در پنج ماه گذشته بازار طلا در دنیا و همچنین در داخل کشور تحت تأثیر رویدادهای بینالمللی از جمله جنگ تعرفهای ترامپ با دنیا بخصوص چین، جنگ اوکراین، تحولات غرب آسیا، فضای پُرنوسانی را پشت سر گذاشته که در نتیجه آن تغییرات قیمتی این فلز گرانبها، بسیاری از کارشناسان را شوکه کرده است؛ اونس جهانی طلا در روزهایی تا مرز ۴ هزار دلار هم رسید ولی مجدد به کانال ۳ هزار دلار برگشت.
بازار داخلی طلا نیز در این مدت متأثر از قیمت جهانی طلا از یک سو، نوسانات ارزی از سوی دیگر و مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به عنوان ضلع سوم مؤثر بر نوسانات قیمتی، ماههای پُر فراز و فرودی را پشت سر گذاشته است.
یکی از بازارهایی که از تغییرات قیمتی طلا در ماههای گذشته تأثیر گرفت و روند رو به رشد را طی کند، یونیتهای سرمایه گذاری صندوق های طلا در بورس کالا بود که حتی توانست در بازه زمستان ۱۴۰۳ گاهی رشد تا ۴۰ درصد هم تجربه کند.
اما این افزایش ها دیری نپایید و با آغاز سال جدید و همزمان با کلید خوردن مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، استقبال از بازار سهام در بورس افزایش قابل توجهی یافت و سرمایهها به سمت خرید سهام رفت که نتیجه آن رشد ناگهانی شاخص بورس تا ارتفاع ۳ میلیون واحد رفت.
طبیعی است در چنین شرایطی علاوه بر تبدیل بخشی از داراییهای فیزیکی طلا به سهام، بیشترین فشار تبدیل دارایی، در بخش فروش واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای طلا به سهام اتفاق بیفتد که نتیجه آن افت بازدهی سالانه صندوقهای طلا از بالای ۱۲۰ درصد در پایان اسفند سال گذشته به دامنه ۶۰ تا ۸۰ درصد در پایان فروردین امسال بود.
در اردیبهشت ماه نیز نوسانات صندوقهای طلا که جزو دو صندوق های ریسک بورسی (در کنار صندوقهای اهرمی) بودند ادامه داشت؛ این در حالی است که برای کاهش ریس صندوقهای اهرمی، سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام به کاهش ضریب اعتبار اهرمیها کرد ولی تاکنون خبری از برنامه کاهش ریسک صندوقهای طلا از جمله کاهش دامنه نوسان آنها از مثبت منفی ۱۰ درصد به دامنه تکرقمی نیست.