به گزارش دیوان نیوز؛ حملونقل، اساس توسعه کشورهاست و گستردگی زیرساختهای حملونقل و شبکههای متصل به هم با سطح بالاتری از توسعهیافتگی همراه است. کارایی و کیفیت بالای حملونقل باعث کاهش هزینهها شده و فرصتها و مزیتهای اقتصادی و اجتماعی ایجاد میکند که اثرات خارجی مثبتی مانند دسترسی بهتر به بازارها، افزایش اشتغال و سرمایهگذاری را به همراه دارد.
در کشور ما هرچند زیرساختهای نسبتا مناسبی در امر حملونقل وجود دارد؛ اما این زیرساختها به طور متوازن توسعه نیافتهاند و برخی مشکلات نرمافزاری بهویژه در حوزه عملکرد نهادهای مسئول نیز وجود دارد. نتیجه ضعفهای بخش حملونقل در هزینه تمامشده کالاها کاملا مشهود است. چالشهای اصلی پیش روی توسعه سیستم حمل و نقل کشور را میتوان به ۴ دسته چالش های زیرساختی و ساختاری، چالشهای تأمین مالی (داخلی و خارجی)، چالشهای سیاستگذاری و محیط قانونگذاری و نظارت و چالشهای ناشی از تحولات منطقهای دستهبندی کرد.
به طور خلاصه در دنیای امروز حمل و نقل، زیرساختی مؤثر در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهاست. در این فرایند، نقش سیستمهای حملونقل در بهینهسازی هزینهها و زمان سفر، سرعت جابهجایی، ایمنی و سطح خدمات ارائهشده، غیرقابل انکار است و هر کشوری برای اعتلای توان اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و سیاسی خود نیازمند شبکه گسترده و قابل اعتماد حملونقل است.
در علم اقتصاد، مجموعه خدماتی که سبب انتقال و جابهجایی منابع تولید میشود، دارای ارزش اقتصادی بوده و بخشی از جریان تولید محسوب میشود. همچنین حمل و نقل در فرایند توزیع کالاها و خدمات هم، ارزش افزوده ایجاد مینماید. نظام حملونقل دارای جایگاه ویژهای در سیاستگذاری و سرمایهگذاری در کشورهاست. دستیابی به سیستم حملونقل ایمن، سریع، کارآمد، پاک و قابل اطمینان در کلاس جهانی و بهترین در سطح منطقه خاورمیانه که در سند چشمانداز کشور به آن تصریح شده، بیانگر اهمیت توجه به این موضوع استراتژیک در کشور است که نقش قابل اعتنایی نیز در اقتدار و امنیت ملی دارد.
نویسنده: سارا نصرتی