جشنواره فیلم فجر یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی هنری کشور است که هر ساله در ایام دهه فجر برگزار میشود و بازتاب زیادی در فضای مجازی پیدا میکند. در سالهای اخیر و همزمان با اختتامیه این فستیوال به واکاوی نظرات کاربران در توئیتها پرداخته و فیلمی را که بیشترین محتوا درباره آن تولید شده را استخراج و معرفی میکند.
بر اساس این بررسیها، سال ۱۴۰۰ فیلم «موقعیت مهدی»، ۱۴۰۱ فیلم «سرهنگ ثریا»، ۱۴۰۲ فیلم «مجنون» و در سال اخیر فیلم «موسی کلیم الله» به عنوان فیلم پربحث کاربران توئیتر فارسی منتخب شدند.
این بررسی در بازه زمانی ۱۰ تا ۲۳ بهمن ماه صورت گرفته و از میان ۴۱ فیلم بخش مسابقه و خارج مسابقه، ۵ فیلم که بیشترین میزان محتوای توئیتری پیرامون آن تولید شده بود، در گراف میلهای زیر ارائه و مقایسه شده است:
در ادامه از طریق روش تحلیل مضمون، توئیتهای پرلایک مربوط به ۵ فیلم بالا استخراج، کدگذاری، مقولهبندی و بر اساس میزان تکرار مرتب شدهاند:
۱. مضامین پرتکرار فیلم تاریخی دینی «موسی کلیم الله»
تحلیل مضمون توئیتهای پرلایک فیلم موسی کلیم الله در بازه زمانی مورد بررسی نشان از موافقت و همراهی بیش از نیمی از کاربرانی که در این باره توئیت زدند، میدهد.
حدود یک چهارم کاربران که درباره موسی توئیت پرلایک زدند، از کیفیت و فضای فیلم انتقاد کردند و «مریلا زارعی» برجستهترین بازیگر فیلم بود که از سوی کاربران ایکس بارها به خاطر بازی در نقش مادر موسی مورد تمجید قرار گرفته است.
بخش کمی از کاربران توئیتر نیز به نقش مرحوم «فرج الله سلحشور» در آغاز پروژه موسی اشاره کرده و از همکاری و همدلی حاتمی کیا با سلحشور نوشتند.
۲. مضامین پرتکرار انیمیشن «ژولیت و شاه»
تحلیل مضمون توئیتهای مربوط به انیمیشن «ژولیت و شاه» به عنوان دومین اثری که در جشنواره امسال در توئیتر فارسی پربحث شده، از محتوای انتقادی و حتی در مواردی تخریبی پیرامون فیلم حکایت دارد؛ به نحوی که کاربران موثر این موج بر این باور بودند که این انیمیشن محتوای ضد ایرانی، اسلامی و حتی خانوادگی و کودکان ترویج کرده است و یکی از مصادیق این اتهامات، سکانس مربوط به اندرونی زنان در دوران قاجار با پوشش چادر بوده است.
در سوی مقابل، بخش کمی از کاربران نیز تماشای این اثر را پرسشبرانگیز و جذاب توصیف کرده و دیگران را برای تماشای آن ترغیب کردهاند.