33900 فناوری و آی‌تی 1403/04/27 - 15:42

هوش مصنوعی به کمک دانشجویان می‌آید

تهران- ایرنا- مدیرکل دفتر توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی سازمان امور دانشجویان گفت: ربات گفت‌وگوی مبتنی بر هوش مصنوعی، به عنوان دستیار هوشمند میز خدمت الکترونیکی سازمان امور دانشجویان، راه اندازی شد.

به گزارش دیوان نیوز،  از سازمان امور دانشجویان، مصطفی صالحی گفت: امروزه با افزایش دسترسی عمومی به ربات‌های گفت‌و گو و افزایش کارایی آن‌ها، استفاده از این سرویس‌ها در حوزه‌ها و کاربردهای مختلف برای دسترسی آسان و سریع به حجم بالای اطلاعات در حال افزایش است.

وی ادامه داد: استفاده از این محصولات در سازمان‌ها به دلایلی چون سرعت پاسخگویی بالا به حجم بالای کاربران (مقیاس‌پذیری) و کاهش هزینه‌های بالای مراکز تماس، رو به گسترش است و با توجه به جذابیت بالای آنها به ویژه در تعامل طبیعی با زبان محاوره، می‌تواند منجر به افزایش رضایت کاربران شود و تصویری از هوشمندی سازمان را در ذهن مخاطب ایجاد کند.

صالحی اظهارداشت: سازمان امور دانشجویان به عنوان یکی از سازمان‌های بزرگ که بازوی اجرایی امور مرتبط با دانشجویان و دانش‌آموختگان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است با ایجاد زیرساخت‌ها، سامانه‌ها و سرویس‌های متعدد، پاسخگوی نیازهای دانشجویان و دانش‌آموختگان است از این‌رو، کاربران این سامانه‌ها، به ویژه در سامانه جامع امور دانشجویان (سجاد) که فرایندهای مختلف سازمان را پیاده‌سازی کرده است، نیازمند راهنمایی هستند.

مدیرکل دفتر توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی اظهار کرد: هم اینک زیرسامانه میز خدمت الکترونیکی سازمان که به صورت پرسش و پاسخ‌های متداول، ارائه راهنماهای مختلف الکترونیکی و قابلیت پشتیبانی برخط با امکان گذاشتن تیکت، سعی در پاسخگویی به این نیاز کرده است تا هزینه ایجاد مرکز تماس و افزایش تعداد اپراتورهای انسانی پاسخگو را مدیریت کنند؛ بدیهی است که حجم بالای درخواست‌های کاربران نیاز به توسعه این زیرساخت‌ها را تشدید می‌کند.

با توجه به این موضوع، با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، پروژه طراحی و پیاده‌سازی یک ربات گفت‌وگوی مبتنی بر هوش مصنوعی برای پاسخگویی به درخواست‌های کاربران سامانه‌های سازمان امور دانشجویان در میز خدمت الکترونیکی در دستور کار قرار گرفت.

وی ادامه داد: دستاورد این پروژه، هوشیار؛ دستیار هوشمند میز خدمت سازمان، یک ربات گفت‌وگوی مبتنی بر هوش مصنوعی است که روی پورتال سازمان امور دانشجویان فعال است و در آن کاربران به صورت طبیعی و با زبان فارسی، درخواست‌های خود را بیان کرده و دستیار پس از درک نیاز آنها، پاسخ مناسب به آنها ارائه می‌دهد. این سرویس منجر به ارائه پاسخ سریع به کاربران می‌شود و علاوه بر افزایش رضایت آنها، هزینه‌های سازمان را در پاسخگویی به حجم بالای درخواست‌ها کاهش می‌دهد.

مدیرکل دفتر توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی بیان کرد: در فاز اول کاربر امکان ارائه درخواست به صورت نوشتاری را دارد و همچنین پاسخ به صورت متنی ارائه می‌شود. در توسعه و ارتقاهای بعدی، امکان دریافت درخواست به صورت صوتی و تبدیل آن به متن و همچنین تولید پاسخ صوتی وجود دارد.

صالحی افزود: برای دستیابی به این مهم، پس از تحلیل دقیق و نهایی کردن جزئیات کار به ویژه ابعاد و محدوده پرسش و پاسخ‌ها و سامانه میزبان دستیار و نحوه یکپارچه‌سازی، نسبت به جمع‌آوری داده‌های آموزشی از سازمان و مجموعه داده پرسش و پاسخ متنی از مطالب مورد نظر که هوشیار باید به آنها پاسخ دهد، اقدام شد و به کمک آنها مدل‌های درک و تولید زبان آموزش و برای این پروژه اختصاصی شدند. سپس اقدامات لازم برای پیش‌پردازش و نرمال‌سازی داده‌ها به منظور پالایش و یکدست شدن آنها با استفاده از فرآیندهایی مانند توکن‌بندی، پاکسازی اطلاعات ناخواسته، نرمال‌سازی متن‌ها و تضمین طول یکسان جملات، صورت پذیرفت.

وی اظهار داشت: در گام بعدی اختصاصی کردن دستیار با ساخت مدل ویژه سازمان به انجام رسید و بعد از آموزش مدل اولیه، مدل ساخته شده ارزیابی و بهبودهای لازم صورت گرفت تا وقتی که به اندازه کافی مطمئن شدیم که مدل به تمامی نیازها و پرسش‌های حوزه پروژه پاسخ مناسب می‌دهد.

صالحی خاطر نشان کرد: در نهایت پس از ایجاد رابط کاربری لازم برای دسترسی به مدل، دستیار هوشمند سازمان، هوشیار، با پورتال اصلی سازمان یکپارچه شده و پس از تست و پایدارسازی، اکنون آماده ارائه خدمت به کاربران گرامی به ویژه دانشجویان و دانش‌آموختگان است.

 



  1. نیوکمپ جدید خوش یمن بود/ پیروزی پرگل بارسلونا با طعم صدرنشینی
  2. ۸ بالگرد و هواپیماهای ایلوشن مشغول اطفای حریق الیت هستند
  3. ابلاغ قانون اصلاح بند «الف» ماده (۵۸) قانون بانک مرکزی
  4. توصیه قوه قضاییه درباره بستن قرارداد با موسسات اعزام دانشجو به خارج از کشور
  5. طیب‌نیا در هیچ شبکه‌ اجتماعی، حساب کاربری فعال ندارد
  6. قوه قضاییه: دهیار روستای الیت چالوس بازداشت نشده است
  7. دستور نهایی‌سازی ساختار سازمانی و تأمین اعتبار تعمیرات قطارهای حومه‌ای
  8. عدم شفافیت در شبکه بانکی منشأ بخش عمده تخلفات است
  9. مصرف نادرست دارو؛ عامل اصلی مقاومت میکروبی
  10. مدیرعامل جدید باشگاه داماش گیلان منصوب شد
  11. تیم هندبال شهرداری فردیس آماده مسابقات قهرمانی کارگران کشور
  12. قالیباف: جنگ ۱۲ روزه دشمن را تنبیه کرد/باید همه توان خود را بر برنامه هفتم متمرکز کنیم
  13. بحران کم‌آبی، پیام‌ جدی برای مسئولان دارد/فرهنگ بسیجی، گره‌گشای مشکلات کشور است
  14. بسیج تغییردهنده دستگاه محاسباتی دشمن است
  15. تاکید پزشکیان جلوگیری از بدل‌شدن مسئله حجاب به ابزار منازعه است
  16. شرکت دولتی ضرر بدهد، هم پاداش ممنوع است هم مدیران عوض می‌شوند
  17. وزیر کار: مشکلات واحدهای تولیدی کشور توسط کمیته ویژه دولت رصد می‌شود
  18. جزئیات اقدامات و دستاوردهای معاونت علمی در زیست‌بوم دانش‌بنیان
  19. نماینده تاکستان در مجلس: ۱۲۰ روستای قزوین با تنش آبی مواجه هستند
  20. روایت جالب لعیا جنیدی از مسائل حقوقی دولت روحانی
  21. کشور نه وابسته به فرد یا مقام خاصی، بلکه بر توانمندی‌های مردم و ظرفیت‌های درونی استوار است
  22. مسئله حجاب و عفاف نباید به ابزاری برای منازعه بدل شود/ هیچ شکلی از اجبار یا تحمیل نمی‌تواند جایگزین بینش و باور درونی شود
  23. ابلاغ قانون حمایت از ایرانیان خارج از کشور و ۲ قانون دیگر برای اجرا
  24. پزشکیان: جلوگیری از افزایش پرداختی مردم در درمان، خط قرمز ماست
  25. تقاضای تفحص درباره سامانه‌های فروش فیلترشکن در دستور هفته آینده مجلس
  26. بررسی دو پرونده اصراری با موضوع مطالبه سرقفلی و خسارت تأخیر تأدیه در دیوان عالی کشور
  27. حاجی بابایی: رویداد «ایران جان» می‌تواند تصویری تازه از توان تاریخی، فرهنگی و اقتصادی همدان ایجاد کند
  28. رانندگان سکوهای اینترنتی بیمه شوند
  29. سردار شکارچی: رسانه‌ها راهبردهای کشور را تبیین کنند
  30. سردار نائینی: شکست دشمن در جنگ ۱۲ روزه بسیار سخت بود
  31. جبهه پایداری: هیچ ارتباط تشکیلاتی با «سقاب اصفهانی» نداریم/ دیدگاه‌های او سنخیتی با مواضع ما ندارد
  32. پیام تسلیت رهبر انقلاب درپی درگذشت فرزند حجت‌الاسلام صدیقی
  33. عضو کمیسیون عمران: مسکن کارگری از مؤثرترین پروژه‌های ارتقای رفاه و بهره‌وری است
  34. قادری: مدل اداره مناطق آزاد مبتنی بر اقتصاد داده‌محور و فناوری‌های نوین باشد
  35. ابقاء رئیس هیأت عالی جذب هیأت علمی با حکم رئیس جمهور
  36. معاون اول رئیس‌جمهور سند همکاری‌های اعضای شانگهای را امضا کرد
  37. پزشکیان خطاب به سفیر اتریش: در خنثی‌سازی تبلیغات نادرست ضدایرانی نقش‌آفرین باشید
  38. پزشکیان: خط قرمز من برای اجرای طرح پزشک خانواده، پرهیز از افزایش پرداخت از جیب مردم است
  39. پزشکیان: اطمینان داریم روابط ایران و عمان با قدرت و آینده‌نگری تداوم خواهد یافت
  40. پزشکیان: اولویت دولت چهاردهم، توسعه مناسبات اقتصادی با دیگر کشورها است