یکشنبه، 30 اردیبهشت 1403 18:00
32475 اجتماعی 1403/02/18 - 10:03

رئیس تیم پیوند کبد بیمارستان امام خمینی:

هشدار نسبت به نبود داروهای بیماران پیوند کبد

رییس تیم پیوند کبد بیمارستان امام خمینی گفت: هنوز هیچ درمان قطعی برای جلوگیری و کنترل عارضه کبد چرب در ایران وجود ندارد.

به گزارش دیوان نیوز به نقل از ایلنا، «علی جعفریان» رییس تیم پیوند کبد بیمارستان امام خمینی با بیان اینکه امروزه دارو و تجهیزات پزشکی، چالش مهمی در حوزه پزشکی است، گفت: به دلیل تحریم ها و همچنین از نظر تامین منابع مالی مشکلاتی در این زمینه وجود دارد. هر چند وقت، یک یا چند دارو کمیاب می‌شود؛ حتی داروی ایرانی که قبلا در کشور تولید می‌شد، اکنون به دلیل نبود مواد اولیه با مشکل تولید مواجه شده است.یکی از داروهای مهم و کاربردی در بخش پیوند «فیبرینوژن» است و متاسفانه از چندین ماه پیش موجودی نداشتیم و این مسئله به قیمت جان بیمار تمام می‌شود، چون اگر یک بیمار کبدی مشکل انعقادی داشته باشد و داروی فیبرینوژن در اختیار نداشته باشیم، خطر مرگ خواهد داشت.

وی با تاکید بر اینکه داروی فیبرینوژن، جایگزین مناسب و موثری ندارد، گفت: داروی دیگر بازیلیکسیمب است که در بیماران پیوند کبد که نارسایی کلیه دارند کاربرد دارد. در راستای تامین این داروی مهم بارها با سازمان دارو و غذا مکاتبه شده، اما متاسفانه هنوز پاسخی دریافت نکرده ایم، این در حالی است که  مسئولان این موضوع حیاتی که با جان انسان‌ها گره خورده است را باید مهم قلمداد کنند و در اولویت بگذارند.

رییس تیم پیوند کبد بیمارستان امام خمینی افزود:  متاسفانه ده سال است که نتوانستیم این دارو را در ایران تهیه کنیم و همیشه هم بهانه ای وجود دارد. این دارو با فناوری بالا تولید می شود و شاید تولید داخلی آن در ایران صرفه اقتصادی ندارد، چون حجم بالایی در کشور نیاز نداریم. گاهی اوقات متعاقب پیوند کبد به دلیل مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، کلیه ها نارسا می‌شود و کار به دیالیز و حتی مرگ می انجامد و اگر این دارو قبل از پیوند مصرف شود جلوی مرگ را خواهد گرفت.

جعفریان درباره‌ امکان تهیه دارو از کشورهای همسایه گفت: زمانی که انسان‌ها، جان عزیزان خود را در خطر ببینند، با جان و دل برای درمان او دست به تلاش می‌زنند و گاهی داروی مورد نیاز را از کشورهای همسایه با هزینه گزاف تهیه می‌کنند، به طور نمونه بیماری بوده است که خانواده او توانستند، این دارو را از کشور ترکیه با قیمت ۶۰ میلیون تومان تهیه کند. در اینجا موضوعی که مطرح می‌شود، این است که همه‌ی بیماران از شرایط یکسانی برخوردار نیستند و توانایی مالی کافی برای خرید این دارو را از کشورهای دیگر ندارند، در این شرایط جان بیمار به خطر می‌افتد.

وی خاطرنشان کرد: اگر تجهیزات پزشکی مورد استفاده، خراب شود، الان من نمی‌دانم می‌توانیم مجدد تعمیر یا جایگزین آن را خریداری کنیم! یک دستگاه "اکارتور" داریم که برای باز کردن قفسه سینه جهت انجام پیوند کاربرد دارد و چندین سال پیش با قیمت یکصد بیست هزار دلار برای بیمارستان خریداری کردیم. این وسیله تا پنج سال پیش با همین قیمت در ایران موجود بود، ولی الان هرچه پیگیر آن هستیم پیدا نمی‌شود.

رییس تیم پیوند کبد بیمارستان امام خمینی ادامه داد: اگر دستگاه "ام.آر.آی" بیمارستان خراب شود با این تعرفه ها و مبالغ دریافتی، امکان تعمیر دشوار و خرید مجدد یا جایگزینی مقدور نخواهد بود. این دستگاه بعد از پنج شش سال استفاده، خراب خواهد شد و باید جایگزین شود؛ سوال من این است آیا در هنگام تعیین تعرفه ها چنین نکته ای مورد توجه قرار گرفته است؟ بی شک این تعرفه ها پوشش نمی‌دهد.

جعفریان درباره صف انتظار پیوند کبد و در پاسخ به این سوال که آیا در این خصوص اولویت بندی وجود دارد؟ گفت: در حال حاضر، زمان انتظار برای پیوند کبد ۳ تا ۶ ماه است و بیمارانی که شرایط جسمی بدتری دارند، در اولویت عمل جراحی پیوند هستند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه گاهی ۱۰ تا ۱۵ سال طول می‌کشد که کبد فرد تخریب شود و این روند در هر فرد متفاوت است، افزود: تعداد قابل توجهی از موارد نیاز به پیوند کبد، قابل پیشگیری است. رژیم غذایی ناسالم و فعالیت فیزیکی کم، شیوه مناسب زندگی نیست و خطر امراض قلب و عروق و کبد چرب را بالا می‌برد که عارضه بسیار خطرناکی است و البته روند ایجاد آن مزمن و طولانی خواهد بود.

وی تصریح کرد: کبد عضو مقاومی است و شاید سالیان سال به سمت تخریب پیش نرود، اما فردی که کبد چرب دارد، طی دراز مدت در معرض تخریب کبد است و بالارفتن آنزیم‌های کبدی «علامت مهم و زنگ خطر» برای این بیماری محسوب می‌شود.

جعفریان در خصوص پیوند کبد از دهنده زنده گفت: امکان چنین پیوندی برای کودکان وجود دارد و اغلب از والدین کبد دریافت می‌کنند، اما برای افراد بزرگسال نیازمند پیوند عموما از دهنده مرگ مغزی استفاده می‌شود.

رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه در پاسخ به سوالی درباره سن بیماران درگیر کبد چرب گفت: شاخص سن در درگیری این بیماری مطرح نیست، چرا که عامل اصلی در بیماری کبد چرب به تغذیه نادرست و نداشتن فعالیت فیزیکی برمی‌گردد.

وی با اشاره به مهم‌ترین دلایل ابتلا به بیماری کبد گفت: مهم‌ترین دلیل که بیماران کبد پیش از دچار شدن و رسیدن به این مرحله بحرانی اگر با آن آشنا بودند حتما دچار این بیماری سخت نمی‌شدند. از دلایل مهم که می‌توان گفت تغذیه ناسالم و رژیم‌های نادرست است. کبد چرب انتهای مسیر چاقی است و احتمال این بیماری در افراد چاق و مبتلا به دیابت بیشتر خواهد بود.

وی در ادامه با اشاره به فقدان انگیزه برای گرایش به رشته های پزشکی گفت: رشته های رزیدنتی چرا باید ظرفیت خالی داشته باشند؛ یک زمانی رقابت‌ها فوق العاده سخت و دشوار بود، ولی الان برخی رشته ها فاقد متقاضی است! تخصص های اطفال، طب داخلی، طب اورژانس و بیهوشی در بعضی سالهای اخیر اصلا متقاضی نداشته است. وقتی طب اورژانس متقاضی ندارد در اصل آینده این رشته تعطیل است و افزایش ظرفیت پذیرش معنایی ندارد. در رشته های جراحی عمومی، نورولوژی (مغز و اعصاب)، کاردیولوژی (قلب و عروق) که از رشته های پر طرفدار است، امسال ظرفیت خالی داشتیم و متقاضی وجود نداشت.

او تاکید کرد: چالش جذب نیروی انسانی است و با این نسل جدیدی که داریم چالش ها عمیق‌تر خواهد شد. الان فلوشیپ جراحی عروق در دانشگاه‌های کشور با ظرفیت خالی روبرو شده و تمایلی به تحصیل در این رشته وجود ندارد! یعنی کشور به جراح عروق احتیاج ندارد؟ این رشته پر دردسر و پر زحمت با اورژانس زیاد ولی با درآمد پایین است، چرا و با چه انگیزه یک پزشک باید به این رشته ورود کند، بجای آن با مدرک پزشکی عمومی خود به جراحی و مداخلات زیبایی گرایش پیدا می‌کند چون بدون دغدغه و دردسر درآمد خوبی خواهد داشت. تا زمانی که هر چیزی در جایگاه خود قرار نگیرد، امکان مقابله و برخورد با رفتار های غیر عرف و نا معمول در این حوزه برقرار نخواهد شد. راهی بجز تبعیت از مسیری که همه دنیا در آن قرار گرفتند و موفق شدن وجود ندارد.



  1. سد قیز قلعه سی با حضور روسای جمهور ایران و آذربایجان افتتاح شد
  2. ۱۶ استان درگیر سیل و آبگرفتگی
  3. سازمان ملل: قحطی در شمال غزه نزدیک است
  4. ماموریت رییس‌جمهور به معاونت علمی برای حمایت از فعالین مجازی
  5. فهرست خودروهای سامانه برقی ها اعلام شد
  6. سی و پنجمین نمایشگاه کتاب در ایستگاه پایانی
  7. مجلس حادثه سیل مشهد را پیگیری کند
  8. حضور ۲ تیم از البرز در رویداد ملی جام رسانه امید
  9. اتخاذ تمهیدات ترافیکی برای برگزاری مسابقه دوچرخه سواری در البرز
  10. تکلیف اصلی جهاد تبیین بر عهده دستگاه‌ها و مسؤولان است
  11. توقیف رنجرور ۱۵ میلیاردی در جاده چالوس
  12. نوجوان ۱۵ ساله اطلاعات بانکی ۱۳۰۰ نفر را دزدید!
  13. سیل درکمین تهرانی‌ها
  14. کرج مرکز توانبخشی آلزایمر ندارد
  15. احیای ظرفیت‌های گردشگری در دولت سیزدهم
  16. بازدید رئیسی از پروژه ترانزیتی جاده‌ای و ریلی ارس به‌عنوان بخشی از کریدور شرق-غرب
  17. تکواندوی ایران بعد از 8 سال آسیا را فتح کرد
  18. کشورهای زیادی از آمریکای لاتین خواهان پیوستن به «بریکس» هستند
  19. آمریکا و غرب ابایی از زیر پا گذاشتن حقوق بین‌الملل ندارند
  20. جزئیات پذیرش دانشجو در موسسات پژوهشی وابسته به وزارت علوم
  21. بی اطلاعی از محل امتحانات نهایی دانش آموزان
  22. اقدام تروریستی علیه گردشگران خارجی در افغانستان محکوم است
  23. مذاکرات آتش‌بس در غزه تعلیق شده است
  24. آیا در تابستان سال جاری خاموشی خواهیم داشت؟
  25. ضرورت توجه به استانداردها و سویه‌های بومی در تولید محصولات پروبیوتیکی
  26. ترویج فرهنگ مصرف درست آب در اجتماع امام رضایی‌های کرج
  27. دریافت وجه برای ثبت‌نام در مدارس ممنوع است
  28. نظر وزیر کشور درباره تقسیم استان سیستان و بلوچستان
  29. فروش ۴۲۵ میلیاردتومانی نمایشگاه کتاب/ انجام ۸۰۰ هزار تراکنش مالی
  30. آبادسازی سواحل به شهرداری‌ها ابلاغ شد
  31. دستور برای رفع موانع خودکفایی برنج و دغدغه برنج‌کاران
  32. بازدید امیر سرتیپ واحدی از پایگاه شکاری شهید عبدالکریمی
  33. زائران ایرانی از فردا به مکه می‌روند
  34. همگام با کاهش نرخ ارز، سکه و طلا دوباره ارزان شد
  35. جاده «هراز» تا ۲۰ شهریور، دوشنبه‌ها مسدود می‌شود
  36. حضور پرشور مردم پایتخت در جشن بزرگ امام رضایی‌ها
  37. مخالفت آیت الله سبحانی با تعطیلی شنبه
  38. حاج‌علی‌اکبری: گلایه‌ای از مجلس برای تصویب تعطیلی «شنبه‌ها» داریم
  39. چگونگی درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال
  40. بازدید رئیس جمهور از سامانه شبیه‌ساز پل فرماندهی کشتی