لولا در سخنرانی خود در مجمع چین و کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب، تعرفههای آمریکا را محکوم کرد و گفت که منطقه آمریکای لاتین میخواهد محور یک نظم چندقطبی باشد. چنین سخنانی، تکرار استدلالی است که چین در مورد خطرات تعرفههای وضع شده توسط دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، از زمان ورودش به کاخ سفید در ژانویه، اعلام کرده است.
حضور رئیس جمهوری برزیل در این مجمع، یک پیروزی برای چین بود زیرا این کشور به دنبال گسترش نفوذ جهانی خود در آمریکای لاتین است. لولا که با استقبال پرشوری در پکن روبرو شد، یکی از سه رئیس دولتی بود که به همراه رئیسان جمهوری شیلی و کلمبیا در این کنفرانس شرکت کردند. چین به طور خاص رهبران کشورهایی را که در منطقه تأثیرگذار و نزدیکتر به آمریکا تلقی میشدند، مورد توجه قرار داده بود.
شی در سخنرانی اصلی در این مجمع، چین را به عنوان عضوی از جنوب جهانی معرفی و استدلال کرد: استقلال و خودمختاری سنت باشکوه ما هستند و توسعه و احیا حق ذاتی ماست. چین و جامعه آمریکای لاتین و کارائیب «آیندهای مشترک» دارند.
از زمان اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ، برزیل در خط مقدم تعمیق روابط بین چین و آمریکای لاتین بوده است. یکی از حوزههای کلیدی، تجارت است که در سال ۲۰۲۳ به رکورد ۱۵۷.۵ میلیارد دلار رسید.
بر اساس این گزارش، سال گذشته نیز چین بیش از ۷۰ درصد از دانههای سویای خود را از برزیل وارد کرد، در حالی که واردات از کشاورزان آمریکایی به شدت کاهش یافته است. قهوه لاکین، بزرگترین فروشگاه زنجیرهای قهوه در چین، متعهد شده است که ۲۴۰ هزار تن دانه قهوه برزیلی را در یک دوره پنج ساله به ارزش یک میلیارد و ۳۸۰ میلیون دلار خریداری کند.