دیوان نیوز؛ پژوهش یکی از اساسیترین نیازها برای نیل به پیشرفت و توسعه همهجانبه یک کشور است و قدرت و استقلال هر کشوری بر پژوهش و تولید علم استوار است. بنابراین نوع و سطح فعالیتهای پژوهشی یکی از شاخصهای اصلی توسعه و پیشرفت محسوب میشود.
موفقیت در تمام فعالیتهای مربوط به توسعه از جمله صنایع، کشاورزی و خدمات به نحوی به گسترش فعالیتهای پژوهشی بستگی دارد. پژوهش یکی از محورهای مهمی است که ضامن پیشرفت و توسعه پایدار در هر کشور به شمار میآید. اگر پژوهشی صورت نگیرد، دانش بشری افزایش نخواهد یافت و دچار سکون و رکود خواهد شد. بدون انجام پژوهش، امور آموزشی نیز از پویایی و نشاط لازم برخوردار نخواهد بود. از اینرو یکی از عوامل اساسی پیشرفت در کشورهای توسعه یافته، توجه خاص به امر پژوهش است. بنابراین اساسیترین ارکان گسترش علم و همچنین رشد و پیشرفت هر کشور پرداختن به مقوله تحقیق و پژوهش میباشد. موضوعی که میتواند زمینهساز بزرگترین تحولات و جهش علمی یک کشور به شمار رود و از آنجایی که رکن اساسی و اصلی جامعه بشری محسوب میشود میتوان با برنامهریزی و تمرکز روی آن نتایج و تأثیرات شگفت انگیزی در جامعه مشاهده نمود.
در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، به منظور گسترش فرهنگ پژوهش در جامعه، روز ۲۵ آذر از سوی «شورای فرهنگ عمومی کشور» به نام روز پژوهش نامگذاری شده است. وزارت علوم تحقیقات و فناوری نیز از سال ۱۳۷۹ چهارمین هفته آذر ماه را به نام هفته پژوهش نامگذاری کرد و از سال ۱۳۸۴ این نام به «هفته پژوهش و فناوری» تغییر یافت. ارج نهادن به مقام پژوهشگران و تجلیل از پژوهشگران برتر، شناسایی و طرح مشکلات و چالشهای پیشروی و ارتقاء سطح پژوهش و فناوری در کشور از جمله اهداف این اقدام بود.
با توجه به توضیحات فوق میتوان گفت مهمترین کارکرد پژوهش دانشافزایی و تولید دانش نو است. دادههای جدید که از طریق پژوهشها به دست میآیند منجر به اکتشافات و راهحلهای جدید و در نتیجه راحتتر شدن زندگی بشر خواهد شد.
یکی از مسائل مهمی که در هر جامعه میتواند زمینهساز بروز مشکلاتی باشد، تضادهای اجتماعی و مؤلفههای مربوط به ارتباطات انسانی است. پژوهش با توجه به قابلیتهایی که دارد سعی بر این دارد که انسان را با خودش و محیط پیرامون او آشنا کند. آشنایی انسان با محیط زندگی خودش و شناخت گستره آن باعث خواهد شد که از تمام امکانات و پتانسیلهای محیط برای دسترسی به اهداف استفاده کند.
اهمیت آموزش و پرورش در این زمینه بر کسی پوشیده نیست. انجام پژوهش که منجر به دادههای بدیع و نو میگردد وضعیت پویایی را شکل میدهد که در هماهنگی با برنامههای آموزشی مکمل یکدیگر خواهند شد. در حقیقت پژوهش یکی از بنیادیترین نیازها برای پیشرفت و توسعه یک کشور است.
میزان قدرت سیاسی و خودکفاییهای اقتصادی هر کشوری به پژوهش و تحقیقات علمی آن متکی است. واضح است یکی از موارد اصلی و تأثیرگذار در روند همه جانبه یک کشور پژوهش است تا آنجا که مسیر موفقیت تمام فعالیتهای مرتبط با توسعه از قبیل صنایع، کشاورزی، دامداری و خدمات از وادی پژوهش میگذرد.
عدم انجام پژوهش موجب خواهد شد که عملا هیچ دانش جدیدی تولید نشود و توسعهیافتگی در وضعیتی ساکن قرار گیرد. در این بین استقلال کشور از هر جنبهای تهدید خواهد شد که عواقب جبرانناپذیری برای آن و نسلهای آینداش خواهد داشت.
نویسنده: سارا نصرتی