صنعت نفت ایران در سالهای آغازین پیدایش و تا مدت های مدید به کشورهای دیگر برای تامین قطعات و لوازم مورد وابستگی شدیدی داشت.
این روند ادامه داشت تا با پیروزی انقلاب اسلامی مدیریت این صنعت در اختیار متخصصان داخلی قرار گرفت و از همان زمان و با خروج شرکت های خارجی از این صنعت استراتژیک کشورمان تلاش برای تامین نیاز های آن از توان متخصصان داخلی آغاز شد.
تلاش برای داخلی سازی تجهیزات موردنیاز این صنعت همواره مورد تاکید قرار داشت تا پس از اعمال تحریم ها این تلاش و کوشش بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.
وزارت نفت همسو با اجرای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور، حمایت از کالای ایرانی و بهرهمندی از مصوبه تولید بار اول برای تأمین نیازهای فناورانه، راهبردی و تحریمی، ارتباطات علمی و مالی خود را با شرکتها و مؤسسههای دانشبنیان افزایش داده است.
در همین رابطه امید شاکری معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت تقویت زنجیره فناوری در صنعت نفت؛ راهکاری برای توسعه پایدار دانست و گفت: در راستای توسعه فناورانه و بهرهبرداری بهینه از ظرفیتهای داخلی، استفاده از رویکردهای نوین در حوزه تحقیق و توسعه و بهرهگیری از فناوریهای بومی ضروری است.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاری مؤثر و کارآمد نیازمند نگرشی عمیق به فرآیندهای توسعه فناورانه است، اظهار کرد: در مراحل ابتدایی، تحقیقات و توسعه نقش کلیدی ایفا میکنند، اما در مواجهه با فناوریهای بالغ، باید بر بومیسازی و توسعه دانش فنی تمرکز کرد.
با توجه بیشتر به شرکت های دانش بنیان، این مهم هم درصنعت نفت مورد توجه مسئولان قرار گرفت و صنعت نفت نیز همگام با دیگر صنایع کشور به سمت استفاده از توان شرکت های دانش بنیان رفت.
بر این اساس بخش های مختلف صنعت نفت رویکرد خود را بر استفاده از توان متخصصان داخلی گذاشته و در این زمینه گام های مهمی برداشته شده است.
بخش های نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع بالادستی و پایین دستی نفت هرکدام به فراخور طرح ها وبرنامه های استفاده از توان داخلی را در دستور کار خود قرار دادند. یکی از بخش هایی که نسبت به داخلی سازی تجهیزات اقدام کرده پالایشگاه ها هستند.
در این زمینه معاون پالایشگاه لاوان با بیان اینکه از سال ۱۳۹۷، این پالایشگاه سیاست بومیسازی قطعات مورد نیاز خود را در پیش گرفته است، گفت: تاکنون ۲۳ هزار قلم کالای صنعتی برای نخستینبار در صنعت نفت داخلیسازی شده است.