دوشنبه، 29 اردیبهشت 1404 12:36
40633 البرز 1404/02/28 - 16:52

صورت‌‌مسئلۀ گودِ حصارک پاک شد!؟ ده سال بلاتکلیفی، ده متر گودال، هزار ترس هرروزه

گود حصارک، یک اسم نیست. استعاره‌ای است از فروپاشی سیاست‌گذاری شهری، بی‌اعتنایی به حقوق انسان‌ها، و بی‌عدالتی ساختاری در دل یک شهر. این گودال ده‌متریِ رهاشده در دل پایین‌شهر کرج، نه فقط خطر فیزیکی که هشداری اخلاقی برای ماست؛ برای شهری که زمینِ زیر پایش شکاف برداشته، اما هنوز کسی از مسئولان آن‌طور که باید، صدایش را نشنیده است.

بیش از یک دهه از گودبرداری غیرقانونی در باغ ناصربخت گذشته؛ زمینی که مالک آن بدون اخذ مجوز، دست به گودبرداری عظیمی زد و حالا، خانه‌های اطراف این گود، مثل خانه‌های روی لبه پرتگاه، هر لحظه ممکن است در خود فرو بروند. این خانه‌ها نه فقط ساختمان، که زندگی‌اند؛ زندگی آدم‌هایی که سند رسمی ندارند اما حق زیستن دارند. حق ایمنی. حق شنیده‌شدن. یکی از ساکنان با صدایی لرزان به خبرنگار گفته: «هر وقت بارون میاد، با ترس از خونه بیرون میایم. زندگی‌مون فرسایش روانی شده.» و این جمله، به‌تنهایی یک سند است؛ سندی بر رنجی که دیده نمی‌شود، دردی که نهادینه شده، و فریادی که به دیوارِ سکوت مسئولان کوبیده شده است.
اما چرا هیچ‌کس پاسخ نمی‌دهد؟ چرا این گود که مثل زخمی عمیق بر تن شهر نشسته، هنوز التیام نیافته؟ شاید چون آن بالا، در جلسات براق و میکروفون‌دار، اولویت‌ها فرق می‌کنند. در همان شهری که تابلو و بیلبورد روی سر مردم می‌افتد و کسی بازخواست نمی‌شود، یا کامیونی از خط ویژه رد می‌شود و جان کودک را می‌گیرد، انتظار داریم کسی برای «گود حصارک» کاری بکند؟
در سال ۱۳۹۳، گودبرداری بدون مجوز انجام شد. در سال ۱۳۹۸، تازه برای اخذ پروانه اقدام شد. پنج سال تخلف، پنج سال سکوت، پنج سال فاجعه‌ی منتظر وقوع. حالا بیش از ده سال از شروع این بحران می‌گذرد، اما هنوز گود، پر نشده. هنوز مردم بلاتکلیف‌اند. هنوز میان ماندن و رفتن، مرگ و زندگی، حق و بی‌حقی، گیر کرده‌اند.
آیت‌الله حسینی همدانی، امام جمعه کرج، به درستی این گود را به خطبه‌ها آورد. گفت که دو بار شخصاً به محل رفته و هشدار داده است. اما باید گفت: هشدار کافی نیست. تهدید به اعلام نام مسئولان هم کافی نیست. مردم می‌خواهند «عمل» ببینند. خانه‌هایی که دیوارهایشان ترک برداشته، با وعظ ترمیم نمی‌شوند. اینجا «برنامه‌ریزی عملیاتی» می‌خواهیم، نه صرفاً خطبه و تذکر. آنچه بیش از خودِ گودال خطرناک است، فقدان پاسخگویی است. بی‌نظمی نهادی. فقدان یک صدای واحد از مدیریت شهری. حتی وقتی یکی از اعضای شورای شهر (اسدیان) هشدار می‌دهد که «این پروژه از ابتدا غیرقانونی بوده»، همچنان همه‌چیز در برزخ می‌ماند. در چنین فضایی، اعتماد عمومی فرومی‌ریزد، حتی پیش از آن‌که دیوار خانه‌ای بریزد.
مسئله این نیست که پروژه‌ای خلاف انجام شده. مسئله این است که نهادهای ناظر، پس از افشا شدن تخلف هم، همچنان منفعل مانده‌اند. این یعنی انکار عدالت. این یعنی بی‌اثر بودن قانون. این یعنی گود حصارک، نه‌فقط گود، که نماد یک سیستم ناکارآمد است؛ سیستمی که وقتی پروژه‌ای تبلیغاتی و پر زرق‌وبرق باشد، ده‌ها تیم مستندساز و کلنگ‌زن روانه‌اش می‌کند؛ اما وقتی پای مردم پایین‌شهر در میان باشد، سکوت حکمفرماست.
ساکنان اطراف گود، سند رسمی ندارند. این خود یک لایه دیگر از تراژدی است. چون فقدان سند، هم ابزار سرکوب است و هم بهانه‌ای برای شانه خالی کردن مسئولان. می‌گویند: «سند نداری، پس اعتراضی هم نکن!» در حالی‌که مردم آن خانه‌ها، سال‌هاست ساکن آن منطقه‌اند، آب و برق مصرف کرده‌اند، مالیات و عوارض داده‌اند. اما حالا در مواجهه با خطر، نه خانه دارند، نه حق دارند، نه پناه دارند. این گودال را نمی‌شود صرفاً به‌مثابه یک بحران شهری دید. این یک بحران انسانی‌ست. بی‌خانمانی در کمین است. فقر، در کمین است. فاجعه‌ای که در چند دقیقه ممکن است رخ دهد، اما نتیجه‌اش برای سال‌ها باقی خواهد ماند. و اگر روزی خانه‌ای فروبپاشد، کسی در دادگاه نمی‌تواند بگوید که از خطر بی‌خبر بوده است.
مسئولان شهری، نمایندگان مجلس، استاندار، فرماندار، سازمان نظام مهندسی، شهرداری منطقه و دستگاه‌های قضایی؛ همه مسئول‌اند. همه باید بگویند چرا این گود تا امروز پر نشده است؟ و اگر پر نمی‌شود، چه برنامه‌ای برای اسکان موقت، بازسازی منطقه، و جبران خسارات وجود دارد؟ این سوال ساده‌ای‌ست که اگر پاسخش داده نشود، خود به پاسخ بدل خواهد شد: پاسخی که زمین با فروریزش خواهد داد.
در پایان، باید گفت: مردم حصارک، نه پروژه تجاری می‌خواهند، نه برج و آپارتمان. فقط می‌خواهند زنده بمانند. این ساده‌ترین مطالبه یک شهروند است. مطالبه‌ای که در کشوری با این‌همه نهاد و شورا و ستاد، نباید سال‌ها به تعویق بیفتد. گود حصارک، گود اعتبار حکومت محلی است. پرشدنش، شاید مرهمی بر زخم اعتماد مردم باشد.

نویسنده: علیرضا ناظری



  1. شهردار فردیس مورد تقدیر قرار گرفت
  2. تأکید بر مهارت‌آموزی به عنوان کلید تحقق شعار سال
  3. آقای کیانی، سطح مطالبات شهری را با جنگ رسانه‌ای کمرنگ نکنید
  4. عاقبت خیال‌‌پردازی در ریاض؛ ترامپ کیش و مات شد!
  5. در باب نقش کتاب در توسعه و پیشرفت
  6. صورت‌‌مسئلۀ گودِ حصارک پاک شد!؟ ده سال بلاتکلیفی، ده متر گودال، هزار ترس هرروزه
  7. سفر روی بال‌‌های تخیل
  8. نوآوری پشت چراغ قرمز دولت!
  9. تراکتور قهرمانِ دولتِ پزشکیان شد!
  10. اصفهانی‌‌ها یکه‌‌تاز شدند
  11. شعار سال، سیاست اجرایی یا نیت‌نامۀ سالانه؟
  12. 37 درصد از البرزنشینان از بیماری فشارخون بالای خود اطلاع ندارند
  13. تردید ترامپ در توانایی نتانیاهو برای آزادی اسرا از غزه
  14. امضای معاهده منابع ژنتیک توسط جمهوری اسلامی ایران
  15. عراقچی: هیچ سناریویی برای چشم‌پوشی ایران از حق غنی‌سازی وجود ندارد
  16. علت مماشات با گود حصارک چیست؟
  17. برکناری دسته جمعی مدیران و مربیان باشگاه نساجی!
  18. قالیباف: زمینه تقویت عملی روابط اقتصادی و فرهنگی بین کشورهای اسلامی فراهم شده است
  19. استاندار: تدوین تفاهم‌نامه همکاری بین یزد و البرز ضروری است
  20. طوفان سبب مصدومیت چهار نفر در البرز شد
  21. پلنگ ماده ایرانی در البرز تلف شد
  22. دنیامالی: فوتبال بیش از پول به ساختار حرفه‌ای نیاز دارد؛ نباید اخلاق کمرنگ شود
  23. شکست ایران مقابل رقیب سُنتی؛ ژاپن سد راه هت‌تریک قهرمانی شد
  24. افزایش خودسرانه تعرفه اینترنت، برخورد عبرت‌آموز به دنبال خواهد داشت
  25. کاهش سرمایه صندوق توسعه ملی چگونه رخ داد؟
  26. چرا وضعیت صندوق‌های بورسی طلا پُرنوسان شد؟
  27. ۵ هزار واحد نهضت ملی مسکن پرند تا نیمه نخست امسال افتتاح می‌شود
  28. رسیدگی به ۲۱۰۰ پرونده حقوقی و صرفه‌جویی هزاران میلیارد تومانی برای بیت المال
  29. عراقچی: هیچ‌یک از تأسیسات هسته‌ای ایران جمع‌آوری نخواهد شد
  30. رئیس‌جمهور:حرفی نمی زنیم که نتوانیم اجرا کنیم/ ضرورت جذب سرمایه گذاری خارجی
  31. ترامپ: به توافق با ایران بسیار نزدیک هستیم/ پهپادهای ایرانی خیلی خوب، سریع و مرگبار هستند
  32. اختلال در شبکه توزیع برق در پی وقوع طوفان در استان البرز
  33. عارف: برای رسیدن به جایگاه واقعی رشته‌های فنی، حرفه‌ای و مهارتی باید فرهنگ‌سازی صورت گیرد
  34. درآمد ۲ میلیارد دلاری خانواده ترامپ در یک ماه
  35. احتمال سفر ترامپ به ترکیه و دیدار با پوتین
  36. مدیریت روان‌آب‌ها، راه‌حل مقابله با بحران کم‌آبی کشور است
  37. جباری: تمرکز استقلال برای جام حذفی است
  38. اسلامی:‌ در فرآیند پیشبرد صنعت هسته‌ای، باید با روایت‌گری ناعادلانه مقابله کنیم
  39. بسته پیشنهادی مشاور آماده شد؛ قهرمان اروپا در لیست سیدرورف
  40. استاندار البرز: سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر با جدیت دنبال می‌شود