفانو، کمپس، مارادونا، باتیستوتا و مسی را به اندازه پدر و مادر خود میشناسد. پس متوجه اهمیت «سنت» در فوتبال شدید. اما سنت چگونه به دست میآید؟ پاسخش این است: ساده نیست؛ دههها طول میکشد.
آمریکا و اروپا در فینال
نحوه قرار گرفتن تیمها در نمودار حذفی جام جهانی 2022 چنانچه از تیمهای شگفتی سازی چون ژاپن، کره جنوبی، سنگال و حتی پرتغال فاکتور بگیریم، احتمالات متعددی را در خصوص فینالیستهای جام جهانی بوجود آورده است. با این حال یک احتمال قویتر نیز وجود دارد؛ در یک طرف جدول از بین تیمهای هلند، برزیل، آرژانتین و کرواسی یک تیم به فینال خواهد رسید و در طرف مقابل احتمال حضور کشورهایی چون: اسپانیا، فرانسه، لهستان، سوئیس و انگلستان در مسابقه نهایی جام متصور است. با این حال حضور دو تیم پر قدرت برزیل و آرژانتین، در یک سو و چند قدرت اروپایی در سوی دیگر احتمال فینال آمریکایی اروپایی را متحمل کرده است.
کیروش و کمک مربیان خارجی
سرمربی تیم ملی فوتبال با 9 دستیار خارجی، ایران را در مسابقات جام جهانی هدایت کرد. در حقیقت به غیر از مارکار آقاجانیان که در نیمه کار و بعد از منتفی شدن حضور جواد نکونام در تیم ملی، به جمع دستیاران کیروش اضافه شد، این مربی پرتغالی ترجیح داد همه همکاران خود را از نفرات مورد اعتماد خارجی انتخاب کند. هرچند نباید از تواناییهای آقاجانیان که در دروه قبل حضور کیروش در ایران در کادر فنی او حضور داشت، براحتی بگذریم اما از نکاتی که باعث گردیده همواره این سرمربی در فوتبال ملی نتواند خواستههای برحق فوتبال دوستان را برآورده سازد همین عدم حضور مربیان ایرانی است که حال و هوای فوتبال پارسی را در تیم ملی کم رنگ کرده و دست آخر منجر به ناکامی فوتبال ملی شده است.