41062 اقتصادی 1404/04/19 - 12:29

دلار زدایی، علت هراس آمریکا از بریکس

برگزاری هفدهمین اجلاس سران بریکس در برزیل که با تهدید ترامپ علیه اعضا و کشورهای همکار با بریکس همراه بود، بار دیگر هراس حاکمان کاخ سفید از قدرت های نوپدید اقتصادی جهان و تلاش آنان برای استقلال ارزی در مراودات تجاری از دلار را نشان داد؛ موضوعی که می تواند ظرفیت های جدیدی را برای اقتصاد جهانی ایجاد کند.

زهرا درویش زاده «دیوان نیوز»؛ هفدهمین اجلاس سران کشورهای عضو بریکس ۱۵ و ۱۶ تیرماه در ریودوژانیرو برزیل با حضور مقامات عضو این نهاد برگزار شد و شرکت کنندگان بر لزوم ایفای نقش راهبری بریکس در تقویت روابط چندجانبه برای کشورهای جنوب جهانی و ایجاد نظم نوین در اقتصاد جهانی تاکید کردند.

به باور کارشناسان تاکید بریکس بر چندجانبه‌گرایی و حرکت در مسیر ایجاد نظم چندجانبه بر خلاف رویکرد «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا برای احیا و تحمیل هژمونی غرب به رهبر این کشور را می‌توان دلیلی بر تهدید دانستن گردهمایی این گروه غیرغربی به عنوان ائتلافی ضدغربی از سوی مقام‌های واشنگتن دانست؛ از این رو ترامپ در مورد اجلاس بریکس در شبکه اجتماعی خود نوشت: هر کشوری که با سیاست‌های ضدآمریکایی بریکس همسو شود، ۱۰ درصد تعرفه اضافی پرداخت خواهد کرد. هیچ استثنایی برای این سیاست وجود نخواهد داشت.

او ۱۷ تیرماه نیز در نشست کابینه خود در سخنانی علیه کشورهای عضو بریکس ادعا کرد: هدف بریکس ضربه زدن به ارزش دلار است و کشورهای عضو بریکس با افزایش ۱۰ درصدی تعرفه‌ها روبرو خواهند شد.

گروه بریکس در سال ۱۳۸۹ با مشارکت برزیل، روسیه، هند و چین تاسیس شد؛ یک سال بعد آفریقای جنوبی به این گروه ملحق شد. سپس جمهوری اسلامی ایران، مصر، اتیوپی و امارات از ابتدای سال ۲۰۲۴ برابر با دی‌ماه ۱۴۰۲ به این گروه پیوستند. پس از آن اعلام شد که کشور اندونزی هم با موافقت ۹ عضو قبلی از ابتدای سال ۲۰۲۵ برابر با دی‌ماه ۱۴۰۳ به گروه بریکس پیوست تا شمار اعضای این گروه به ۱۰ برسد. علاوه بر این، گروه بریکس،‌ فهرستی از کشورها را در قالب شریک معرفی کرده است.

درباره علت هراس آمریکا از تقویت بریکس با سیدروح الله لطیفی سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت ایران به گفت و گو نشستیم که در پی می آید:

افزایش نفوذ بریکس در تصمیم گیری های بین المللی

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت معتقد است: کشورهای عضو بریکس برای توسعه پایدار و گسترش منافع مشترک، ایجاد و نظم اقتصاد جهانی جدید، افزایش نفوذ در تصمیم‌گیری‌های بین‌المللی و تقویت همکاری در حوزه نوآوری و فناوری و ارتقای همگرایی جنوب به جنوب فعال هستند.

سید روح اله لطیفی با اشاره به فعالیت کشورهای عضو بریکس در یک دهه اخیر اظهار داشت: با پایان یافتن جنگ سرد شاهد آن بودیم که بلوک غرب مناسبات را بیشتر دنبال کرده و نظم جهانی نهادسازی، اقتصاد جهانی و تحولات جهانی را پیش برده به طوری که بقیه کشورهای جهان کمتر به صورت مستقل عمل کردند اما اکنون شاهد آن هستیم که کشورهای جنوب به دنبال نقش آفرینی بیشتر در نظام بین الملل هستند.

وی با یادآوری اینکه برزیل، روسیه، آفریقای جنوبی، چین و هند کشورهایی بودند که گروه بریکس را راه اندازی کردند تا نظم جدیدی را در اقتصاد جهانی و نهاد سازی جهانی شکل بدهند، توضیح داد: این گروه، برای توسعه پایدار، گسترش منافع مشترک، ایجاد و نظم اقتصاد جهانی جدید، افزایش نفوذ در تصمیم‌گیری‌های بین‌المللی و تقویت همکاری در حوزه نوآوری و فناوری و ارتقای همگرایی جنوب به جنوب راه‌اندازی شده است.

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت با بیان اینکه سهم اقتصاد جهانی بریکس و بریکس پلاس حدود هشت درصد است، گفت: این کشورها بیش از نیمی از جمعیت دنیا را در بر می گیرند که نشان دهنده این هست که ظرفیت های مهمی را در عرصه نظم جدید جهانی ایجاد کردند.

لطیفی بیان داشت: کشورهای عضو بریکس با این نگاه شکل گرفتند تا بتوانند آن استعمار که از قرن بیستم با محوریت آمریکا و کشورهای پیرامونی شکل گرفته بود را از بین ببرند و به سمتی حرکت کنند که کشورهای دیگر نیز در اقتصاد تاثیرگذار باشند.

وی از رشد فعالیت کشورهای عضو بریکس در دهه اخیر خبر داد و گفت: این کشورها در حوزه نهادسازی این موضوع را مطرح می کنند که دو عضو آنها عضو دائم شورای امنیت هستند؛ ضمن آنکه اغلب اعضا در حوزه اقتصادی هم سهم بالایی در اقتصاد جهانی دارند؛ به عنوان مثال چین اکنون در حوزه تجارت خارجی و تولید بالاتر از آمریکا است یا هند و چین در کنار یکدیگر بیش از ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون نفر جمعیت دارند.

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت اضافه کرد: امروز کشورهایی از آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا عضو بریکس هستند که این امر نشان می دهد دنیای امروز از طریق تغییراتی که توسط بازیگران جدید برای آینده طراحی می شود، می تواند ظرفیت های جدیدی را برای جهان ایجاد کند.

دلار زدایی از اقتصاد جهانی

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت از تصمیم کشورهای عضو بریکس در حوزه های پولی، مالی و فناورانه خبر داد و گفت: این کشورها به دنبال این هستند که از یوغ استعمار و استبداد جدیدی که در یک قرن اخیر بوده است، خارج شوند و فضای جدیدی را برای جهان ایجاد کنند از این رو به دنبال بحث دلار زدایی هستند.

وی عنوان کرد: یکی از ابزارها که قدرت هژمونی آمریکا به شمار می رود، بحث دلار به عنوان ارزی است که پایه سنجش مبادلات جهانی است؛ این کشور با ابزار دلار اقتصادهای دنیا را ضعیف می کند یا اقتصادهای دنیا را در چنبره خود قرار داده و کنترل می کند و می توان گفت که دلار به ابزار اصلی برای کنترل کشورها در کنار سایر ابزارهای آمریکا تبدیل شده است.

لطیفی تاکید کرد: اگر می‌خواهیم نظم جدید اقتصاد جهانی را داشته باشیم باید دلار از مبادلات تجاری کنار گذشته شود و چون این ظرفیت در کشورهای مجموعه بریکس و بریکس پلاس وجود دارد، آمریکا حساسیت بیشتری به اعضای بریکس نشان داده زیرا احساس می کند، با این کار هژمونی او در حال فروپاشی است.



  1. حمله پهپادی رژیم اشغالگر به یک موتورسیکلت در جنوب لبنان
  2. توافق سران انگلیس و فرانسه بر سر پیمان بازدارندگی هسته‌ای
  3. هاشمیان و یک پیش‌بینی جنجالی؛ او نمی‌ماند
  4. نفوذی‌های تحلیلی!
  5. بیت‌کوین به ۱۱۲ هزار دلار رسید
  6. بازگشت آرامش به بازار سرمایه نیازمند تحقق حمایت‌هاست
  7. افزایش شهدای رسانه‌ای جنگ ۱۲ روزه به ۱۲ تن/ درخواست پیگیری حقوقی در نهادهای بین المللی
  8. روزنامه صهیونیستی: غزه به ویتنام دیگری تبدیل شده است
  9. بیانیه ارتش یمن درباره حمله موشکی به فرودگاه بن‌گوریون در حمایت از غزه
  10. چین و ایران؛ رابطه‌ای براساس اهداف مشترک، نه وفاداری ایدئولوژیک
  11. دلار زدایی، علت هراس آمریکا از بریکس
  12. پزشکیان: تکرار هرگونه تجاوزی با پاسخی قاطع‌تر و پشیمان‌کننده‌تر مواجه خواهد شد
  13. پیام شهروندی ابزاری برای تخریب/ پیام هایی که برای رفقا هرگز منتشر نمی شود!
  14. کاروان پرسپولیس راهی ترکیه شد
  15. تاج: هیچ رویداد فوتبالی تعطیل نخواهد شد/ از تعامل درویش و زنوزی استقبال می‌کنم
  16. ساپینتو: حمایت هواداران استقلال باورنکردنی بود/ سه سال منتظر بازگشت به ایران بودم
  17. تل آویو باز هم آتش بس را نقض کرد/ حملات زمینی رژیم صهیونیستی به خاک لبنان
  18. مخالفت آشکار آمریکا با ثبات و امنیت در افغانستان
  19. گزارش وزیر امور خارجه از اجلاس بریکس و سفر به عربستان در جلسه هیأت دولت
  20. حادثه های امنیتی سریالی در غزه؛ دست کم دو نیروی ارتش رژیم صهیونیستی کشته شدند
  21. دیدار محرمانه جولانی با مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در ابوظبی
  22. پزشکیان: پرستاران در جنگ ۱۲ روزه برگ زرین دیگری بر دفتر خاطرات سلامت کشور افزودند
  23. اعمال سیاست‌های جدید دولت برای تنظیم بازار برنج داخلی/ برنج مورد نیاز مردم تامین است
  24. آلگری تأیید کرد؛ مودریچ به میلان پیوست
  25. حامد لک به فولاد خوزستان پیوست
  26. عراقچی: بریکس باید پیشگام اصلاح حکمرانی جهانی باشد
  27. رئیس جمهور: تکمیل مسیرهای ارتباطی با همسایگان شمالی اولویت دولت است
  28. ارتش یمن از حمله موفق به کشتی مرتبط با اسرائیل خبر داد
  29. عارف: تقویت نیروهای مسلح دغدغه جدی دولت چهاردهم است
  30. بیانیه مرکز اطلاعات مالی در خصوص مبارزه با تروریسم و دشمنان کشور
  31. آمریکا تحریرالشام را از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کرد
  32. ۸۰ درصد مردم معتقدند حملات موشکی ایران به میزان زیادی به اسرائیل ضربه وارد کرده است
  33. رئیس‌جمهور: بازگشت به مذاکره نیازمند یک شرط است؛ اعتماد به روند گفت‌وگو
  34. حضور بیش از ۱۲ میلیون زائر در کربلا برای احیای عاشورا
  35. نیروگاه‌های خورشیدی در کنار سدهای کشور احداث می شوند
  36. حماس در مذاکرات با اسرائیل خواستار آزادی کدامیک از اسرای مشهور و تاثیرگذار است؟
  37. اختلافات اروپایی‌ها با نزدیک شدن به ضرب الاجل جنگ تجاری ترامپ
  38. بازتاب حضور رهبر انقلاب در حسینه امام(ره) در شبکه‌های اجتماعی؛ ۲۰۰ میلیون بازدید در ۲ ساعت
  39. سردار سنایی راد: پاسخ بعدی به اسرائیل کوبنده‌تر خواهد بود
  40. سران بریکس حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران را محکوم کردند