از دو لایحه پیش نیاز عضویت ایران در گروه ویژه اقدام مالی، تنها کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (سی اف تی) در نوبت بررسی در صحن مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار دارد و الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته (پالرمو) به تازگی با تایید مجمع تبدیل به قانون شده است.
کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم موسوم به سی اف تی (CFT) یک کنوانسیون بینالمللی است که در سال ۱۹۹۹ به منظور مقابله با تأمین مالی تروریسم توسط سازمان ملل متحد تصویب شدهاست. تصویب این لایحه از جمله شرایط حذف دائم ایران از لیست سیاه FATF یا گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی است.
در رابطه اهمیت عضویت ایران در این دو کنوانسیون بین المللی به هادی خانی رئیس مرکز اطلاعات مالی به گفت و گو نشستیم؛ وی امیدوار است که لایحه دوم نیز سریعتر در مجمع به تصویب برسد تا موانع از مسیر عضویت ایران در گروه ویژه اقدام مالی برداشته شود.
خانی گفت: موضوع پالرمو و سیافتی همزمان در مجمع تشخیص مصلحت نظام با حضور طیفهای مختلف کارشناسی و نخبگانی در موضوعات، امنیتی سیاسی و اقتصادی به بحث گذاشته شد؛ ساعتها جلسه کارشناسی در این موضوع در مجمع تشخیص برگزار و بند به بند، خط به خط و کلمه به کلمه کنوانسیونهای پالرمو و سیافتی در ابعاد فنی، حقوقی، سیاست داخلی و خارجی به بحث گذاشته شد و در نهایت در جلسات مشترک کمیسیونهای مجمع به تصویب رسید.
وی با بیان اینکه فقط لایحه الحاق ایران به کنوانسیون سیافتی و رأی گیری آن در صحن مجمع باقی مانده است تا در صحن مجمع طرح و ابهامات مطرح و پاسخ به سؤالات داده شود، ابراز امیدواری کرد که این لایحه نیز در مجمع به زودی به سرانجام برسد.
۷ کنوانسیون ذیل CFT را پذیرفتهایم
رئیس مرکز اطلاعات مالی گفت: موضوع سیافتی وقت بیشتری در مجمع تشخیص گرفت چون بحث مبارزه با تأمین مالی تروریسم بود ابهامات در این موضوع با دقت بیشتری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
خانی تاکید کرد: آنچه اتفاق افتاده این است که مفاد کنوانسیون سیافتی را تقریبا در قوانین و مقررات داخلی خودمان داریم؛ ما غیر از یک مورد، به ۷ کنوانسیون پیوست سیافتی ملحق شدهایم؛ تعاریف تروریسم که در کنوانسیونهای پیوست سیافتی هست را در قوانین خودمان درج و تصویب کردهایم و عملا به نحوی در حال اجرای این کنوانسیون هستیم.
خانی ادامه داد: کنوانسیون سیافتی مشابه کنوانسیون پالرمو فاقد نظام کنترل و بازرسی و گزارشدهی و راستیآزمایی است این کنوانسیون در خصوص تعهد کشورها مبنی بر عدم تأمین مالی تروریسم است که بالغ بر ۱۸۸ کشور دنیا به این کنوانسیون ملحق شده و آن را پذیرفتهاند. البته کشورهای زیادی هم با حق شرط این کنوانسیون را پذیرفتهاند این موضوع در الحاق به کنوانسیونهای سازمان ملل متحد معمول است که برخی کشورها شروطی را برای پذیرش آنها مطرح میکنند.
وی با بیان اینکه این رویه در ادبیات بینالملل مرسوم است، خاطر نشان کرد: ممکن است این شروط وقتی در سازمان ملل مطرح میشود برخی کشورها این شروط را قبول نداشته باشند؛ لذا این معاهده بین کشور شرطگذارنده و کشوری که شرط را نمیپذیرد ساری و جاری نخواهد بود.