40516 اجتماعی 1404/02/15 - 21:57

سه پیشنهاد عارف برای ترویج فرهنگ «وقف علمی»

معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به اهمیت آگاه‌سازی جامعه و گسترش و ترویج «وقف علمی» گفت: «تشکیل بنیاد وقف علمی»، «تدوین سند راهبردی وقف علمی کشور» و «ایجاد سامانه ملی وقف»، سه پیشنهادی است که می‌تواند در این حوزه موثر و کارساز باشد.

در مراسم اهدای جایزه البرز ۱۴۰۴ در بخش «نخبگانی»- تجلیل از بزرگان علمی کشور- که عصر امروز در مرکز همایش‌های بین المللی صدا و سیما برگزار شد و از ۶۲ نفر از دانشمندان، فناوران، طلاب و دانشجویان تقدیر شد، با گرامیداشت نام و یاد مرحوم «حسینعلی البرز» که با تاسیس بنیاد البرز، تمامی اموال خود را وقف علم کرد و این جایزه معتبر به نام اوست گفت: خوشحالم که امروز در مراسمی حضور دارم که نه تنها برای تجلیل از نخبگان و دانشمندان کشور که تجسمی برجسته و عینی از پیوند ایمان و دانایی، وقف، علم و معنویت و مدنیت درفرهنگ غنی ایران زمین را به نمایش گذاشته است.
معاون اول رییس جمهور با تبریک دهه کرامت ادامه داد: وقف، سابقه‌ای طولانی و منزلتی برجسته در نظام اسلامی دارد و در همه زمینه‌های فرهنگی، هنری، اجتماعی و اقتصادی می‌توان تیزبینی واقفین کشورمان در طی قرن‌های گذشته‌ را دید و اگر به اسناد وقف مراجعه کنیم می‌بینیم که برای کوچکترین موضوعی، یک واقف، آگاهانه سرمایه خود را وقف کرده است.
عارف گفت: در وقفنامه ای مربوط به یزد،‌ برای خوراک حیوانات و چهارپایانی که زائران را به مشهد می‌بردند وقف وجود دارد و این بیانگر عظمت وقف و نگاه تیزبینی است که واقفین و خیرین به این موضوع داشته‌اند و حتی برای هدایت حاکمان نیز وقفنامه‌هایی در حرم مطهر رضوی وجود دارد که تولیت آستان مقدس رضوی، بنا بروقف یک واقف باید در یک روز حاکمین را دعوت و هدایت کند و این در حالی است که در آن زمان واقف می‌دانسته است که حاکمین آن زمان چگونه افرادی هستند اما نگاه هدایت آنها را داشته است.
عارف در ادامه با اشاره به نیاز امروز کشور به «وقف علمی» گفت: در سال‌های ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی برای توسعه دانشگاه‌ها و افزایش دانشجویان از ۱۷۵ هزار نفر به چهار میلیون نفر، به مشکلات بسیاری برخوردیم و این به ویژه در دهه شصت که با جنگ تحمیلی هم مواجه بودیم دشواری زیادی ایجاد کرد، در آن زمان با توجه به کمبودهای بودجه، وقف علمی مطرح شد اما چون در این حوزه کم کار شده بود، موفق نشد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: با وجود آنکه وقف علمی سابقه‌ای طولانی در ایران دارد و شخصیت‌هایی همچون خواجه نصیرالدین طوسی و در دوران اخیر مرحوم افشار برای آموزش زبان فارسی و مرحوم افضلی در کرمان به آن مبادرت کرده بودند اما ‌موفق نشدیم وقف علمی را آنطور که شایسته بود پیش ببریم، خیرین برای توسعه فضای فیزیکی مدارس و دانشگاه‌ها کمک می‌کردند مثلا اینکه ساختمان می‌ساختند اما کمی که جلوتر رفتیم و گفتیم که آزمایشگاه لازم است نمی پذیرفتند و این در حالی است که در دهه اول انقلاب با توسعه تحصیلات تکمیلی و دکترا به آنها نیاز داشتیم، اما امروز خوشحالیم که از وقف علمی صحبت می‌کنیم، از موضوعی که آینده ایران را در بخش علم و فناوری تضمین می‌کند.
وی افزود: این اتفاق در کشورهای دیگر رخ داده است مثلا در دانشگاه استانفورد و هاروارد و خیلی از دانشگاه‌های برتر دنیا رخ داده است و به این ترتیب مدیریت دغدغه تامین اعتبار ندارد.
وی در ادامه گفت: با توجه به سند چشم انداز که جایگاه اول را برای ایران در منطقه ترسیم کرده است و فراتر از آن، بیانیه گام دوم که هفت رهنمود را متوجه توسعه علم و فناوری کرده است باید به این سمت برویم؛ این در حالی است که منابع اکنون دولت نسبت به دهه ۶۰ فرقی نکرده است،‌همه دانشگاه‌ها نیازمند بودجه هستند اما علیرغم اهمیت علم و فناوری در توسعه کشور، نمی‌توانیم بودجه بیشتری به این حوزه اختصاص بدهیم چرا که ما در تامین اقتصادی و معیشتی مردم با مشکل روبرو هستیم.

معاون رئیس جمهور ادامه داد: هرکسی رئیس‌جمهور یا عضو کابینه بشود بیش از این نمی‌تواند در بخش علم و فناوری سرمایه گذاری کند حتی اگر کابینه‌ای بیاید و شعار توسعه علمی بدهد واقعیت این است که سقف کمک دولت همین است اما ما برای آنکه نه تنها در سطح منطقه، که در سطح دنیا جایگاه برتر داشته باشیم نیاز به منابع داریم و تجربه نشان داده است که اگر با سازوکاری منطقی همانطور که واقفین تمام اموال خود را در طبق اخلاص گذاشته اند جلو برویم به آن می رسیم.
تقدیراز ۴ دانشمند برتر ایران
در این مراسم، معاون رئیس جمهور پس از اهدای جایزه البرز به چهار دانشمند برگزیده سال ۱۴۰۴ این جایزه، آیت الله علی اکبر رشاد، دکترعلیرضا سیم چی، دکترمحمد عبداللهی و دکترعلی اکبر موسوی موحدی گفت: اثر اهدای چنین جوایزی این است که جوانان و نوجوانان کشور وقتی این الگوهای ارزشمند و بزرگ را می بینند انگیزه بیشتری برای حرکت در این مسیر پیدا می کنند و ضرورت برگزاری چنین نشست هایی همین است و ما باید هر ساله چنین رویدادهایی را داشته باشیم تا با معرفی الگوهایی که در این کشور به موفقیت رسیده اند انگیزه مهاجرت را کاهش دهیم و شاهد مهاجرت معکوس دانشمندان به کشور باشیم .
معاون اول رئیس‌جمهور افزود: در حالی که علاوه بر رفع مشکلات معیشتی باید به گونه ای باشد که دانشمندان ما دغدغه اشان تنها موضوعات علمی باشد اما گاهی گام اول را که برمی دارند به مانع نبود تجهیزات برمی‌خورند که نمی شود تامینش کرد و اینجاست که وقف علمی باید حضور داشته باشد و واقعیت این است که بسیاری از کسانی که مهاجرت کرده اند نمی گویند که حقوقمان کم بوده است بلکه می گویند امکان کار نداشتیم و مهاجرت کردیم.
سه پیشنهاد برای وقف علمی
عارف در این مراسم با ارائه سه پیشنهاد برای گسترش وقف علمی در کشور گفت‌: تشکیل «بنیاد وقف علمی» در کشور با هدایت سازمان اوقاف و کمک وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت آموزش و پرورش، نخستین پیشنهاددر این زمینه است ، در جلسات این بنیاد، خیرین و بزرگان وقف را می توان توجیه کرد که در زمینه وقف علمی و ازجمله در زمینه ساخت آزمایشگاه‌های مدارس و دانشگاه ها فعال شوند.
معاون اول رئیس جمهور، «تدوین سند راهبردی وقف علمی کشور» را دومین موضوع مهم در این حوزه دانست و گفت: اینکه در ده سال آینده به کجا می خواهیم برویم در این سند باید مشخص شود و این کار دولت است و باید به مرحله ای برسیم که همانگونه که هر اقدامی پیوست محیط زیستی دارد، پیوست وقفی هم داشته باشد.
عارف، ایجاد سامانه ملی وقف را به عنوان سومین پیشنهاد در این حوزه مطرح کرده و گفت: با ایجاد این سامانه می توان با خیرین ارتباط و تعامل داشت .
معاون اول رئیس جمهور برگزاری جشنواره ملی واقفان علمی و فناوری را نیز در مسیر همین هدف برشمرده و گفت: در این جشنواره ها می توان ضمن تقدیر از واقفان و خیران ، مسائل و مشکلاتی و نیازهایی را که آنها می توانند برای حل آنها گام بردارند را هم مطرح کرد.
عارف گفت: خیرین و واقفان کمک بسیار زیادی در زمینه مدرسه سازی داشته اند و اگر به اینکه نرخ بی سوادی در کشور پایین است افتخار می کنیم، به برکت نهضت مدرسه سازی و حضور واقفان و خیرین عزیزی است که مدرسه ساختند ، امروز باید آنها را به سمت وقف در حوزه تولید علم و فناوری و وقف علمی دعوت کرد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: وقف علمی را باید به صورتی جدی دنبال کنیم و جایزه البرز که مرحوم حسینعلی البرز با انگیزه صددرصد خیر پایه گذاری کردند امروز می تواند چراغ راهی باشد تا البرزهای فروانی در کشور داشته باشیم.
عارف در ادامه با بیان اینکه سودمندترین سرمایه گذاری واقف می تواند وقف در علم و فناوری باشد گفت : آگاه‌سازی برای حرکت در بخش علم و فناوری، یعنی ارتقاء کشور و تولید ثروت ، ما علمی را دنبال می کنیم که به ثروت تبدیل شود و مردم بتواند اثرش را در زندگی ببینند.



  1. واکنش برانکو به یک سوال تکراری؛ وقتی پرسپولیس سرمربی دارد، کجا بیایم؟
  2. خبرگزاری ترند: پزشکیان به جمهوری آذربایجان سفر می‌کند
  3. هوای تهران پنج درجه خنک‌تر می‌شود
  4. ایران و غزه؛ محور مذاکرات ترامپ و نتانیاهو در کاخ سفید
  5. تمدید لغو پروازها در شمال، جنوب و غرب کشور تا ساعت ۱۴ چهارشنبه
  6. وطن‌فروشی در ذات ایرانی نیست
  7. دستگیری ۵۰ تروریست و مزدور صهیونی در سیستان و بلوچستان
  8. عراقچی: ایران حق خود را جهت شناسایی متجاوز و پرداخت خسارت پیگیری می‌کند
  9. اتحادیه اروپا: از آتش‌بس ایران و اسرائیل حمایت می‌کنیم/ضرورت جلوگیری از تشدید تنش در منطقه
  10. محکومیت حمله به تأسیسات شیمیایی ایران در نشست ویژه سازمان منع سلاح‌های شیمیایی
  11. دنیامالی: همه تلاش ما برگزاری رویدادهای ورزشی در موعد مقرر است
  12. سه بیمارستان نوساز البرز در آستانه تکمیل
  13. غیبت آمریکا در نشست سازمان ملل برای مبارزه با فقر و گرسنگی
  14. به استقبال فصل فشرده لیگ برتر در سال جام‌جهانی؛ باشگاه‌ها کمربندها را محکم ببندند
  15. کلید استقلال جدید در دستان ساپینتو/ خریدها با ورود مربی پرتغالی رونمایی می‌شوند
  16. هشدار سازمان تجارت جهانی درباره «اختلال شدید» در نظم تجاری
  17. تمدید لغو پروازهای داخلی و خارجی در شمال، جنوب و غرب کشور تا ساعت ۱۴ سه شنبه
  18. موسسه اعتبارسنجی «فیچ»: رشد اقتصادی جهان به‌شدت کُند می‌شود
  19. به بهانه حضور تیم ملی فوتبال در تورنمنت کافا؛ یک شروع معمولی در راه جام‌جهانی
  20. همبستگی ایجاد شده، فرصتی برای حل مشکلات اساسی و تغییر ریل اداره کشور است
  21. زاینده رود بامداد سه‌شنبه بازگشایی می‌شود
  22. حضور رئیس جمهوری در مراسم گرامیداشت سپهبد شهید باقری؛ پزشکیان: مردم باید با افکار و دیدگاه‌های افرادی مثل شهید باقری آشنا شوند
  23. آلمان خواستار همکاری سایبری با رژیم صهیونیستی شد
  24. تصویب تعویق یک هفته‌ای محاکمه نتانیاهو در دادگاه قدس اشغالی
  25. تربیت کودکان عاشورایی برای پاسداری از آینده کشور
  26. دستور استاندار البرز برای شناسایی کاستی ها
  27. مشاوران املاک غیرمجاز دخیل در تغییر کاربری اراضی البرز
  28. ضربه جنگ ۱۲ روزه به اکران «پیرپسر»
  29. انصراف اردن از رویارویی با تیم بسکتبال رژیم صهیونی
  30. پیروزی نفس‌گیر ملی‌پوشان والیبال ایران مقابل شاگردان سابق پیاتزا
  31. دستگیری عامل موساد در متروی امام خمینی تهران
  32. سرنوشت طلا در روزهای متلاطم؛ از باد موافق تا چوب‌ لای چرخ فلز زرد
  33. دولت بر حمایت از بنگاه‌های اقتصادی آسیب دیده تاکید دارد
  34. تهرانی‌ها برای بازسازی ساختمان‌های آسیب‌دیده در جنگ به کجا مراجعه کنند؟
  35. حذف وثیقه خروج از کشور مشمولان غیرغایب برای عتبات عالیات
  36. دریادار سیاری:بیمارستان‌های ارتش در خدمت مجروحان حمله رژیم صهیونیستی است
  37. خبرنگاران رسانه‌های بین‌المللی از زندان اوین بازدید کردند
  38. عراقچی: شورای امنیت، رژیم اسرائیل و آمریکا را به‌عنوان مرتکبان تجاوز به ایران پاسخگو سازد
  39. آیت‌الله مکارم شیرازی: تهدیدکننده رهبری و مرجعیت حکم محارب دارد
  40. سلاح ایرانی که پدافندهای پیشرفته را دور زد