با اینکه زنان تا مدتها بر اساس باورهای عمومی جامعه از ورود به دنیای بیرون از چهاردیواری خانه منع میشدند، امروز با توجه به تغییرات گسترده اجتماعی تغییر روشهای زندگی، دیگر چنین موانعی پیش روی آنان نیست. با این که این موانع هنوز در بعضی از کشورهای توسعه نیافته و فقیر در گوشه و کنار این جهان بزرگ به چشم میخورد، باز هم نسبت به موقعیتها و جایگاههای گذشته زنان در دنیا، این تغییرات قابل توجه است. توسعه و رقابت در دنیای اقتصاد امروز، یکی از مسائل مهم تمام کشورها است و برای رسیدن به این منظور استفاده از نیروی کار و استعداد زنان الزامی است و این وظیفه دولت هر کشور است که شرایط کافی برای آموزشهای تخصصی را برای زنان جامعه خود بوجود آورد و تمام تلاش خود را برای آمادهسازی هر چه بهتر شرایط کاری و حضور زنان در اجتماع فراهم سازد. تا از این طریق بتواند از حداکثر نیروی انسانی خود در رقابت جهانی استفاده کند.
دیوان نیوز؛ زنان ایرانی طی دهههای اخیر حضور چشمگیری در جامعه داشتهاند، از دانشگاهها و مراکز علمی گرفته تا بازار کار این حضور به چشم میرسد. با این حال برخیها معتقدند هنوز جایگاه شفاف و قابل قبولی برای حضور مطمئن و مشخص زنان در عرصههای مختلف مدیریتی و اشتغال تعریف نشده است.
امروز زنان کشور در تمام صحنهها باوقار، با کرامت، با شخصیت، با عفاف مانند مردان فعالیت میکنند و باید دارای فرصت، مصونیت و حقوق اجتماعی برابر باشند. تردید نکنید حضور زنان در صحنههای اجتماعی فرصت است و تهدید نیست و نباید با خشونت و تکبر با زنان عزیز جامعه برخورد شود.
زنان یعنی انسانهای هوشمندی که با تلاش و استعدادشان در دانشگاه، مدرسه و صحنههای بیمارستان و کارخانه و همه جا حضور یافتند؛ حضوری مؤثر و حضوری تأثیرگذار کجاست که ما امروز حضور زنان را احساس نمیکنیم، در دانشگاه، در دبستان و دبیرستان. در مراکز تحقیقاتی، در آزمایشگاهها، در مطب پزشکان در بیمارستانها. کجا هست که زنان والا و شریف ما حضور ندارند. چرا عدهای حضور زن را تهدید احساس میکنند. زن چه تهدیدی است؟ بعضی فکر میکنند به محض اینکه زن از در خانه خارج شد عرش اخلاق و عفت عمومی به لرزه درآمده است. چرا اینگونه میاندیشیم. زنان خود پاسدار عفت جامعه هستند. ما نه فرهنگ خشونت و نه خشونت فرهنگی، نه فرهنگ تبعیض، نه تبعیض فرهنگی، نه فرهنگ افراط و نه افراطیگری فرهنگی را برای جامعهمان و بویژه برای زنانمان نخواهیم پذیرفت. امروز زنان ما در تمام صحنهها باوقار، با کرامت، با شخصیت، با عفاف مانند مردان فعالیت میکنند. مگر میتوانید نیمی از جامعه را فراموش کنید. مگر میشود ۵۰ درصد اعضای جامعه را به گوشهای راند یا در حاشیه گذاشت.
زنان باید دارای فرصت برابر، مصونیت برابر و حقوق اجتماعی برابر باشند. ما برای اینکه در مسیر راه به مقصد برسیم راهی طولانی در پیش داریم. اقدامات بسیار ارزشمندی برای زنان در زمینه علم و دانش و تحصیل، در زمینه کار اشتغال و تحقیق فراهم شده است.
امروز زنان ما در همه بخشهای فرهنگی و اقتصادی حضور دارند. در کدام فیلمی است که شما حضور برجسته زنانمان را به عنوان بازیگر یا حتی کارگردان یا فیلمنامهنویس نبینید و مشاهده نکنید. در کدام دانشگاه و دبستان و دبیرستان است که حضور فرهیخته زنان تعلیمگر و آموزگار و مدرس دانشگاه را نبینید و مشاهده نکنید. در کدام کارخانه، صحنه کار، مخصوصاً در شرایط پیشرفت علمی و تکنولوژیکی حضور ندارند. امروز وضعیت کسب و کار الکترونیک برای خانمها مهیاتر و فراهمتر است تا دیروزی که تجارت الکترونیک و کسب و کار الکترونیک وجود نداشت. امروز با پیشرفت علم و دانش صحنههای فراوانی برای زنان ما از دیروز مهیاتر است.
سخن پایانی؛ موانع و مسائل موجود بر سر راه مشارکت زنان در جامعه، عمدتا یک پدیده برونزا است و به وسیله شرایط و مشخصههای ویژه پدید آمده است. بنابراین برای بررسی و شناسایی آن باید بهعنوان یک متغیر برونزا با آن برخورد نمود. این موانع را باید، موانعی دانست که از شرایط پیرامون به زنان تحمیل گردیده است و امروزه بهعنوان یک باور فرهنگی درآمده است. بنابراین اگر قرار باشد موانع موجود بر سر راه زنان را آن گونه از میان برداشت که به زن اصالت فرد، جدای از چارچوب نهاد مقدس خانواده ببخشد، پیش از این، جوامع غربی آن را در حد نهایت انجام داده و امروزه به عوارض سوء آن مبتلا گردیدهاند. اما اگر این موانع را بخواهیم بدانگونه مرتفع سازیم که به زن اصالت واقعی ببخشد و جایگاه حقیقی و واقعی زن را در جامعه مشخص سازد، باید به اصلاح باورهای فرهنگی مردم و جامعه پرداخت. باورهایی که نشأت گرفته از عوامل و مسائل متعدد ملی، جغرافیایی، اجتماعی، اقتصادی و مذهبی ... است و در حال حاضر ایجاد کننده رفتار در بین افراد است.
رفتاری که از یک طرف زنان را به عدم اعتماد به نفس و خودباوری و ضعف کشانده و از آنان موجودی ثانوی ساخته است و از طرف مقابل مردان را، تافته جدا بافته و برتر میداند. باید باور فرهنگی مردم را اصلاح کرد که زن همانند مرد است و آزاد است که سرنوشت و فعالیتهای خود را انتخاب کند و باید این باور را در مجموعه باورهای فرهنگی جامعه از جمله مردان ایجاد نمود که زن نقش بزرگی در اجتماع دارد. زن مظهر تحقق آمال بشر است. زن پرورشدهنده زنان و مردان ارجمند است. از دامن زن مرد به معراج میرود. دامن زن محل تربیت بزرگ زنان و مردان است.
نویسنده: سارا نصرتی