همایون دارابی با اشاره به رخدادهای اخیر در بازار سرمایه اعلام کرد: در هفته گذشته بازار سهام یکی از بدترین شوکهای چهار دهه گذشته را تجربه کرد؛ اثرات جنگ بهعنوان یک ریسک غیرسیستماتیک در عمل بیسابقه بود و همین مسأله معاملهگران و مسئولان را غافلگیر کرد.
وی با اشاره به تعطیلی بازار در شرایط جنگ تحمیلی رژیم اسرائیل علیه ایران افزود: نزدیک به ۲ هفته معاملات سهام متوقف بود که این توقف موجب شکلگیری مازاد عرضه، بهویژه به دلیل نیاز نقدینگی شد و بسیاری از فعالان مجبور به فروش سهام خود شدند.
دارابی با اشاره به اقدام بانک مرکزی برای حمایت از بازار سهام، توضیح داد: با بازگشایی بازار، بانک مرکزی ۹۰ هزار میلیارد تومان خطوط اعتباری جدید به بانکها اختصاص داد، اما تا قبل از اعلام مصوبات شورای عالی بورس در سهشنبه هفته گذشته۱۰ تیر، منابع کافی به بازار تزریق نشد و همین موضوع به تشدید هیجانات منجر شد.
این تحلیلگر و کارشناس بازار سرمایه گفت: با تصویب اقدامات حمایتی شورای عالی بورس، بازار از روز سهشنبه هفته گذشته روندی آهسته اما تدریجی به سمت تعادل را در پیش گرفت و برای اولینبار این هفته دوشنبه شاخص بورس سبزپوش شد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر، نگاه بازار به این است که آیا حمایتها بهصورت کامل و عملیاتی اجرا خواهد شد یا خیر.
دارابی درباره پیشبینی وضعیت هفته آینده افزود: هرچند انتشار اخبار امیدوارکننده درباره حمایتهای جدید امیدواریهایی ایجاد کرده، اما بازار هنوز با کمبود بازیگر و ضعف بازارگردانها مواجه است و تحقق وعده کمک ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی به بازار میتواند تاثیرگذار باشد.
وی در خصوص راهکارهای بهبود بازار نیز اعلام کرد: حدود ۸۰ درصد بازار سهام در اختیار دولت و نهادهای عمومی است و تنها ۲۰ درصد متعلق به سرمایهگذاران حقیقی است؛ بنابراین هماهنگی حقوقیها و هلدینگهای بزرگ به خصوص در شرایط هیجانی بسیار حیاتی است. متأسفانه در ابتدای هفته گذشته برخی از بزرگترین هلدینگهای دولتی با صف فروش مواجه شدند و این مساله، بحران را تشدید کرد.
دارابی ابراز امیدواری کرد که حقوقیها و نهادهای بزرگ در صنایع پتروشیمی، معدنی و فلزی با هماهنگی بیشتر، مانع بروز هیجان در بازار شوند.
گفتنی است که طی هفته گذشته در مجموع ۱۲۰ همت برای حمایت از بازار سرمایه از بخش های مختلف بانک مرکزی، صندوق توسعه، بیمه و منابع بانک و امثال آن پیش بینی و تصویب شده اما این حمایت ها هنوز به طور کامل اجرایی نشده است.
بازار سرمایه همزمان با آغاز جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران به مدت ۹ روز کاری تعطیل بود تا بدین طریق دست اندرکاران از دارایی و سرمایه مردم در مقابل تنش های ناشی از شرایط موجود مراقبت کنند. اما پس از بازگشایی بازار، بورس در اغلب اوقات روزهای ریزشی را تجربه کرده است.