سعید معیدفر در نخستین پیشنشست همایش ملی تجارب و مسئولیت اجتماعی در ایران در محل پژوهشکده مطالعات توسعه جهاد دانشگاهی اظهار کرد: مادامی که خاستگاه مسئولیت اجتماعی در جهان و ضرورتهایی که برای آن تعیین شده را نشناسیم، مسیری که طی میکنیم ناکجاآباد خواهد بود.
وی با انتقاد از اینکه اکنون مسئولیت اجتماعی در کشور به محملی برای سوءاستفاده تبدیل شده است، گفت: این معضل با برگشت به خاستگاه اصلی آن و اینکه از کجا نشأت گرفته است، برطرف میشود.
رئیس انجمن جامعهشناسی ایران، این تفکر و رویکرد را که در توسعه اقتصادی و فنی باید سریع به سود و منفعت رسید، نادرست خواند و افزود: با چنین تفکری و بدون هیچ توجهی به مسئولیت اجتماعی، سود حاصله نه تنها ثابت و پایدار نخواهد بود بلکه موقتی و گذراست و سرمایهگذار در نهایت متضرر خواهد شد.
معیدفر در ادامه تصریح کرد: در خصوص مسئولیت اجتماعی باید به موضوعات مستقیم و محلی توجه کرد، یعنی اینکه بنگاههای اجتماعی و اقتصادی باید حیطه تأثیرگذاریشان را در محلی که احداث میشوند بررسی و ارزیابی کنند.
وی با بیان اینکه این بنگاهها و شرکتها باید در اولین گام، ذینفعانشان که در ابتدا کارکنانش هستند را شناسایی کنند، افزود: در مرحله بعد باید مشتریان مستقیم و غیر مستقیم محصولات تولیدی و خدمات آنها را بشناسند، مورد بعدی اجتماع محلی است که آن بنگاه یا شرکت اقتصادی اجتماعی در نزدیکی آن قرار دارد و از ظرفیتها، پتانسیلها، نیروها و امکانات آن بهمنظور بهرهوری بیشتر استفاده میکند که در واقع بهنوعی از دیگر ذینفعان آن شرکت یا بنگاه اقتصادی اجتماعی محسوب میشوند.
رئیس انجمن جامعهشناسی ایران با بیان اینکه در این مسیر باید لایههای بعدی که بهطور پیوسته این شرکت آنها را درگیر کرده است شناسایی شوند، گفت: این شرکت و بنگاه در قبال همه این موارد مسئول است و باید در خصوص همه آثار و تبعات وارده به آنها مداخله کند.
معیدفر با تأکید مجدد بر اینکه باید همه فرآیندها، قوانین و مقررات سازمان متولی آن شرکت یا بنگاه هم بررسی شوند، خاطرنشان کرد: نکتهای که باید در خصوص مسئولیت اجتماعی همواره مد نظر قرار داد این است که نباید بهواسطه قانون و یا از طریق دستگاههای بالاسری اجباری بهمنظور اجرای مسئولیت اجتماعی برای بنگاههای اقتصادی اجتماعی و شرکتها ایجاد کرد بلکه در اینباره دستگاههای پژوهشی، اجتماعی و نهادهای مدنی مسئول و تأثیرگذار هستند.
در دنیای امروز مسئولیت اجتماعی صرفاً یک مکانیزم خاص تعریفشده نیست
رئیس انجمن جامعهشناسی ایران ادامه داد که باید دریابیم چگونه مسئولیت اجتماعی را بهعنوان یک امر مهم در جامعه، افکار، اندیشهها و ذهنیت بنگاهها و کارفرما، کارکنان و مشتریانش و در یک کلام بهصورت همهجانبه نهادینه کنیم؛ بهعبارتی امروز مسئولیت اجتماعی صرفاً یک نوع مکانیزم خاص تعریفشده نیست بلکه موضوعی همهجانبه است که باید همه درگیر شوند.
وی افزود: برای مثال در این راستا میتوانند به همه بخشهای پژوهشی و نهادهای مدنی و مردمنهاد، کودکان کار، زنان سرپرست خانوار و یا افراد دارای معلولیت جسمی و ذهنی خدمات ارائه دهند.
معیدفر با یادآوری اینکه در سال ۹۲ در وزارت راه و شهرسازی در حوزه مشاور اجتماعی، ایده مسئولیت اجتماعی را به عالیترین مقام وزارت ارائه کرده است، گفت: طی این مدت کوشیدیم تا مفهوم، خاستگاهها و ضرورتهای مسئولیت اجتماعی و طرح مسأله را بشناسیم که سپس به تصویب منشور مسئولیت اجتماعی در وزارت راه و شهرسازی منجر شد و توسط وزیر به دستگاههای مختلف برای اجرا ابلاغ شد.
وی از وضعیت موجود در کشور در خصوص مسئولیت اجتماعی اظهار تأسف کرد و گفت: هماکنون این مقوله به یک ابزار برای فساد و جابهجایی مبالغ کلان تبدیل شده است.