به گزارش دیوان نیوز؛ طی سالهای اخیر، میزان قابل ملاحظهای از اندیشهها و آرای اجتماعی، در زمینه مسائل و محدودیتهای اشتغال زنان، به رشته تحریر درآمده است. از طرف دیگر، اولویت جامعه برای حرکت در مسیر توسعه اقتصادی پدیده کارآفرینی را به موضوع مورد توجه محافل علمی تبدیل کرده است. کارشناسان ضمن به رسمیت شناختن تفاوتهای طبیعی زنان و مردان بر این باورند که نابرابریهای جنسیتی موجود در جامعه ایران، که بیشتر جنبه اجتماعی و فرهنگی دارد، از قابلیت کارآفرینی زنان میکاهد.
امروزه تمامی کشورها برای دستیابی به هدفهای راهبرد ملی، رشد اقتصادی و تولید ثروت، پویایی فرهنگی، تعالی مدنی و انسجام اجتماعی و به طور کلی حرکت در مسیر توسعه پایدار بر مبنای نوآوری، فنآوری و کارآفرینی، مدیریت دانش و دانایی محوری در سطوح و حوزههای مختلف در پی بالندگی سرمایههای اجتماعی و ارتقای کیفیت نیروی انسانی خویش میباشند. زنان نیز از اولین افراد در خانه هستند که صبح قبل از همه کار را شروع میکنند و از جمله آخرین افراد هستند که دست از کار میکشند. تغییر نقشهای سنتی زنان نسبت به گذشته و تقاضای روزافزون آنان برای حضور در عرصههای مختلف اقتصادی، واقعیت انکارناپذیری جامعه مخصوص جامعه ایران است که این تغییرات حاصل دگرگونی در تمام ارزشها، رشد اندیشه مردمسالاری، افزایش تحصیلات زنان و افزایش اوقات فراغت زنان در منزل به خاطر مکانیزه شدن کارهای منزل و... است.
سهم زنان در نیروی کار با پیشرفت اقتصادی نسبت مستقیم دارد و یکی از نشانههای توسعه آن کشور میباشد. آنچه میتوان در مورد ویژگیهایی که در زنان است و آنها را میتوانند به یک کارآفرین موفق تبدیل کند، گفت این است که آنها در سازماندهی کارهایشان بسیار موفق عمل میکنند و میتوانند بین کار و زندگیشان به یک تعادل برسند که اگر غیر از این باشد زندگیشان تبدیل به یک محیط آشفته میشود، چون آنها مسئولیت شخصی و خانوادگی را هم بر عهده دارند و در منزل بهعنوان مدیر داخلی خانه شناخته میشوند و میدانند که بین کار و زندگی ذهن را برای ایدههای خلاق آماده میکند.
در آمارها مشخص شده که در کشورهای درحالتوسعه آن دسته از زنان کارآفرینی که به زندگی خانوادگی، دوستان، سلامت و روح و روان خود توجه بیشتری میکنند، موفقتر هستند. پس اهدافشان را با برنامه عملی و شفاف تجهیز میکنند و آنها را رتبه بندی مینمایند. خوشبختانه مقوله کارآفرینی به سرعت در حال گسترش است و کارآفرینی زنان موضوع خاص و مورد توجه سراسر جهان است.
در ایران، کارآفرینی پدیدهای بسیار نو و تحقیقات در این زمینه خصوصا کارآفرینی زنان، بسیار محدود است. علیرغم این که در سالهای اخیر تمایل زنان ایرانی به داشتن مشارکت اقتصادی و اجتماعی و خصوصا تحصیلات عالی افزایش یافته است، استفاده بهینه از مشارکت آنان در امور اقتصادی جامعه میسر نشده است. یافتن منابع مالی مناسب، دسترسی به اطلاعات، ایجاد تعادل بین کار و خانواده و جلب اعتماد دیگران از مواردی است که در اکثر تحقیقات کارآفرینی به عنوان موانع و مشکلات زنان در راهاندازی کسب و کار مشاهده میشود. به منظور دریافت شناخت کلی از زنان کارآفرین تحصیل کرده دانشگاهی و کسب و کارهای آنان و شناسایی عوامل مؤثر بر راهاندازی موفق کسب و کارهای کارآفرینانه توسط آنان، تحقیقی وسیع و ملی در جامعه زنان کارآفرین تحصیل کرده دانشگاهی باید انجام شود.
سخن پایانی؛ کارآفرینی امری دشوار است و زنان کارآفرین میتوانند از نظر نیروی کار عامل مهمی برای توسعه به شمار آیند، بانوان کارآفرین با ایدههای خلاقانه کسب و کار و شرکتهای موفق خود در حال تغییر دنیا هستند. از دولتها در بحرانهای اقتصادی توانستهاند با اتخاذ تدابیر و سیاستهایی و با بهرهمندی از نیروی کار زنان بر بحرانهای جامعه خود فایق آیند و در مسیر توسعه موفق شوند. با توجه به اینکه بخش عظیمی از جامعه را زنان تشکیل میدهند، در میان زنان، بررسی وضعیت زنان سرپرست خانوار اهمیت ویژهای دارد، از آنجا که زنان سرپرست خانوار به علت وضعیت نابسامان اقتصادی، نبود شغل مناسب، ناکافی بودن مستمری و نداشتن منبع درآمد اغلب به عنوان فقیرترین اقشار اجتماعی در جامعه محسوب میشوند. همچنین در جامعه کنونی ایران که از بیماری مزمن بیکاری و بحران اشتغال رنج میبرد و مردان در شغلی هستند که از آن درآمد بخور نمیر به دست آورند، جا برای زندگی و کار زنانی که نانآور خانواده هستند بسیار تنگ است، بنابراین کارآفرینی این قشر از جامعه از اهمیت به خصوصی برخوردار است.