40662 فرهنگی 1404/03/02 - 10:58

اشک تمساح روی فرش قرمز کن؛ حضور پرتکرار سینمای ضدایرانی، یک تصادف ساده نیست

این روز‌ها جشنواره فیلم کن در صدر پروژه بگیر‌های سینماگران خارج نشین یا فراری از وطنی است که تاریخ انقضای سفارش‌های ضد ایرانی خود را در حال پایان می‌بینند.

به گزارش دیوان نیوز، این روز‌ها جشنواره فیلم کن در حالی در جریان است که بار دیگر صحنه‌نمایشی تکراری از حضور چهره‌های پروژه بگیر و سینما گران خارج نشین یا فراری از وطنی است که تاریخ انقضای سفارش‌های ضد ایرانی خود را در حال پایان می‌بینند.

افرادی که سال‌هاست با بد سلیقگی تمام روزنه‌های تاریک فرهنگی کشورشان را جست‌و‌جو میکنند.

چهره‌هایی که یا در خارج از مرز‌ها فعالیت می‌کنند یا مدت‌هاست با نگاهی معترض، به رسانه‌های بیگانه رو آورده‌اند.

از اظهار نظر‌های عجیب روستایی تا اشک‌های نمایشی زر امیر ابراهیمی و خاطره‌گویی‌های جعفر پناهی، همگی نشان می‌دهد این افراد به‌خوبی آگاهند که فرصت دیده‌شدنشان به پایان نزدیک شده و جشنواره‌هایی نظیر کن، آخرین تریبون‌های آنها برای ایفای نقش در پروژه‌های سیاسی‌فرهنگی غرب است. به نظر می‌رسد کارگردانان و بازیگرانی که پیش‌تر با ژست‌های اعتراضی سعی داشتند صدای مردم ایران را به گوش جهانیان برسانند، این بار از آخرین برگ‌های نمایشی خود برای جلب توجه استفاده می‌کنند.

به نام مردم، به کام اربابان سیاست

واقعیت آن است که راهیابی این فیلم‌ها به جشنواره‌های بین‌المللی بیشتر از آنکه حاصل کیفیت هنری یا نوآوری سینمایی باشد، نتیجه تطابق با سیاست‌های رسانه‌ای و فرهنگی خاص است. بسیاری از این آثار در داخل کشور با نقد‌های جدی از سوی منتقدان و مخاطبان مواجه شده‌اند، اما همچنان در صف دریافت جوایز بین‌المللی قرار می‌گیرند. دلیل این اتفاق روشن است: تولید اثر سفارشی برای رسانه‌های خارج‌نشین و مجامع فرهنگی غربی، دروازه‌ای تضمین‌شده برای حضور در جشنواره‌هاست.

تناقض بزرگ اینجاست که این به‌اصطلاح هنرمندان، در حالی مدعی دغدغه‌مندی برای جامعه ایرانی هستند که حتی در ساده‌ترین مسائل ملی، همچون پاسداشت نام خلیج فارس، سکوت اختیار کرده‌اند. امروز که موج اعتراض عمومی نسبت به جعل نام این میراث ملی در جریان است و همه اقشار مردم با هر سلیقه و نگاهی، برای دفاع از هویت تاریخی خود متحد شده‌اند، این چهره‌ها ترجیح داده‌اند از کنار آن بی‌تفاوت عبور کنند. آیا این سکوت چیزی جز بی‌اعتنایی به مردم ایران و نشانه‌ای از جهت‌گیری سیاسی آنها نیست؟

دنیا چشم به غزه دارد، آنها هنوز سرگرم بازی‌اند

در شرایطی که افکار عمومی جهان، بیش از هر زمان دیگری درگیر فجایع انسانی در غزه و خشونت‌های رژیم صهیونیستی است، حضور و اظهارات چهره‌های سینمایی یادشده بیش از آنکه انعکاسی از دغدغه‌های انسانی باشد، نشانگر غفلت از اولویت‌های اصلی بشری است. تمرکز بر مسائل فمینیستی، جداسازی جنسیتی یا ادعا‌های کلیشه‌ای دیگر، در برابر فاجعه‌ای مانند نسل‌کشی مردم فلسطین، بازی خطرناکی با افکار عمومی است که بیش از پیش، خالی بودن ادعا‌های آنها را برملا می‌کند.

سینمای ملی به بیداری نیاز دارد

حضور پرتکرار و برنامه‌ریزی‌شده این دسته از چهره‌ها در جشنواره‌هایی نظیر کن، نه از سر اتفاق یا اتفاقات هنری، بلکه محصول پروژه‌ای سیاسی است که سال‌هاست دنبال می‌شود. پروژه‌ای که متأسفانه برخی از چهره‌های سینمایی کشورمان آگاهانه یا ناآگاهانه در آن ایفای نقش می‌کنند.

جامعه فرهنگی و هنری کشور نیاز دارد تا با نگاهی دقیق‌تر و مسئولانه‌تر، از این فرصت‌های بین‌المللی برای تقویت هویت ملی، صدور فرهنگ غنی ایرانی-اسلامی و حمایت از منافع مردم بهره بگیرد؛ نه آنکه با همراهی با پروژه‌های مشکوک، خود به ابزاری برای تحقیر وطن و فریب افکار عمومی بدل شود.



  1. آلگری تأیید کرد؛ مودریچ به میلان پیوست
  2. حامد لک به فولاد خوزستان پیوست
  3. عراقچی: بریکس باید پیشگام اصلاح حکمرانی جهانی باشد
  4. رئیس جمهور: تکمیل مسیرهای ارتباطی با همسایگان شمالی اولویت دولت است
  5. ارتش یمن از حمله موفق به کشتی مرتبط با اسرائیل خبر داد
  6. عارف: تقویت نیروهای مسلح دغدغه جدی دولت چهاردهم است
  7. بیانیه مرکز اطلاعات مالی در خصوص مبارزه با تروریسم و دشمنان کشور
  8. آمریکا تحریرالشام را از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کرد
  9. ۸۰ درصد مردم معتقدند حملات موشکی ایران به میزان زیادی به اسرائیل ضربه وارد کرده است
  10. رئیس‌جمهور: بازگشت به مذاکره نیازمند یک شرط است؛ اعتماد به روند گفت‌وگو
  11. حضور بیش از ۱۲ میلیون زائر در کربلا برای احیای عاشورا
  12. نیروگاه‌های خورشیدی در کنار سدهای کشور احداث می شوند
  13. حماس در مذاکرات با اسرائیل خواستار آزادی کدامیک از اسرای مشهور و تاثیرگذار است؟
  14. اختلافات اروپایی‌ها با نزدیک شدن به ضرب الاجل جنگ تجاری ترامپ
  15. بازتاب حضور رهبر انقلاب در حسینه امام(ره) در شبکه‌های اجتماعی؛ ۲۰۰ میلیون بازدید در ۲ ساعت
  16. سردار سنایی راد: پاسخ بعدی به اسرائیل کوبنده‌تر خواهد بود
  17. سران بریکس حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران را محکوم کردند
  18. راز عدم حضور رونالدو در مراسم تشییع جنازه ژوتا فاش شد
  19. بازگشت فرودگاه تبریز به شبکه حمل‌ونقل هوایی با تایید بازرسان سازمان هواپیمایی کشوری
  20. دونالد ترامپ و گرفتاری در تله خودساخته تهدیدسازی از برنامه هسته‌ای ایران
  21. درخواست حماس برای اقدام عملی جهت توقف نسل‌کشی
  22. مراسم عزاداری حسینی در تبریز با حضور رئیس جمهور
  23. سپاه پاسداران بر لزوم روشن شدن سرنوشت چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی تاکید کرد
  24. دیدار و گفت‌وگوی پزشکیان و الهام علی اف در حاشیه اجلاس اکو
  25. واشنگتن پست: اروپا به دنبال احیای گفت‌وگوها با ایران؛ دشواری مذاکرات در پی حمله آمریکا
  26. همه زندانیان اوین در کمتر از ۱۲ ساعت به سایر زندان‌ها منتقل شدند
  27. کاهش دمای هوای تهران در هفته آینده؛ پدیده گرد و خاک تا دوشنبه می‌ماند
  28. رئیس جمهور فرانسه: هیچ پیشرفتی با روسیه در ارتباط با اوکراین بدست نیامده است
  29. فرماندار تهران: بازار پایتخت ثبات دارد
  30. قطعی گسترده برق در جمهوری چک
  31. آمادگی فرودگاه پیام برای واردات فوری دارو و كالاهای اساسی
  32. آقای کارگر برزی به‌عنوان رئیس جدید اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان نظرآباد منصوب شدند.
  33. دنیامالی: جهان اسلام به ایران افتخار می‌کند/ قهرمانان، صدای مردم در میادین جهانی باشند
  34. هشدار گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره زنجیره جهانی سود از نسل‌کشی در غزه
  35. تخلیه برخی مناطق اروپا به دنبال گرمای شدید و آتش سوزی‌های مرگبار
  36. اعتراض شدید پارلمان انگلیس به جنایات اسرائیل در کرانه باختری
  37. زنجان در انتظار شور حسینی دیگر
  38. تداوم فشار حداکثری ترامپ؛ تحریم‌های جدید آمریکا در ارتباط با ایران به بهانه نفتی
  39. اتکای نتانیاهو به خارجی‌ها برای بقا در قدرت / مداخله ترامپ در امور داخلی اسرائیل
  40. دستگیری ۲۳ نفر از اعضای شرکت های هرمی در ساوجبلاغ ‏