چهارشنبه، 22 مرداد 1404 12:48
41318 اجتماعی 1404/05/19 - 12:22

کم آبی و سرعت گرفتن مهاجرت به شهرها

عضو هیات رییسه کمیسیون کشاورزی مجلس هفتم گفت: تولید روستاییان به دلیل بحران کم آبی کاهش می‌یابد و جمعیت شهرها به دلیل مهاجرت روستاییان افزایش می‌یابد. این اتفاق یک معضل و چالش بزرگ اجتماعی و اقتصادی است.

هدایت‌الله میرمرادزهی  به تبیین عوامل تاثیرگذار بر بحران کم آبی پرداخت و گفت: در کشورهای کم آب، فرهنگ مصرف آب اعمال می شود. آبی که در چرخه مصرف است مجددا تصفیه می‌شود و برای مصارف صنعتی و کشاورزی استفاده می‌کنند.

 

وی ادامه داد: در ایران به دلیل خشکسالی های متمادی و کاهش بارندگی ها، سفره‌های آب زیرزمینی برای مصرف شرب استخراج می‌شود. همین آب برای آبیاری باغ و باغچه و شستشو و استحمام استفاده می شود، در حالی که آب شرب باید از آب غیرشرب تفکیک شود نظیر کاری که در بسیاری از کشورهای جهان انجام می‌شود، البته در شهرهایی مثل قم نیز چنین تجربه‌ای وجود دارد. تفکیک بین آب شرب و غیر شرب در کشور کم بارشی چون ایران موجب مدیریت بهتر و بهره‌وری بیشتر از منابع آبی می شود.

 

نماینده مردم سراوان در مجلس هفتم با تاکید بر اینکه باید چرخه تولید و مصرف آب را مدیریت کنیم، گفت: نمی‌شود این عنصر حیاتیِ حیاتبخش را مدیریت نکرد و حتما باید در نحوه جمع آوری و مصرفش برنامه ریزی شود. مقدار آبی که در مناطق گرم و خشک می بارد زیاد است اما مدت زمان بارش کم و محدود است. در این اقلیم سیلابهای بزرگ در مدت زمانی کم شکل می گیرد. در گذشته‌های دور، مردمان ایران زمین سیستم آبخیزداری و شبکه های پشت سدی را برای ذخیره آب در سرداب‌ها، قنات‌ها و سدهای تزریقی جمع می کردند و در طول سال از آن استفاده می کردند. در آن ایام در بسیاری از روستاها جایی به نام «خوشاب» یا «هوتک» می‌ساختند و آب های سطحی را داخل چاله‌های آب ذخیره و به مرور از آنها استفاده می‌کردند. باید بازگردیم و از شیوه های سنتی که در غرب هم اکنون هم رایج است با تلفیق شیوه ها و فناوری های مدرن استفاده کرد.

 

عضو هیات رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس هفتم ادامه داد: مسئله دوم سیکل تبخیر و تعرق است. به دلیل شدت تبخیر در مناطق مرکزی فلات ایران پوشش گیاهی این مناطق نیز تحت تاثیر قرار گرفته است. آب باید مدیریت شود. آب چیزی نیست که بخواهیم از جایی وارد کنیم. باید سعی کنیم ذخیره آب را بهبود ببخشیم و مصرف آن را بهینه کنیم. حتما باید در کشت محصولات آب‌بر مثل هندوانه، ذرت و برنج در مناطق مرکزی فلات ایران که بارش های کم دارند تجدید نظر شود. کشت برنج یا ذرت در استان سیستان و بلوچستان یا استان‌های مرکزی کشور درست و به صرفه نیست. باید از روش های نوین آبیاری در بخش کشاورزی استفاده کنیم. آبیاری قطره‌ای از جمله این روش‌ها است. با این روش نوین مقدار مصرف آب به نصف کاهش می‌یابد. می‌توان مصرف آب در زمین‌های کشاورزی را از «لیتر در ثانیه در هکتار» را به «میلیمتر در ثانیه در هکتار» تغییر دهیم. اینها روش هایی است که به مدیریت منابع آبی کشور کمک می کند. در سایر روش های آبیاری می توان روند خشکسالی و دوره بازگشت آن و روند تر سالی و دوره بازگشتش را بر اساس آمار سال های گذشته استخراج و بر همان اساس برای مدیریت منابع آب کشاورزی برنامه‌ریزی کرد. آب آنقدر حیاتی است که به هیچ وجه نباید در موردش سهل‌انگاری کرد.

 

میرمرادزهی تاکید کرد: نگاه به برق و آب باید در چارچوب استراتژی و راهبردها و طرح‌های ۲۰ ساله متناسب با رشد جمعیت، مورد تجدیدنظر قرار گیرد. اگر منابع و ذخائر محدود آب کشور خوب مدیریت نشود، بحران آب بدتر می شود.

 

وی بر انتقال آب خلیج‌فارس، دریای عمان و دریای خزر به استان‌های همجوار دریا و فلات مرکزی ایران تاکید کرد و گفت: در کشوری زندگی می‌کنیم که ۷ استانش همجوار دریا با جمعیت چند ده میلیون نفری است؛ بنابراین ضروری است که با استحصال آب دریا، لااقل نیاز صنایع از دریا تامین شود. در این صورت فشار به منابع آب زیرزمینی برای تامین آب کشاورزی و صنایع کاهش می‌یابد. در مرحله بعد آب دریا به استان‌های مرکزی‌تر کشور انتقال داده شود. کاری که در عربستان و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در حال انجام است. این کشورها آب را به نحوی تصفیه می‌کنند که در بخش شرب و کشاورزی قابل استفاده است.

 

نماینده مردم سراوان در مجلس هفتم با اشاره به آثار اجتماعی بحران آب در کشور، هشدار داد: کم آبی موجب سرعت گرفتن مهاجرت به شهرها و افزایش بیش از پیش جمعیت در شهرها می‌شود و روستاها خالی از سکنه می‌شود. تولید روستاییان به دلیل بحران کم آبی کاهش می‌یابد و جمعیت شهرها به دلیل مهاجرت روستاییان افزایش می‌یابد. این اتفاق یک معضل و چالش بزرگ اجتماعی و اقتصادی است اما اگر آب عادلانه توزیع و مدیریت شود و امکاناتی که داخل شهرهاست در روستاها نیز فراهم شود شاهد چنین معضلات پیچیده‌ای نخواهیم بود



  1. دانشگاه تهران برای حل بحران آب به دولت راهکار می‌دهد
  2. پزشکیان: تنها جرم دانشمندان شهید این بود که می‌خواستند ایران را به قله‌های پیشرفت برسانند
  3. بررسی نقش و عملکرد تشکل های مردم نهاد در دوره جنگ ۱۲روزه
  4. سرلشکر حاتمی: عزم ایران و آفریقای جنوبی برای رزمایش مشترک برقرار است
  5. دیدار سفیر تاجیکستان در ایران با سخنگوی وزارت خارجه
  6. ورود هیئت حماس به قاهره برای گفت‌وگو درباره آتش‌بس در غزه
  7. ۵۰ هزار میلیارد تومان بابت خرید تضمینی گندم‌کاران واریز شد
  8. حمید قنبری به سمت معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه منصوب شد
  9. ابلاغ سه قانون مصوب مجلس از سوی پزشکیان به قوه قضائیه و وزارت دادگستری
  10. معتمدی‌زاده: آمریکا عامل اصلی جنایات رژیم صهیونیستی در غزه است
  11. شناسنامه‌دار کردن کالاها، راه نجات اقتصاد از قاچاق و احتکار است
  12. دستورات رئیس قوه قضائیه در برخورد با احتکارکنندگان برنج در تنظیم قیمت آن موثر بود
  13. تسلیم شدن در ذات ما نیست
  14. واکنش مالکی به تحولات قفقاز؛ ارمنستان پاسخگو باشد
  15. آیت‌الله جنتی: اشغال کامل غزه و خلع سلاح حزب‌الله خیالی خام است
  16. پزشکیان: اطمینان حاصل شود راه‌گذر قفقاز مسیر صلح و توسعه خواهد بود، نه ابزار تحقق اهداف سلطه‌جویانه
  17. پیام غلامرضا درکتانیان، مدیرعامل بنیاد ۴ خرداد، به مناسبت انتشار کتاب تاریخ شفاهی قوه قضائیه،از قضاوت تا وزارت
  18. عضو هیات علمی دانشگاه : میزان مصرف نان و برنج باید در افراد دیابتی مدیریت شده باشد
  19. کاهش ۶ درصدی تراکنش نان پس از خروج یک میلیون و صد هزار اتباع غیرمجاز از کشور
  20. عراقچی: معاون گروسی فردا به تهران می‌آید /برنامه‌ای برای بازدید وجود ندارد
  21. واکنش مشاور سیاسی رییس جمهور به راه اندازی کریدور زنگزور (مسیر ترامپ)
  22. پزشکیان: استاد فرشچیان با آثار فاخر خود نام ایران را در عرصه جهانی بلندآوازه ساخت
  23. پزشکیان: معتقدم کاری را که خلاف نظر مقام معظم رهبری باشد، نباید انجام داد
  24. کرد: دولت با حمایت از کسب‌وکارهای کوچک زمینه اشتغال پایدار را فراهم کند
  25. تاکید وزیر دفاع بر نقش بی‌بدیل رسانه‌ها در روشنگری برابر جنگ رسانه‌ای دشمن
  26. احمدنیا: اجازه نمی‌دهیم عده‌ای با خبرسازی دولت را از مسیر توسعه دور کنند
  27. قالیباف: اجازه ندهیم عده‌ای با عملکرد خود انسجام مردم را تضعیف کنند
  28. کم آبی و سرعت گرفتن مهاجرت به شهرها
  29. بندر خشك این منطقه را به قطب اقتصادی كشور تبدیل می‌كند
  30. جلسه سران قوا به میزبانی پزشکیان
  31. «جهان‌وطنی که عاشق ایران و مردمش بود»
  32. پزشکیان: خبرنگاران در جنگ ۱۲ روزه، آب پاکی را روی دست جنایتکاران ریختند
  33. بسکتبال کاپ آسیا؛ شاهکار یوزهای ایرانی روی سبد ژاپن
  34. خدمت‌رسانی تیپ ۱۸۱ زرهی ارتش به زائران اربعین در مرز خسروی
  35. گلزاری: نمی‌توان روزنامه‌نگاران را در کف نیازهای اولیه نگه داشت
  36. سازمان همکاری اسلامی تصمیم رژیم اسرائیل برای اشغال غزه را محکوم کرد
  37. اروپا درباره تبعات اشغال غزه بر روابط با رژیم صهیونیستی هشدار داد
  38. بهمنیار و بنی‌طالبی، چراغ اول را روشن کردند؛ ۲ مدال طلا برای کاروان کاراته ایران
  39. گره مذاکرات مستقیم ایران و FATF پس از ۶ سال باز شد/ مذاکره در مادرید برای خروج ایران از لیست سیاه اف ای تی اف انجام می‌شود
  40. پیام رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی البرز به مناسبت روز خبرنگار