8858 اجتماعی 1400/02/13 - 11:50

دبیر انجمن واردکنندگان برنج:

با بالا رفتن قیمت، ۶۷ میلیون ایرانی دیگر نمی توانند برنج بخرند

دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: افزایش قیمت برنج باعث شده از جمعیت ۸۲ میلیون نفری مردم ایران فقط ۱۵ میلیون نفر بتوانند به راحتی برنج بخرند و از امکان مصرف این محصول مغذی برخوردار باشند.

به گزارش دیوان نیوز؛ مسیح کشاورز، درباره خرید برنج از هند گفت: خرید برنج از هند قطعا داریم، اما حجم خرید بسیار کاهش یافته و قابل مقایسه با سال‌های قبل نیست. البته واردات برنج هندی توجیه اقتصادی ندارد؛ چون قیمت تمام‌شده برنج هندی در بازار به برنج ایرانی بسیار نزدیک شده و بسیاری از مصرف‌کنندگان برنج هندی، با قیمت‌های کنونی، دیگر توان خرید آن را ندارند. در این شرایط بعضی از تجار فقط برای اینکه برندشان در بازار حفظ شود، هنوز از هند برنج وارد می‌کنند.

در سال ۹۹ درمجموع چقدر برنج وارد شد؟

دبیر انجمن واردکنندگان برنج،افزود: در سال گذشته تا ۸۷۰ هزار تن برنج وارد کشور شد که اگر دولت هم ۲۰۰ هزار تن برای ذخایر احتیاطی وارد کرده باشد، واردکنندگان خصوصی ۶۰۰ هزار تن برنج وارد کرده‌اند؛ درحالی‌که در سال ۹۸، رقم واردات برنج یک‌میلیون و ۶۵۰ هزار تن بود. این مقایسه نشان می‌دهد پارسال ۵۰ درصد میزان نیاز هرساله کشور برنج وارد شده است.

وی ادامه داد: تقاضا برای واردات برنج به‌دلیل مشکلات پرداخت ارز و گرانی دلار به‌شدت کاهش پیدا کرده است.

کشاورز درخصوص علت کاهش واردات برنج خاطر نشان کرد: نکته مهم این است که مسئولان وقتی این اعداد و ارقام را کنار هم می‌گذارند و کاهش واردات و افت تقاضا را در بازار با هم مقایسه می‌کنند و به این نتیجه می‌رسند که مصرف‌کننده برنج وارداتی با گران شدن آن حتما به مصرف برنج ایرانی روی آورده؛ درحالی‌که این نتیجه‌گیری به اعتقاد من درست نیست؛ کسی که تا پارسال توان خرید برنج ایرانی را داشته، هنوز هم دارد، ولی کسی که مصرف‌کننده برنج وارداتی ۸ هزار تومانی بوده، طبیعتا از قدرت پرداخت هزینه بیشتر برای خرید برنج ایرانی برخوردار نبوده؛ چون اگر می‌توانست برای هرکیلو برنج ۲۶ تا ۳۰ هزار تومان هزینه کند از همان ابتدا برنج ایرانی می‌خرید. برای چنین کسی امروز، هم برنج ایرانی دور از دسترس است و هم برنج خارجی؛ در نتیجه برنج از سفره این فرد خارج شده و نکته مهم این است که هیچ جایگزینی هم برای برنج وجود ندارد.

وی افزود: اگر قرار است واردات حذف شود، وزارت جهاد باید به فکر این باشد که چگونه می‌تواند هزینه تولید برنج داخلی را پایین بیاورد تا قیمت در بازار کاهش یابد و برنج به سفره‌ها بازگردد.

دلیل برطرف نشدن موانع واردات

دبیر انجمن واردکنندگان برنج، عنوان کرد: کشور به‌طور جدی با مشکلات ارزی مواجه است. بهترین راهکار برای کاهش هزینه واردات، پایین آمدن نرخ ارز است. وقتی شرایط به‌گونه‌ای است که امکان کاهش نرخ ارز فراهم نیست، این موضوع خودبه‌خود از اولویت خارج می‌شود و اصلا فکری برای آن نمی‌شود.‌

برنج تولید داخل جایگزین واردات می‌شود؟

کشاورز اظهار کرد: در شرایطی که قیمت برنج خارجی به ۲۸ تا ۳۰ هزار تومان رسیده قاعدتا بخش کشاورزی باید تلاش کند به هر ترتیبی که شده بازار برنج خارجی را در اختیار بگیرد، ولی برای تحقق این هدف باید قیمت برنج ایرانی به ارقامی کمتر از نرخ برنج خارجی برسد، اما به‌نظر می‌رسد وزارت جهاد قدمی در این جهت برنداشته است.

وی بیان کرد: طبق آمار‌ها و برآورد‌ها تا ۷۰ میلیون نفر از جمعیت ایران در دهک‌های متوسط و ضعیف درآمدی دسته‌بندی می‌شوند. افزایش قیمت برنج باعث شده حداکثر تا ۱۵ میلیون نفر که دستشان به دهانشان می‌رسد، از امکان مصرف این محصول مغذی برخوردار باشند. در شرایطی که وضع قیمت اقلام پروتئینی مثل گوشت، مرغ و تخم‌مرغ هم خراب است، کاهش مصرف برنج اصلا خبر خوبی نیست. تغییر احتمالی شرایط آب و هوایی و افت تولید در سال‌جاری، می‌تواند وضع را از این هم بدتر کند و با افزایش بیشتر قیمت‌ها حذف برنج از سفره‌ها را سرعت بخشد.

دبیر انجمن واردکنندگان برنج در پایان گفت: متولیان بخش تجارت و کشاورزی باید به این نکته توجه کنند که وقتی کالایی را از اولویت یک به اولویت ۲ تبدیل کردیم، این کالا نباید از سفره‌ها حذف شود، بلکه باید مدیریت شود تا به امنیت غذایی ایرانیان آسیب وارد نشود. این‌ها حرف‌هایی است که ما و مردم عادی می‌زنیم، اما متأسفانه تصمیماتی که در سطح کلان اتخاذ می‌شود، چه در تنظیم بازار و چه در سطح وزرا، کارشناسی شده نیست. وزیر صنعت، معدن و تجارت به‌عنوان متولی واردات باید کمیته‌ای تشکیل دهد و راهکاری اتخاذ کند که قیمت تمام‌شده برنج وارداتی کم شود. جهادکشاورزی هم باید تلاش کند قیمت برنج ایرانی بیش از این بالا نرود.



  1. آمادگی امروز سپاه بیشتر از دوران جنگ ۱۲ روزه است
  2. «تکبر» و «سلطه گری» از ویژگی‌های ذاتی آمریکایی‌هاست
  3. انتصاب رئیس ستاد راهبری اصلاح نظام بنگاه‌داری صندوق‌های بازنشستگی
  4. وزیر دفاع: دست هر توطئه و متجاوزگری را با صلابت و قوی‌تر از گذشته کوتاه خواهیم کرد
  5. ارتش برعهد خود برای صیانت از تمامیت ارضی ایران تا پای جان ایستاده است
  6. سازمان ملی مهاجرت تشکیل می شود
  7. واکنش دفتر روحانی به اظهارات مطرح شده در مجلس و صدا و سیما
  8. ستاد کل نیروهای مسلح: دشمن امکان تعدی مجدد را از دست داده است
  9. سپاه: اسناد لانه جاسوسی نشان داد، میدان دیپلماسی در نگاه آمریکا پوششی برای نفوذ و فریب است
  10. عارف: واقعیت‌ها را در خصوص وضعیت آب کشور به مردم بگوییم
  11. نماینده مجلس: دعواهای سیاسی و نفاق کمکی به کشور نمی‌کند
  12. اسلامی: ساخت ۸ نیروگاه اتمی جدید با همکاری روسیه در دستور کار است
  13. فرمانده جدید قرارگاه نجف اشرف سپاه معارفه شد
  14. نماینده سراوان: رئیس جمهور معضل شناسنامه نداشتن برخی هموطنان بلوچ را حل کند
  15. معاون بهداشت: انجام واکسیناسیون رایگان هپاتیت برای گروه های هدف در البرز
  16. انتصاب ۲ عضو شورای اجرایی فناوری اطلاعات از سوی پزشکیان
  17. پزشکیان در دفتر یادبود نمایشگاه جهاد دانشگاهی چه نوشت؟
  18. تسلیت معاون اول رئیس‌جمهوری به تاج‌زاده
  19. مجلس در حمایت از جهاددانشگاهی و شرکت‌های دانش‌بنیان مصمم است
  20. ریزپلاستیک‌ها به همه‌جا نفوذ کرده‌اند!
  21. شیوع تب برفکی در استان‌های مجاور البرز
  22. والدین چگونه به شهریه مدارس «غیر انتفاعی» اعتراض کنند؟
  23. بازدید فرمانده نیروی هوایی ارتش از پایگاه هوایی شهید حسینی
  24. لاهوتی: گفتار و رفتار خواص نباید به تعالی نظام خدشه‌ای وارد کند
  25. تاکید وزیر اطلاعات بر اجرای الزامات و ملاحظات پدافند غیرعامل
  26. چرا ۹ آذر به عنوان روز ملی جزایر سه‌گانه ثبت شد؟
  27. نماینده مجلس: نباید اجازه داد عده‌ای با «نفاق» از «وفاق» سوء استفاده کنند
  28. وزیر کشور: صحت، دقت و سرعت ۳ ویژگی برگزاری انتخابات به‌صورت تمام‌الکترونیک است
  29. صادقی‌مقدم: رویکرد شورای نگهبان همکاری مستمر با مقامات اجرایی انتخابات است
  30. دعوت اندیشکده راهبردی مطالعات از جوانان برای ورود به حوزه‌های نوآورانه؛ «ایده از شما، حمایت از ما»
  31. عبور از دیوار رشته‌های سنتی راه نجات نظام علمی کشور/ شرط لازم برای ارائه راه‌حل‌های مؤثر در حوزه امنیت سایبر
  32. نشست تخصصی به‌روزرسانی سند توسعه کاربردهای تصاویر ماهواره‌ای
  33. ۷۱۰ پروژه ارتباطی در آذربایجان‌شرقی افتتاح می‌شود
  34. گردن‌مان را در قبال اختیارات تفویض شده، می‌گذاریم
  35. ادامه نامه نگاری خضریان درباره وضعیت استخدامی احمدنیا
  36. «شبیه سازی شورای نگهبان»، چرا و با چه هدفی؟
  37. وزیر علوم به سوالات نمایندگان پاسخ می‌دهد
  38. وظیفه دولت فراهم کردن بستر زیست عفیفانه است /گرانی نیاز به تدابیر فوری مسئولان دارد / جرم ملت ایران مقاومت است
  39. دیدار هیأت پارلمانی ایران با «چرنیشف» و «تولستوی»
  40. بازدید پزشکیان از خطوط راه آهن حومه ای استان تهران