40551 سیاسی 1404/02/19 - 15:28

از تحریم تا محاکمه؛ اروپا گام نهایی برای تشکیل دادگاه ویژه جنگ اوکراین را برداشت

اتحادیه اروپا با همراهی ده‌ها کشور عضو ائتلاف موسوم به «گروه هسته»، از نهایی شدن چارچوب حقوقی و تعهد سیاسی برای تشکیل دادگاه ویژه رسیدگی به جنگ اوکراین خبر داد؛ نهادی که قرار است در چارچوب شورای اروپا و با هدف بررسی نقش مقام‌های ارشد روسیه در جنگ اوکراین فعالیت کند.

این تحول روز جمعه (۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) طی نشستی در شهر لویو اوکراین و با حضور نمایندگان کمیسیون اروپا، شورای اروپا، دولت اوکراین و بیش از ۳۷ کشور عضو «گروه هسته» اعلام شد. شرکت کنندگان با صدور بیانیه‌ای مشترک که به «بیانیه لویو» شهرت یافت، پایان مرحله تدوین اسناد حقوقی و تعهد خود به آغاز روند رسمی تأسیس دادگاه را اعلام کردند.

در این بیانیه آمده است: «ما تشکیل دادگاه ویژه برای رسیدگی به آنچه جنایت حمله نظامی علیه اوکراین خوانده می‌شود را تأیید می‌کنیم و از نهایی‌شدن پیش‌نویس‌های حقوقی و چارچوب‌های نهادی آن در چارچوب شورای اروپا استقبال می‌کنیم.»

بر اساس اعلام رسمی، این دادگاه قرار است با توافق میان اوکراین و شورای اروپا تأسیس شود و صلاحیت آن از سوی دولت اوکراین به رسمیت شناخته خواهد شد. همچنین شواهد جمع‌آوری‌شده از سوی «مرکز بین‌المللی پیگرد جنایت حمله نظامی» که در ساختار یوروجاست فعالیت می‌کند، در اختیار دادستانی دادگاه قرار خواهد گرفت.

گفتنی است، یوروجاست نهاد هماهنگ‌کننده قضایی اتحادیه اروپا است که مقر آن در شهر لاهه قرار دارد و مأموریت آن تسهیل همکاری‌های قضایی میان کشورهای اروپایی در پرونده‌های کیفری فراملی است.

«اورسولا فون‌درلاین» رئیس کمیسیون اروپا با اشاره به این تحول گفت: «در روز اروپا، گامی دیگر برای تحقق عدالت برای مردم اوکراین برداشتیم. ما قاطعانه از دادگاه ویژه حمایت می‌کنیم تا عاملان جنایات پاسخگو باشند.»

در بیانیه لویو بر نقش محوری اتحادیه اروپا در تدوین پیش‌نویس توافق‌نامه با اوکراین، اساس‌نامه دادگاه و سازوکارهای تأمین مالی و اداری آن تأکید شده است. این دادگاه با حضور قضات بین‌المللی و بر اساس استانداردهای حقوق بشر و حقوق بین‌الملل فعالیت خواهد کرد.

«کایا کالاس» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که در این نشست حضور داشت، تشکیل این دادگاه را گامی در جهت تقویت نظم حقوقی بین‌الملل دانست و از سایر کشورها و نهادهای بین‌المللی خواست به این ابتکار بپیوندند.

قرار است نشست کمیته وزرای شورای اروپا در تاریخ ۱۳ تا ۱۴ مه (۲۳ تا ۲۴ اردیبهشت) در لوکزامبورگ برگزار شود تا گام بعدی برای رسمی‌سازی دادگاه ویژه برداشته شود. انتظار می‌رود پس از تصویب نهایی، دادگاه مراحل اجرایی خود را تا پیش از پایان سال جاری آغاز کند.

با این حال، روسیه پیش‌تر با انتقاد از این ابتکار، آن را اقدامی سیاسی و مغایر با بی‌طرفی نهادهای بین‌المللی دانسته و مشروعیت چنین دادگاهی را زیر سؤال برده است. ناظران معتقدند اتحادیه اروپا با این اقدام، گامی فراتر از حمایت‌های سیاسی و اقتصادی برداشته و تلاش دارد در بُعد حقوقی نیز ابتکار عمل را در پرونده جنگ اوکراین به دست بگیرد؛ اقدامی که می‌تواند تبعاتی برای مسیر دیپلماتیک و آینده مذاکرات صلح به‌دنبال داشته باشد.



  1. خطیب جمعه کرج : نام خلیج فارس ابدی است
  2. کارگردان «خانه پوشالی» درگذشت
  3. رشد ۱۴.۸ درصدی تولید خودرو در بخش خصوصی
  4. در حادثه بندر شهید رجایی به دنبال اصلاح ساختاری باشیم
  5. دومین پیروزی زنان ایران در آسیا؛ صعود قطعی شد
  6. یونیسف: ۹۰ درصد از ساکنان غزه به آب آشامیدنی دسترسی ندارند
  7. سال گذشته با ۳۵۰ میلیون متر مکعب ناترازی رو برو بودیم
  8. دوئل زارع و معصومی در فینال جام تختی؛ تاج پادشاهی به چه کسی می‌رسد؟
  9. از تحریم تا محاکمه؛ اروپا گام نهایی برای تشکیل دادگاه ویژه جنگ اوکراین را برداشت
  10. قرارگاه خانم الانبیا؛ ظرفیت تامین گاز مورد نیاز کشور را دارد
  11. اعتراض به سانسور فجایع غزه؛ صدها نفر مقابل ساختمان بی‌بی‌سی در لندن تجمع کردند
  12. گفت‌وگوی تلفنی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با وزیر امور خارجه
  13. فعالیت اتوبوس‌های شهری کرج از ساعت ۵:۲۰ آغاز می‌شود
  14. ورزشگاه نقش‌جهان، میزبان نشست فرهنگی و هواداری
  15. محبوبیت «آقای قاضی» به همت «کرجی‌ها»
  16. ضرورت حمایت همه جانبه از زیرساخت‌های شعبه شمال‌غرب موسسه رازی برای حفظ امنیت سلامت کشور
  17. پاپ جدید انتخاب شد
  18. ترامپ مذاکرات هسته‌ای با عربستان را منوط به‌رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی نمی‌داند
  19. آغاز ایمن سازی چهار نقطه حادثه خیز جاده کندوان
  20. ترافیک سنگین در آزادراه تهران - شمال
  21. استاندار البرز: دستگاه های اجرایی و پیمانکاران موانع پروژه آزاد راه شمالی را برطرف کنند
  22. ضرورت برنامه ریزی مناسب برای زمان قطع برق اصناف البرز
  23. رهبر معظم انقلاب: مهمترین وظیفه حوزه، بلاغ مبین و زمینه‌سازی برای تمدن نوین اسلامی است
  24. شروع مذاکرات محرمانه بین رژیم صهیونیستی و سوریه
  25. شروع مذاکرات محرمانه بین رژیم صهیونیستی و سوریه
  26. مرتس: اتحادیه اروپا باید هزینه‌های نظامی را افزایش دهد
  27. معاون رئیس جمهوری آمریکا: مذاکرات با ایران در مسیر درست قرار دارد
  28. گزارشی از کنسرت‌های موسیقی/ پاپ‌ها از پایتخت کوچ کردند
  29. جوابیه دانشگاه علوم پزشکی البرز به مطلب منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر عدم توسعه ناوگان اورژانس البرز
  30. پنجشنبه‌ها در البرز تعطیل شد
  31. طارمی چطور جاودانه شد؟ / رویای شماره ۹۹ در دقیقه ۹۹
  32. رهبر معظم انقلاب از حضرت آیت‌الله نوری همدانی عیادت کردند
  33. عزم مدیریت شهری کرج برای گشودن گره های ترافیکی
  34. روان‌سازی ترافیک شمال کرج با اتصال به آزادراه شهید سلیمانی
  35. رونمایی از پوستر اردیبهشت شعر استان البرز
  36. اجرای ارکستر نوجوانان پایتخت و بازآفرینی «والس هرمان»
  37. فیلم «تاندربولتز» با افتتاحیه‌ای قدرتمند، صدر فروش را در اختیار گرفت
  38. طارمی مرد نجات‌بخش اینتر؛ جوزپه مه‌آتزا در انتظار هنرنمایی مهاجم ایرانی
  39. خودزنی آمریکا با اعمال تعرفه‌ بر پنل‌های خورشیدی؛ فرصت آسیا برای گذار به انرژی پاک
  40. نشریه کنگره آمریکا: سقوط آزاد محبوبیت سکاندار کاخ‌سفید/ ماه‌عسل ترامپ تمام‌شد