41055 سیاسی 1404/04/18 - 17:05

مخالفت آشکار آمریکا با ثبات و امنیت در افغانستان

 در حالی که دولت طالبان در افغانستان در تلاش برای بهبود مناسبات بین‌المللی است و بتازگی از سوی دولت روسیه به رسمیت شناخته شده است، آمریکا چهار سال پس از خروج نظامیانش از افغانستان، همچنان درصدد اخلال در مسیر ایجاد ثبات و امنیت در همسایه شرقی جمهوری اسلامی ایران است.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز دوشنبه این هفته (۱۶ تیر ماه) قطعنامه‌ای را با درخواست از افغانستان برای رعایت حقوق بشر، پیروی از قوانین بین‌المللی و اقدام قاطع علیه تروریسم، با ۱۱۶ رای موافق به تصویب رساند. دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی به این قطعنامه رای منفی دادند و به این ترتیب قطعنامه پیشنهادی آلمان با همراهی ایرلند و سوئد، با ۱۱۶ رای موافق، ۲ رای مخالف و ۱۲ رای ممتنع تصویب شد. مجمع عمومی سازمان ملل پیش از این نیز در آبان ماه ۱۴۰۱ (نوامبر ۲۰۲۲) قطعنامه مشابهی به تصویب رسانده بود.

مجمع عمومی سازمان ملل با تصویب این قطعنامه ضمن ابراز نگرانی عمیق از وخامت اوضاع انسانی، اقتصادی و حقوق بشری در افغانستان، خواستار تغییر سیاست‌های سختگیرانه و تضمین حکومت فراگیر در افغانستان شد. سازمان ملل همچنین متعهد به ادامه حمایت از مردم افغانستان در تلاش برای ساختن کشوری امن و باثبات، و عاری از تروریسم و مواد مخدر شد. این قطعنامه همچنین درباره برخی سیاست‌های دولت طالبان از جمله «سرکوب زنان و دختران در افغانستان» ابراز نگرانی و بر تعهدات این کشور در چهارچوب قوانین بین‌المللی تاکید کرد.

نماینده آلمان با ارائه پیش نویس قطعنامه در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل تاکید کرد که «هیچ جایگزینی برای تعامل با طالبان در افغانستان وجود ندارد.» وی با اشاره به نقش فعال کشورش در «روند دوحه» با هدایت سازمان ملل، خاطرنشان کرد که برلین از اشکال عملگرایانه و واقع‌گرایانه تعامل و همکاری با مقامات حکومت طالبان در افغانستان از جمله درباره موضوع بازگشت آوارگان افغان، استقبال می‌کند.

معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل ضمن تاکید بر اهمیت نگاه جامع و واقع‌بینانه به تحولات افغانستان، از جامعه جهانی خواست نقش فعالی در حمایت از بازسازی این کشور و بازگشت آن به جامعه بین‌الملل ایفا کند. «گنگ شوانگ» از جامعه جهانی خواست که وضعیت افغانستان را با نگاهی متوازن و واقع‌بینانه بنگرد و نقش سازنده‌ای در حمایت از بازگشت هرچه سریع‌تر این کشور به جامعه بین‌الملل و کمک به مردم افغانستان برای دستیابی به یک زندگی باثبات ایفا کند.

حمایت قاطع بین‌المللی از این قطعنامه برای کمک به صلح و ثبات در افغانستان در کنار رای مخالف آمریکا به قطعنامه مجمع عمومی با بهانه‌های واهی، یک بار دیگر نشان داد که آمریکا پس از خروج غیرمسئولانه از افغانستان در تابستان ۱۴۰۰ بعد از ۲۰ سال حضور ویرانگرانه در این کشور، همچنان و آشکارا با امنیت و ثبات در همسایه شرقی جمهوری اسلامی ایران مخالف است و منافع خود را در گسترش آشوب و ناامنی دنبال می‌کند.

قدردانی سازمان ملل از ایران برای میزبانی از آوارگان افغان

 

نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در توجیه رای منفی واشنگتن به این قطعنامه، ضمن تکرار ادعاهایی علیه ایران اعلام کرد: ما از ابراز قدردانی این قطعنامه از جمهوری اسلامی ایران نگران هستیم! نمایندگی آمریکا ادعا کرد: نزدیک به چهار سال پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، ما به همان گفت‌وگوهای گذشته ادامه می‌دهیم و با همان باصطلاح مقامات طالبان درباره بهبود اوضاع در افغانستان تعامل می‌کنیم بدون اینکه درخواست نتیجه‌ای از آنان داشته باشیم. «جاناتان شرایر» سرپرست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل افزود: ما نمی‌توانیم به تقویت طالبان ادامه دهیم و همزمان از آنها بخواهیم که به تعهدات بین‌المللی پایبند باشند؛ این مواضع در تناقض با یکدیگر هستند. «روند دوحه» نیز نتایج مشخصی نداشته و آمریکا نسبت به تمایل طالبان برای مشارکت با حسن نیت در این روند عمیقا تردید دارد.

قدردانی سازمان ملل از میزبانی جمهوری اسلامی ایران از میلیون‌ها آواره افغانستانی در حالی است که در دو هفته گذشته همزمان با خروج داوطلبانه تعدادی از اتباع غیرمجاز افغانستانی از ایران، برخی افراد و رسانه‌ها اقدام به فضاسازی علیه جمهوری اسلامی ایران در این خصوص کرده‌اند.

«زلمی خلیل‌زاد» نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل و سفیر اسبق آمریکا در عراق، روز سه‌شنبه ۱۰ تیر ماه در شبکه «ایکس» ادعا کرد: در چند روز گذشته، دولت ایران هزاران مهاجر افغان را به‌ زور از کشور اخراج کرده است....شیوه‌ای که جمهوری اسلامی برای اخراج مهاجرین افغان در پیش گرفته‌، ناگهانی و بدون هیچ‌گونه هماهنگی با مقامات افغانستان است. این کار نادرست است و من آن را محکوم می‌کنم!... حتی اگر تعدادی معدود از آن‌ها توسط اسرائیل جذب شده باشند، باید فقط همان افراد پاسخگو باشند، نه ده‌ها هزار نفر دیگر. البته ایران حق دارد تصمیم بگیرد مهاجران را بازگرداند، اما به‌ عنوان یک کشور همسایه، موظف است روند بازگشت را به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کند که از بروز بحران انسانی جلوگیری شود. »

خلیلزاد روز چهارشنبه ۱۸ تیر ماه در مطلب دیگری ضمن ادعای «اخراج صدها هزار مهاجر افغان بدون تذکر قبلی» نوشت: چگونه ممکن است کشوری که با فقر پس از جنگ دست‌وپنجه نرم می‌کند، بتواند در چنین مدت کوتاهی این تعداد عظیم مهاجر را جذب کند؟...یکی از اقداماتی که می‌تواند بسیار مؤثر باشد این است که ایران سرعت روند اخراج را کاهش دهد و با نهادهای امدادرسان افغان و بین‌المللی هماهنگ شود. اگر بخواهند می‌توانند مهاجران را بازگردانند – اما به شیوه‌ای مدنی و آبرومندانه که باعث آشفتگی نشود.»



  1. کاروان پرسپولیس راهی ترکیه شد
  2. تاج: هیچ رویداد فوتبالی تعطیل نخواهد شد/ از تعامل درویش و زنوزی استقبال می‌کنم
  3. ساپینتو: حمایت هواداران استقلال باورنکردنی بود/ سه سال منتظر بازگشت به ایران بودم
  4. تل آویو باز هم آتش بس را نقض کرد/ حملات زمینی رژیم صهیونیستی به خاک لبنان
  5. مخالفت آشکار آمریکا با ثبات و امنیت در افغانستان
  6. گزارش وزیر امور خارجه از اجلاس بریکس و سفر به عربستان در جلسه هیأت دولت
  7. حادثه های امنیتی سریالی در غزه؛ دست کم دو نیروی ارتش رژیم صهیونیستی کشته شدند
  8. دیدار محرمانه جولانی با مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در ابوظبی
  9. پزشکیان: پرستاران در جنگ ۱۲ روزه برگ زرین دیگری بر دفتر خاطرات سلامت کشور افزودند
  10. اعمال سیاست‌های جدید دولت برای تنظیم بازار برنج داخلی/ برنج مورد نیاز مردم تامین است
  11. آلگری تأیید کرد؛ مودریچ به میلان پیوست
  12. حامد لک به فولاد خوزستان پیوست
  13. عراقچی: بریکس باید پیشگام اصلاح حکمرانی جهانی باشد
  14. رئیس جمهور: تکمیل مسیرهای ارتباطی با همسایگان شمالی اولویت دولت است
  15. ارتش یمن از حمله موفق به کشتی مرتبط با اسرائیل خبر داد
  16. عارف: تقویت نیروهای مسلح دغدغه جدی دولت چهاردهم است
  17. بیانیه مرکز اطلاعات مالی در خصوص مبارزه با تروریسم و دشمنان کشور
  18. آمریکا تحریرالشام را از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کرد
  19. ۸۰ درصد مردم معتقدند حملات موشکی ایران به میزان زیادی به اسرائیل ضربه وارد کرده است
  20. رئیس‌جمهور: بازگشت به مذاکره نیازمند یک شرط است؛ اعتماد به روند گفت‌وگو
  21. حضور بیش از ۱۲ میلیون زائر در کربلا برای احیای عاشورا
  22. نیروگاه‌های خورشیدی در کنار سدهای کشور احداث می شوند
  23. حماس در مذاکرات با اسرائیل خواستار آزادی کدامیک از اسرای مشهور و تاثیرگذار است؟
  24. اختلافات اروپایی‌ها با نزدیک شدن به ضرب الاجل جنگ تجاری ترامپ
  25. بازتاب حضور رهبر انقلاب در حسینه امام(ره) در شبکه‌های اجتماعی؛ ۲۰۰ میلیون بازدید در ۲ ساعت
  26. سردار سنایی راد: پاسخ بعدی به اسرائیل کوبنده‌تر خواهد بود
  27. سران بریکس حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران را محکوم کردند
  28. راز عدم حضور رونالدو در مراسم تشییع جنازه ژوتا فاش شد
  29. بازگشت فرودگاه تبریز به شبکه حمل‌ونقل هوایی با تایید بازرسان سازمان هواپیمایی کشوری
  30. دونالد ترامپ و گرفتاری در تله خودساخته تهدیدسازی از برنامه هسته‌ای ایران
  31. درخواست حماس برای اقدام عملی جهت توقف نسل‌کشی
  32. مراسم عزاداری حسینی در تبریز با حضور رئیس جمهور
  33. سپاه پاسداران بر لزوم روشن شدن سرنوشت چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی تاکید کرد
  34. دیدار و گفت‌وگوی پزشکیان و الهام علی اف در حاشیه اجلاس اکو
  35. واشنگتن پست: اروپا به دنبال احیای گفت‌وگوها با ایران؛ دشواری مذاکرات در پی حمله آمریکا
  36. همه زندانیان اوین در کمتر از ۱۲ ساعت به سایر زندان‌ها منتقل شدند
  37. کاهش دمای هوای تهران در هفته آینده؛ پدیده گرد و خاک تا دوشنبه می‌ماند
  38. رئیس جمهور فرانسه: هیچ پیشرفتی با روسیه در ارتباط با اوکراین بدست نیامده است
  39. فرماندار تهران: بازار پایتخت ثبات دارد
  40. قطعی گسترده برق در جمهوری چک