پنجشنبه، 11 اردیبهشت 1404 03:47
40172 اقتصادی 1404/01/11 - 15:46

آیا «پایان عصر نفت» گزینه درستی است؟/ تلاش ایران برای حضور بیشتر در بازار نفت

شواهد و قرائن در حالی که برخی افراد و مؤسسات بین‌المللی دائماً بر طبل کاهش تقاضای جهانی نفت در آینده می‌کوبند، نشان می‌دهد بازار نفت حداقل تا سال ۲۰۵۰ همچنان از جذابیت کافی برخوردار است. در همین راستا، افزایش ظرفیت تولید نفت به‌خصوص در میدان‌های مشترک در دستور کار وزارت نفت قرار دارد و تاکنون اقدام‌های مؤثری انجام شده که توان تولید نفت ایران را افزایش دهد.

آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) پیش‌بینی کرده که تقاضای جهانی برای سوخت فسیلی روند کاهشی خواهد داشت، چراکه نسبت به گذشته خودروهای برقی بیشتری وارد جاده‌ها شده و اقتصاد چین نیز رشد آهسته‌تری داشته است. در مقابل این دیدگاه اما برخی تحلیلگران عقیده دارند محقق شدن چنین پیش‌بینی‌هایی اساساً بلندپروازانه و جاه‌طلبانه است و تقاضای نفت در میان‌مدت لااقل در همین سطوح باقی می‌ماند.

در همین زمینه به تازگی دبیرکل اوپک در مقاله‌ای ضمن «غیرقابل تحقق دانستن پایان عصر نفت»، نسبت به غالب شدن برخی روایت‌ها در خصوص کاهش مصرف نفت در آینده، ابراز نگرانی کرده است. هیثم الغیص معتقد است روایت‌های گمراه‌کننده در این خصوص، روند افزایشی و تکرارشونده را پیش گرفته و این عامل می‌تواند منجر به «کاهش سرمایه‌گذاری»، «افت عرضه نفت» و «بروز هرج‌ومرج بیشتر در بازار انرژی» در آینده شود.

آیا تقاضای نفت در میان‌مدت افزایشی خواهد بود؟

در همین زمینه برخی کارشناسان انرژی با وجود اینکه کاهش مصرف نفت در یک بازه زمانی ۳۰ ساله را با توجه به جایگزینی انرژی‌های تجدیدپذیر، طبیعی و قابل پذیرش می‌دانند، اما با همه این تفاسیر درمجموع «بقای تقاضای نفت» را بیش از «کاهش قطعی عرضه آن» ارزیابی می‌کنند.

«نسبت پایین اکتشافات جدید به مصرف بازیگران مهم بازار نفت همچون آمریکا و روسیه» و «در نظر گرفتن روند کاهشی مصرف زغال‌سنگ در آینده» ازجمله نکاتی است که می‌توان با در نظر گرفتن آنها تقویت بازار نفت در دهه‌های آتی را محتمل و تضمین‌شده دانست.

افزایش سهم زغال‌سنگ در تhمین انرژی جهان

بر اساس داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی، سهم نفت در تأمین انرژی جهان در سال ۲۰۲۱، نزدیک به ۲۹ درصد بوده که این مقدار در سال ۱۹۹۰، بیش از ۳۷ درصد بوده است. با وجود کاهش قابل‌توجه سهم نفت، اما نقش زغال‌سنگ - که به‌عنوان سوختی آلاینده‌تر از نفت یاد می‌شود و اولویت جایگزینی آن با سایر انرژی‌های پاک‌تر به‌مراتب بیشتر است - در طول ۳۰ سال گذشته افزایش بیش از ۲ درصدی را تجربه کرده است، همچنین گاز طبیعی در طول این مدت سهم خود را از ۱۹ درصد به ۲۴ درصد رسانده و سایر انرژی‌ها نیز درمجموع تنها یک درصد رشد را ثبت کرده‌اند.

با در نظر گرفتن این اعداد و ارقام، این پیش‌بینی وجود دارد که با توجه به احتمال بالای کاهش تولید زغال‌سنگ در آینده، رقبای جدید برای خرید نفت وارد بازار ‌شوند و بازار نفت تا افق ۲۰۵۰، ثبات بیشتری به خود بگیرد و کماکان رقابتی و جذاب بماند.

مجموع عرضه انرژی در جهان به تفکیک منبع از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۱

البته فارغ از این مطالب، باید به این موضوع نیز اشاره کرد که موضوع «پایان عصر نفت» تاکنون در مقاطع تاریخی مختلفی مطرح شده است؛ تحلیل‌های نادرست مبنی بر اتمام عصر نفت برای نخستین بار در دهه ۱۸۸۰ میلادی صورت گرفت و یکی از موارد اخیر نیز مربوط به شیوع کرونا و کاهش تقاضای نفت در سال ۲۰۲۰ اشاره کرد. در این سال برخی بر این باور بودند دیگر تقاضای نفت به کانال ۱۰۰ میلیون بشکه بازنمی‌گردد، اما گذشت زمان نشان داد این نیز یک پیش‌بینی نادرست است.

افزایش بیش از ۶۰ درصدی تقاضای نفت چین در ۱۰ سال گذشته

بررسی آمارهای اوپک نشان می‌دهد روند مصرف نفت در دنیا، طی ۱۰ سال گذشته با فراز و نشیب‌هایی مواجه بوده است، اما روند کلی حاکم بر آن، رشد ۱۲ درصدی را نشان می‌دهد، همچنین اقتصادهای بزرگ دنیا عمدتاً با افزایش مصرف مواجه بودند که در این بین می‌توان به رشد مصرف ۶۱ درصدی «چین» یا افزایش ۴۳ درصدی تقاضای «هند» اشاره کرد.

پایان عصر نفت، آدرس غلط برای بازار انرژی

توجه به پیش‌بینی‌ها در مورد آینده انرژی جهان برای سیاست‌گذاری و حکمرانی در کشور، بسیار حیاتی و اجتناب‌ناپذیر است، چراکه بنا بر اعلام مسئولان وزارت نفت، ایران دارنده بالاترین سطح ذخایر درمجموع نفت و گاز جهان است؛ ذخایر قابل برداشت نفت خام کشور بیش از ۱۵۴ میلیارد بشکه و ذخایر گاز طبیعی کشور نیز حدود ۳۳ تریلیون مترمکعب تخمین زده می‌شود.

در این بین یکی از اولویت‌های وزارت نفت، توسعه میدان‌های نفتی به‌خصوص میدان‌های مشترک با هدف بهره‌برداری حداکثری و بهینه از منابع طبیعی بوده است. ایران البته به‌دنبال آن است تا سال ۱۴۰۴ به تولید ۱۱ هزار مگاوات برق خورشیدی برسد و این رقم تا پایان ۱۴۰۶ به ۳۸ هزار مگاوات می‌رسد. این اقدام در جهت تنوع‌بخشی به سبد انرژی در کنار توسعه صنعت نفت و گاز کشور به‌عنوان پیشران اقتصادی است تا ضمانتی برای امنیت انرژی ایران باشد.



  1. رکوردشکنی اینزاگی در لیگ قهرمانان اروپا
  2. ستاره والیبال آمریکا ورودی بعدی لیگ ژاپن
  3. البرز پیشگام نهضت مدرسه‌سازی/ رشد بی‌سابقه تعهدات خیرین به ۱۸.۶ هزار میلیارد تومان
  4. تحقق کامل جایگاه شوراها هنوز محقق نشده است
  5. شوراها نماد مردم‌سالاری دینی و تجلی مشارکت مردمی در مدیریت شهری
  6. مجمع تشخیص در بررسی لوایح پالرمو و CFT نه تعلل خواهد کرد و نه تعجیل
  7. کشف 50 کالای سلامت محور غیر مجاز از یک مرکز گیاهی و سنتی در کرج
  8. ۶ مصدوم در اثر برخورد مینی‌بوس و پراید
  9. بهره‌برداری دو پروژه صنعتی بزرگ لرستان در سال جاری
  10. ایروانی: شورای امنیت، رژیم صهیونیستی را ملزم به توقف تجاوزگری‌ کند
  11. طرح‌های اشتغالزایی روستایی طبق ظرفیت‌های بومی اجرا شود
  12. پزشکیان: عهد من با مردم بر سر پایبندی به عدالت پابرجاست
  13. هشدار آنی | طوفان و باد شدید تهران را در برخواهد گرفت
  14. نوسازی ۱۰۰ درصدی خطوط اتوبوسرانی منطقه ۱۷/ حذف خط ریلی تهران ـ اهواز
  15. دانشگاه باید پشتیبان امنیت غذایی کشور باشد
  16. مطالبه ایران از آلمان درباره جنایات شیمیایی رژیم بعث
  17. فعالیت مدارس ۷ شهر سیستان و بلوچستان غیرحضوری شد
  18. آمریکا: راه‌حل دیپلماتیک برای مسئله هسته‌ای ایران همچنان در دسترس است
  19. لاوروف: درخواست کی‌یف برای آتش‌بس، ناشی از شکست است/ جنگ‌ هسته‌ای نباید آغاز شود
  20. کاروان خودرویی نتانیاهو، نوجوان ۱۷ ساله را راهی بیمارستان کرد
  21. بلومبرگ: پوتین از درخواست‌های حداکثری خود منصرف نمی‌شود
  22. انتخابی تنیس روی میز دختران نوجوان
  23. درد مضاعف قطع برق در فردیس
  24. چرا احتمال نقض حکم اعدام تتلو در دیوان عالی کشور بالاست؟
  25. پوتین: روسیه آتش‌بس موقتی با اوکراین به مناسبت سالگرد «پیروزی بر نازی‌ها» اعلام می‌کند
  26. پیاده‌سازی طرح «سوخت‌گیری در مسیر»، از خرداد/ مقابله با ۵۰ درصد قاچاق سوخت
  27. جزئیات آخرین وضعیت سومین روز اطفای حریق انفجار بندرعباس
  28. خداحافظی کارلتو از رئال مادرید/ سولاری وارد می‌شود
  29. تشکیل کمیته‌ بررسی علل حادثه بندر شهید رجایی و احضار برخی از مقصرین
  30. پزشکیان: بر تدوین برنامه راهبردی جامع و تعمیق همکاری‌های دوجانبه مصمم هستیم
  31. تاکید دوباره ترامپ بر پیوستن کانادا به آمریکا در پیام انتخاباتی
  32. فروش سوالات کنکور دام مجرمان سایبری برای داوطلبان کنکور
  33. ۱۸ سال زندگی در اتلتیکو
  34. ثبت‌نام جدید در مسکن ملی پرند انجام نمی‌شود
  35. پیام تسلیت دبیرکل سازمان همکاری شانگهای به عراقچی
  36. با عوامل حادثه انفجار بندر شهید رجایی در صورت خطا و قصور قطعاً برخورد خواهیم کرد
  37. برخورد تریلی و پژو در قم یک فوتی بر جا گذاشت
  38. 33 هزار بازدید بهداشت حرفه ای و ایمنی کار در سال گذشته
  39.  شیخ حمدان: آینده دبی بر پایه هوش مصنوعی بنا می‌شود
  40. توهین زشت کاپیتان رئال مادرید به داور ال‌کلاسیکو