پنجشنبه، 11 اردیبهشت 1404 03:07
38316 فناوری و آی‌تی 1403/10/18 - 12:59

معاون وزیر ارتباطات تشریح کرد:

محدودیت، فیلترینگ، آلودگی‌ فیلترشکن‌ها و تحریم ۴ عامل افت کیفیت اینترنت

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت گفت: تجهیزات فیلترینگ، استفاده از فیلترشکن‌ها و ایجاد آلودگی در شبکه، محدودیت‌های اعمال شده بر بستر اینترنت، بلاک شدن آی.پی ایران به دلیل حملات Ddos و تحریم از جمله مواردی است که منجر به آسیب به کیفیت اینترنت شده است.

بهزاد اکبری روز سه شنبه در نشست «اینترنت، فیلترینگ ما و شما پسافیلترینگ» که توسط کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی ایران برگزار شد،‌ گفت: توسعه اینترنت نسل سوم و چهارم سال ۹۳ در کشور آغاز شد و ما در مدت زمان کوتاهی شاهد گسترش پوشش این فناوری در کشور بودیم و حتی جاده‌های کشور نیز زیر پوشش قرار گرفتند.

وی افزود: مدتی بعد رشد ترافیک شدت گرفت. از سال ۹۵ تا سه سال بعد رشد خوبی را تجربه کردیم و زمانی که ترافیک مصرفی کشور را پایش می‌کردیم حدودا سالیانه رشد ۷۰ درصدی را داشتیم. سال ۹۸ نیز با شیوع کرونا این رشد سرعت گرفت.

وی گفت: این رشد تقریبا بالاتر از متوسط جهانی بود تا اینکه محدودیت‌ها در سال ۱۴۰۱ رخ داد و ما کاهش شدیدی را در ترافیک دیتا داشتیم. سپس با یک شیب ملایمی به سمت رشد حرکت کردیم و تازه به وضعیت نزدیک تابستان ۱۴۰۱ رسیده‌ایم. به طور متوسط در چندین سال اخیر رشد ترافیک دیتا در دنیا بین ۲۵ تا ۳۰ درصد است. البته ایران در ۲ و نیم سال گذشته نه تنها رشدی را تجربه نکرده بلکه یک بازگشت به عقب را نیز داشته است.

محدودیت‌ها، صنعت تلکام کشور را کوچک کرد

اکبری تصریح کرد: این اتفاق آسیب جدی به صنعت تلکام کشور زد و باعث کوچکتر شدن این بخش شد. سرمایه‌گذاری در شبکه ارتباطی کشور به شدت کاهش پیدا کرد و الان شاهد آن هستیم که کل بخش تلکام ما کمتر از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان باشد در حالی که کل این عدد نصف سود یکی از شرکت‌های بزرگ حوزه بورس است. بخش تلکام ضعیف شده و آسیب جدی به توسعه کشور می‌زند.

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت افزود: صنایع دنیا در حال حرکت به سمت تحول هستند اما ما در این حوزه بسیار عقب مانده‌ایم و زیرساخت‌های ما به روزرسانی نشده است. ما در بخش ارتباطات ثابت اصلا وضعیت مناسبی نداریم.

وی با تاکید بر اینکه آسیبی که محدودیت‌ها بر اینترنت داشت به این موارد ختم نمی‌شود، افزود: آسیبی که به کیفیت اینترنت وارد شده بخش‌های متعددی دارد و نمی‌توان آن را محدود به یک بخش دانست. برخی رسانه‌ها دلیل کیفیت پایین اینترنت را تجهیزات فیلترینگ می‌دانند. نه اینکه این تجهیزات بی‌تاثیر باشند اما عوارض جانبی آن بیشتر تاثیرگذار بوده و باعث شده بخش قابل توجهی از کاربران از فیلترشکن‌ها استفاده کنند و روشن بودن این ابزار باعث کندی و اختلال در برخی از سایت‌ها می‌شود چرا که برخی از سایت‌های داخلی به درخواست دستگاه یا نهادهای نظارتی با فیلترشکن قابل دسترسی نیستند.


حملات شدید Ddos از ایران به خارج از کشور به دلیل آلودگی فیلترشکن‌ها

معاون وزیر ارتباطات افزود: موضوع دیگر آلودگی شدیدی است که به این واسطه ایجاد شده و در پایش‌های ما مشخص است که اوضاع آلودگی چقدر شدید است. پایش لحظه‌ای نشان می‌دهد مثلا روز گذشته ۱۱ هزار و ۷۴۵ حمله از داخل ایران به خارج از ایران داشتیم و امروز تا کنون ۶ هزار و ۴۲۸ حمله داشتیم که لحظه‌ای هر حال پایش است. حملات از خارج به داخل کشور امروز ۱۳۷ حمله بوده است.

اکبری گفت: حجم حملاتی که از داخل کشور به خارج صورت می‌گیرد، به دلیل آلودگی شدیدی است که به دلیل نصب فیلترشکن‌های غیر امن روی گوشی‌های همراه، لپ‌تاپ و کامیپوترهایی وجود دارد. این دستگاه‌ها آلوده هستند و ناخواسته به سمت مقاصد خارجی، ترافیک تولید می‌شود. ۷۰ درصد ترافیک مصرفی کشور بر بستر موبایل‌ها اتفاق می‌افتد و اپراتورها مجبور هستند هر بایتی که از شبکه موبایل عبور می‌کند را بشمارند و برخی از کاربران شکایتی داشته باشند که بسته‌های آن‌ها ناخواسته مصرف می‌شود.

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت تصریح کرد: این حجم از حملات باعث شده برخی از آی‌پی‌های ایران در بلک‌لیست قرار بگیرد و تعداد زیادی از درخواست‌هایی که از ایران به سمت دامنه‌های خارجی می‌رود، به دلیل آلودگی که وجود دارد در سطح شبکه بلاک شود. البته به آن‌ها حق می‌دهم که بخواهند این حجم از آلودگی را نپذیرند.

کاربر ایرانی عملا به ۳۰ درصد از سایت‌های پربازدید دنیا دسترسی ندارد

اکبری افزود: به این اختلالات اگر اختلال تحریم را نیز اضافه کنیم وضعیت بدتر می‌شود. پایش لحظه‌ای ۱۰۰ هزار دامنه پربازدید دنیا حکایت از این دارد که ۱۶ هزار و ۲۳۹ دامنه در ۲۴ ساعت گذشته به دلیل آلودگی و تحریم از سمت کشورهای خارجی بلاک شده است که ۱۷ درصد کل دامنه‌های خارجی پربازدید دنیا را شامل می‌شود که به این شکل از دسترس کاربران ایرانی خارج می‌شود.

وی افزود: اگر به این آمار،‌ محدودیت‌های داخلی نیز اضافه شود تقریبا می‌توان گفت دسترسی به ۳۰ درصد دامنه‌های خارجی برای کاربران ایرانی امکان‌پذیر نیست. یعنی اگر یک ایرانی با اینترنت فیبرنوری و سرعت خوب به اینترنت متصل شود نیز ۳۰ درصد از دامنه‌های خارجی را در دسترس ندارد.

فرایند خنثی‌سازی حملات به سرعت انجام می‌شود

اکبری تصریح کرد: این تبعات فنی سمت کاربران است و از طرف دیگر ایران نیز مقصد حملات Ddos زیادی است. اکنون در حال پایش این حملات به شکل آنلاین هستیم و دسترسی برخط آن را برای مردم نیز مهیا کرده‌ایم تا این حملات را مشاهده کنند.

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت ادامه داد: مدتی است تعداد این حملات کاهش پیدا کرده اما هنوز هم کم نیست که منجر به اختلال در کیفیت اینترنت می‌شود. البته با سامانه‌ای که راه‌اندازی شده در کمتر از ۳۰ ثانیه می‌توان این حملات را پاکسازی کرد. البته همین فرایند کشف کردن تا پاکسازی ترافیک حدودا بین ۲ تا ۱۰ دقیقه طول بکشد و کاربران تحت تاثیر قرار می‌گیرند. با برخی از اپراتورها این فرایند را به شکل اتوماتیک جلو می‌بریم و در حال انجام اقداماتی هستیم که بتوانیم در فرانکفورت شبکه را بالا بیاوریم و از همان جا جلوی برخی از حملات را بگیریم.



  1. رکوردشکنی اینزاگی در لیگ قهرمانان اروپا
  2. ستاره والیبال آمریکا ورودی بعدی لیگ ژاپن
  3. البرز پیشگام نهضت مدرسه‌سازی/ رشد بی‌سابقه تعهدات خیرین به ۱۸.۶ هزار میلیارد تومان
  4. تحقق کامل جایگاه شوراها هنوز محقق نشده است
  5. شوراها نماد مردم‌سالاری دینی و تجلی مشارکت مردمی در مدیریت شهری
  6. مجمع تشخیص در بررسی لوایح پالرمو و CFT نه تعلل خواهد کرد و نه تعجیل
  7. کشف 50 کالای سلامت محور غیر مجاز از یک مرکز گیاهی و سنتی در کرج
  8. ۶ مصدوم در اثر برخورد مینی‌بوس و پراید
  9. بهره‌برداری دو پروژه صنعتی بزرگ لرستان در سال جاری
  10. ایروانی: شورای امنیت، رژیم صهیونیستی را ملزم به توقف تجاوزگری‌ کند
  11. طرح‌های اشتغالزایی روستایی طبق ظرفیت‌های بومی اجرا شود
  12. پزشکیان: عهد من با مردم بر سر پایبندی به عدالت پابرجاست
  13. هشدار آنی | طوفان و باد شدید تهران را در برخواهد گرفت
  14. نوسازی ۱۰۰ درصدی خطوط اتوبوسرانی منطقه ۱۷/ حذف خط ریلی تهران ـ اهواز
  15. دانشگاه باید پشتیبان امنیت غذایی کشور باشد
  16. مطالبه ایران از آلمان درباره جنایات شیمیایی رژیم بعث
  17. فعالیت مدارس ۷ شهر سیستان و بلوچستان غیرحضوری شد
  18. آمریکا: راه‌حل دیپلماتیک برای مسئله هسته‌ای ایران همچنان در دسترس است
  19. لاوروف: درخواست کی‌یف برای آتش‌بس، ناشی از شکست است/ جنگ‌ هسته‌ای نباید آغاز شود
  20. کاروان خودرویی نتانیاهو، نوجوان ۱۷ ساله را راهی بیمارستان کرد
  21. بلومبرگ: پوتین از درخواست‌های حداکثری خود منصرف نمی‌شود
  22. انتخابی تنیس روی میز دختران نوجوان
  23. درد مضاعف قطع برق در فردیس
  24. چرا احتمال نقض حکم اعدام تتلو در دیوان عالی کشور بالاست؟
  25. پوتین: روسیه آتش‌بس موقتی با اوکراین به مناسبت سالگرد «پیروزی بر نازی‌ها» اعلام می‌کند
  26. پیاده‌سازی طرح «سوخت‌گیری در مسیر»، از خرداد/ مقابله با ۵۰ درصد قاچاق سوخت
  27. جزئیات آخرین وضعیت سومین روز اطفای حریق انفجار بندرعباس
  28. خداحافظی کارلتو از رئال مادرید/ سولاری وارد می‌شود
  29. تشکیل کمیته‌ بررسی علل حادثه بندر شهید رجایی و احضار برخی از مقصرین
  30. پزشکیان: بر تدوین برنامه راهبردی جامع و تعمیق همکاری‌های دوجانبه مصمم هستیم
  31. تاکید دوباره ترامپ بر پیوستن کانادا به آمریکا در پیام انتخاباتی
  32. فروش سوالات کنکور دام مجرمان سایبری برای داوطلبان کنکور
  33. ۱۸ سال زندگی در اتلتیکو
  34. ثبت‌نام جدید در مسکن ملی پرند انجام نمی‌شود
  35. پیام تسلیت دبیرکل سازمان همکاری شانگهای به عراقچی
  36. با عوامل حادثه انفجار بندر شهید رجایی در صورت خطا و قصور قطعاً برخورد خواهیم کرد
  37. برخورد تریلی و پژو در قم یک فوتی بر جا گذاشت
  38. 33 هزار بازدید بهداشت حرفه ای و ایمنی کار در سال گذشته
  39.  شیخ حمدان: آینده دبی بر پایه هوش مصنوعی بنا می‌شود
  40. توهین زشت کاپیتان رئال مادرید به داور ال‌کلاسیکو