38922 سیاسی 1403/11/15 - 18:01

پیشران ها و اهداف توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه

توافق جامع ایران و روسیه ضرورتاً به معنی صف‌آرایی و تمایل به تقابل با امریکا نیست. بلکه هدف اصلی تر آن استفاده از ظرفیت های بسیار استفاده نشده در روابط از یک سو و تلاش برای تعریف مکانیسم های نظم دهنده در منطقه از سوی دیگر برای ایجاد نظم، ثبات، منافع و روابط پایدارتر است.

 علیرضا نوری، استاد دانشگاه شهید بهشتی در نوشتاری که «اندیشکده والدای» آن را منتشر کرده به بررسی رابطه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه و تحلیل «معاهده مشارکت جامع راهبردی» که اخیرا میان دو کشور به روزرسانی شده، پرداخته‌است:

بسیاری از تحلیلگران پیشران اصلی "توافقنامه همکاری راهبردی" ایران و روسیه را مخالفت با امریکا می دانند و این توافقنامه را نوعی جبهه گیری در مقابل امریکا و غرب تعبیر می کنند. بدون شک می توان با این ایده موافق بود که فشار های تهاجمی امریکا بر دو کشور به‌عنوان عاملی «اجبارآمیز» در گرایش آنها به توافقنامه جامع راهبردی تأثیر زیادی داشته است. اما امریکا تنها پیشران این توافقنامه نیست.

پیشران مهم دیگری نیز به عنوان عاملی "انتخابی" در امضاء توافقنامه دخیل است که در تحلیل ها کمتر به آن توجه می شود. این پیشران دوم، تغییرات در نظام بین الملل به ویژه گذار به نظم های جدید منطقه ای و بین المللی و تلاش تهران و مسکو برای انطباق فعال و مبتکرانه با این تحول است.

در مورد پیشران اول یعنی فشار سیستمی از ناحیه امریکا باید اشاره کرد که واشنگتن طی سال های اخیر راهبرد مهار تهاجمی را با ماهیت مشترک علیه نیروهای تجدید نظر طلب از جمله ایران و روسیه در دستور قرار داده است. این فشار در موضوعات و حوزه های مختلف به کار گرفته شده و هدف آن تثبیت برتری امریکا و در مقابل تبدیل ایران و روسیه به بازیگران تابعی است که سیاست های امریکا را بدون چالش بپذیرند.

دیدگاه ها در ایران و روسیه در این باب مشابه است، اینکه امریکا با جنگ هیبریدی به دنبال تضعیف موقعیت دو کشور در عرصه بین الملل است. تهران و مسکو دلیل اصلی این فشارها را اصرار خود بر استقلال استراتژیک می دانند. تجربیات دو کشور نشان می دهد، به رغم تمایل تهران و مسکو در برخی مقاطع برای مصالحه با امریکا، واشنگتن بر تحقق هدف خود از طریق سیاست مهار تهاجمی اصرار دارد.

به عنوان مثال، هرچند ایران تلاش کرد تا از طریق امضاء برجام و حل مسئله هسته ای روابط خود با غرب را بهبود ببخشد، اما پاسخ این تلاش خروج امریکا از برجام، راهبرد فشار حداکثری علیه ایران دوره اول ترامپ و فشار هوشمند علیه آن در دوره بایدن بود. این وضعیت، مقامات ایرانی را به این جمع‌بندی رسانده که امیدی به بهبود روابط با امریکا نیست. این تجربه و احتمال بسیار زیاد تشدید فشارها بر ایران در دوره جدید ترامپ، محرکه ای مهم برای سوق ایران به همکاری با روسیه است.

در سوی دیگر، هرچند روسیه در برخی مقاطع از جمله دوره بوریس یلتسین و دوره دمیتری مِدوِدِف مصالحه و تعامل را با امریکا در دستور داشته، اما خود را با امریکایی مواجه دیده که هیچ فضایی برای بازیگری مستقل مسکو قائل نیست. رویکرد همکاری جویانه مسکو نه تنها با پاسخ مثبت امریکا مواجه نشده، بلکه کنش‌های تهدید آمیز و اجبارآمیز مختلف امریکا در قالب راهبرد مهار تهاجمی ادامه داشته است.

هرچند ایران تلاش کرد تا از طریق امضاء برجام و حل مسئله هسته ای روابط خود با غرب را بهبود ببخشد، اما پاسخ این تلاش خروج امریکا از برجام، راهبرد فشار حداکثری علیه ایران دوره اول ترامپ و فشار هوشمند علیه آن در دوره بایدن بود. این تجربه و احتمال بسیار زیاد تشدید فشارها بر ایران در دوره جدید ترامپ، محرکه ای مهم برای سوق ایران به همکاری با روسیه است.پیوستار این کنش ها از انقلاب‌های رنگی در حوزه سی‌آی‌اس تا امواج گسترش ناتو به شرق و به ویژه جنگ نیابتی در اوکراین علیه روسیه نمایان است. درک ماهیت مشترک و پیوستگی معنادار اجزاء این سیاست زورمدارانه علیه ایران و روسیه، عامل مهمی برای سوق دو کشور به امضاء توافقنامه جامع همکاری راهبردی است.

در باب پیشران دوم، ایران و روسیه هر دو هم نظرند که نظم بین الملل و نظم های منطقه ای در حال گذار به نظم های جدید هستند. طی این تحول، کنترل و برتری غرب و امریکا بر امور بین الملل در حال تضعیف است و به تبع آن مکانیسم های نظم دهنده در مناطق و روابط بین الملل (از جمله موازنه ها، نهادها، رژیم ها و ...) یا ناکارآمد شده، یا ضعیف شده یا در حال از بین رفتن هستند. این وضعیت با تهدیدها و فرصت هایی همراه است.

تهدید از این باب که وضعیت گذار با ایجاد عدم قطعیت، بی ثباتی و تنش در حوزه های مختلف به دنبال دارد، فرصت از این باب که کنشگرانی که به هر دلیل زیر فشارهای سیستمی بوده اند، این فرصت را خواهند داشت تا با مشارکت فعال تر در تعریف مکانیسم های نظم دهنده نظم آتی، ضمن کاستن از فشارها، موقعیت خود را در نظام بین الملل تقویت کنند.

ایران و روسیه با قطعی دانستن این تغییرات، خود را در مقطعی مهم از باز تعریف معادلات و باز توزیع قدرت در عرصه بین الملل و عرصه های منطقه ای می دانند و برآنند تا با بازی مبتکرانه تهدیدها را به فرصت تبدیل کرده و سهم خود از ترتیبات آتی را افزایش دهند.

از لازمه های تحقق این هدف، هم‌افزایی برای اثرگذاری بیشتر و حتی تعریف مکانیسم های نظم دهنده است. امضاء توافقنامه جامع راهبردی با تعریف چارچوبه ای برای هم افزایی پایدار، می تواند به منافع ایران و روسیه به عنوان دو کشور که در مناطق آسیای مرکزی، دریای خزر، قفقاز جنوبی، شامات و خاورمیانه منافع مشترک دارند، کمک کند.



  1. آلگری تأیید کرد؛ مودریچ به میلان پیوست
  2. حامد لک به فولاد خوزستان پیوست
  3. عراقچی: بریکس باید پیشگام اصلاح حکمرانی جهانی باشد
  4. رئیس جمهور: تکمیل مسیرهای ارتباطی با همسایگان شمالی اولویت دولت است
  5. ارتش یمن از حمله موفق به کشتی مرتبط با اسرائیل خبر داد
  6. عارف: تقویت نیروهای مسلح دغدغه جدی دولت چهاردهم است
  7. بیانیه مرکز اطلاعات مالی در خصوص مبارزه با تروریسم و دشمنان کشور
  8. آمریکا تحریرالشام را از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کرد
  9. ۸۰ درصد مردم معتقدند حملات موشکی ایران به میزان زیادی به اسرائیل ضربه وارد کرده است
  10. رئیس‌جمهور: بازگشت به مذاکره نیازمند یک شرط است؛ اعتماد به روند گفت‌وگو
  11. حضور بیش از ۱۲ میلیون زائر در کربلا برای احیای عاشورا
  12. نیروگاه‌های خورشیدی در کنار سدهای کشور احداث می شوند
  13. حماس در مذاکرات با اسرائیل خواستار آزادی کدامیک از اسرای مشهور و تاثیرگذار است؟
  14. اختلافات اروپایی‌ها با نزدیک شدن به ضرب الاجل جنگ تجاری ترامپ
  15. بازتاب حضور رهبر انقلاب در حسینه امام(ره) در شبکه‌های اجتماعی؛ ۲۰۰ میلیون بازدید در ۲ ساعت
  16. سردار سنایی راد: پاسخ بعدی به اسرائیل کوبنده‌تر خواهد بود
  17. سران بریکس حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران را محکوم کردند
  18. راز عدم حضور رونالدو در مراسم تشییع جنازه ژوتا فاش شد
  19. بازگشت فرودگاه تبریز به شبکه حمل‌ونقل هوایی با تایید بازرسان سازمان هواپیمایی کشوری
  20. دونالد ترامپ و گرفتاری در تله خودساخته تهدیدسازی از برنامه هسته‌ای ایران
  21. درخواست حماس برای اقدام عملی جهت توقف نسل‌کشی
  22. مراسم عزاداری حسینی در تبریز با حضور رئیس جمهور
  23. سپاه پاسداران بر لزوم روشن شدن سرنوشت چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی تاکید کرد
  24. دیدار و گفت‌وگوی پزشکیان و الهام علی اف در حاشیه اجلاس اکو
  25. واشنگتن پست: اروپا به دنبال احیای گفت‌وگوها با ایران؛ دشواری مذاکرات در پی حمله آمریکا
  26. همه زندانیان اوین در کمتر از ۱۲ ساعت به سایر زندان‌ها منتقل شدند
  27. کاهش دمای هوای تهران در هفته آینده؛ پدیده گرد و خاک تا دوشنبه می‌ماند
  28. رئیس جمهور فرانسه: هیچ پیشرفتی با روسیه در ارتباط با اوکراین بدست نیامده است
  29. فرماندار تهران: بازار پایتخت ثبات دارد
  30. قطعی گسترده برق در جمهوری چک
  31. آمادگی فرودگاه پیام برای واردات فوری دارو و كالاهای اساسی
  32. آقای کارگر برزی به‌عنوان رئیس جدید اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان نظرآباد منصوب شدند.
  33. دنیامالی: جهان اسلام به ایران افتخار می‌کند/ قهرمانان، صدای مردم در میادین جهانی باشند
  34. هشدار گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره زنجیره جهانی سود از نسل‌کشی در غزه
  35. تخلیه برخی مناطق اروپا به دنبال گرمای شدید و آتش سوزی‌های مرگبار
  36. اعتراض شدید پارلمان انگلیس به جنایات اسرائیل در کرانه باختری
  37. زنجان در انتظار شور حسینی دیگر
  38. تداوم فشار حداکثری ترامپ؛ تحریم‌های جدید آمریکا در ارتباط با ایران به بهانه نفتی
  39. اتکای نتانیاهو به خارجی‌ها برای بقا در قدرت / مداخله ترامپ در امور داخلی اسرائیل
  40. دستگیری ۲۳ نفر از اعضای شرکت های هرمی در ساوجبلاغ ‏