11953 یادداشت 1400/05/29 - 19:23

بررسی نقش مدیریت شهری؛

یک طلاق به ازای هر ۲ ازدواج در استان البرز!

براساس آمار سازمان ثبت احوال کشور در استان‌های تهران، البرز و مازندران، به ازای هر ۲ ازدواج، یک طلاق صورت می‌گیرد، به طوری که نسبت ازدواج به طلاق در دو استان تهران و البرز پایین‌ترین عدد در سطح کشور است.

به گزارش اختصاصی دیوان نیوز؛ آمار بالای طلاق در استان خود را با محوریت مدیریت شهری بررسی کرده و در دیگر حوزه ها به نقد و تبادل نظر می‌گذاریم و از دوستان اصحاب رسانه و صاحب نظران و مسئولان استانی خواهش می‌کنیم در موضوع مشارکت کنند و به تبادل نظر بپردازند:
نقش نهادهای فرهنگی و اجتماعی اعم از حاکمیتی و دولتی در کاهش میزان طلاق در استان چیست؟
وظیفه فوری شورای فرهنگ عمومی در کاهش میزان طلاق چیست و علت عدم ارائه برنامه های موثر فرهنگی در کاهش میزان طلاق توسط آن نهاد تصمیم ساز چیست؟
️شهرداری و مدیریت شهری با محوریت موضوعات فرهنگی و اجتماعی در کاهش میزان طلاق چه نقشی دارند؟
توسعه ناپایدار و بی برنامه، وجود نگرش بسته فرهنگی، عدم مشارکت فراگیر و حضور موثر زنان در سطوح مختلف جامعه، تشدید ناباوری زنان نسبت به توانمندی‌های خود، نابرابری فرصت‌ها و موقعیت‌های کسب تجربه در زمینه‌های مختلف شغلی، عدم بهره مندی از توان فکری و مدیریتی زنان، بی برنامگی یا نبود برنامه های موثر در نهادهای عمومی و فرهنگی شهر برای زنان به خصوص در زمینه آموزش و افزایش سطح آگاهی جامعه، تجاری سازی شهر و نبود نگاه فرهنگی حتی در موضوعات نقش بسته بر روی صدها تابلو و‌ بیلبورد شهری و… همه این موارد می‌تواند از آسیب‌های اجتماعی مهم در کسب رتبه اول طلاق برای این استان باشد.
ناتوانی مدیریت شهری و نگاه تجاری و بنگاه‌داری در شهرداری باعث شده مدیریت شهری حتی در یک موضوع ساده همچون پسماند فقط نگاه درآمدی به آن داشته باشد و با زباله فروشی برای خود بازار طلای سیاه را پُررونق نگه دارد حال آنکه می‌توانست با سرمایه گذاری روی نقش زنان در مدیریت پسماند ضمن کمک به اقتصاد خانواده‌های شهری در کاهش تولید پسماند اثرگذار باشد.
مدیریت شهری ناتوان با تزریق صدها میلیارد پول شهر به سازمان‌های شبه فرهنگی و نهادهای حاکمیتی یا پروژه‌های عمرانی غیرمرتبط با وظایف شهری همچون مصلی یا پخش پول در قالب ماده ۱۷ بصورت رانتِ در اختیارِ اعضای شورای شهر که آن ها نیز برای کسب شهرت یا نهایتا گداپروری از آن استفاده نموده اند نتوانسته است سازمان های محلی و مردم نهاد کاربردی ایجاد یا از سازمان‌های موجود حمایت کند و به نوعی قسمتی از امور عمومی شهر از قبیل آسیب شناسی های اجتماعی، آموزش های خانواده در امور ازدواج و طلاق را به آن سازمان‌های محلی واگذار کند.
بودجه سازمان‌های متولی همچون سازمان فرهنگی، هنری ورزشی شهرداری در ادوار مختلف نهایتا صرف هیات های عزاداری و جشن ها و مراسمات تشریفاتی و گاها بی‌محتوا بدون اثرگذاری اجتماعی گردیده است، در حالیکه وظیفه اصلی این سازمان استفاده از همه ظرفیت‌های ممکن با اتخاذ تصمیمات علمی و راهبردی و ایجاد برنامه‌های فرهنگی و تفریحی در شهر به منظور افزایش نشاط اجتماعی می‌باشد.
یکی از اصلی ترین علت‌های علمی مطالعه شده در بروز افسردگی یا تعمیق آن کاهش یا فقدان نشاط اجتماعی است، در ایجاد بسترهای مناسب برای ارتقای نشاط اجتماعی اهمیت زیباسازی و طراحی شهری را نمیتوان نادیده گرفت توسعه فضاهای مفرح منطبق با نیازهای فرهنگی و روانی جامعه از جمله وظایف مهم مدیریت شهری است.
نقاشی‌های دیواری، زیباسازی، نورپردازی، طراحی و بهسازی پارک‌ها و ایجاد پارک های محله‌ای و توسعه فضای سبز شهری همه و همه از وظایف مدیریت شهری می‌باشد که در ایجاد و افزایش شادابی و نشاط اجتماعی نقش اساسی دارد این در حالیست که اقدام یا رضایت به طلاق در افراد زمان ناراحتی، اضطراب و فقدان نشاط کافی در آنها صورت می‌گیرد.
بی برنامگی و انفعال شهرداری در آموزش‌ شهروندان در همه زمینه ها بر همگان روشن است مسلماً اقدام مدیریت شهری بخصوص با آموزش مهارت‌های زندگی به زوجین و خانواده ها می‌تواند در کاهش میزان طلاق نفش موثری داشته باشد.
در بی توجهی مدیریت شهری و شورای های ادوار شهر به نهاد خانواده و عدم حمایت‌ از تحکیم و بنیان آن همینقدر کافیست که در طول پنج دوره شورای شهر کمسیون یا کمیته ای مرتبط با خانواده تشکیل نگردیده است که این همان نگاه تجاری و مادی شهرداری و شورای شهر به عمومی ترین و مردمی ترین نهاد شهری یعنی شهرداری است.
استحکام خانواده با برآورد نیازهای اساسی آن تقویت می‌گردد که از جمله نیازهای اساسی خانواده مسکن است و مدیریت شهری نه تنها برنامه‌ای در تامین مسکن شهروندان خود اجرا نکرده است بلکه در افزایش سرسام‌آور قیمت مسکن و تبدیل آن به کالای تجاری نقش اساسی داشته و در عوض حمایت تمام قدی از دلالی و سوداگران مسکن نموده است تا جاییکه این نیاز اساسی از سبد زندگی مشترک زوجین حذف شده و تبدیل به کالای تجاری عده ای معدود گشته است.
از طرف دیگر اجاره بهای مسکن در شهر بیش از نصف درآمد خانواده ها را به خود اختصاص داده‌ است و در محلات برخوردار هزینه اجاره مسکن چندین برابر درآمد خانواده هاست.
توصیه می‌شود:
با اولویت و ضرورت فوری برنامه ریزی و راه اندازی مرکز صیانت از بنیان خانواده در شهرداری تشکیل گردد و مرکز مشاوره خانواده و آموزش مهارت‌های زندگی زیرنظر آن ایجاد شود تا با کارشناسان مجرب و بکارگیری متخصصین با استفاده از ظرفیت دانشگاه‌های استان در حل معضل طلاق وارد میدان عمل گردند.
همچنین کمسیون خانواده در شورای شهر ششم مصوب و شروع بکار نماید تا با ایجاد سازوکارهای علمی سند تحول اجتماعی و فرهنگی شهر را تهیه کند و با اولویت خانواده، ازدواج و مسکن جوانان همچنین به منظور کاهش میزان طلاق بودجه فوری تخصیص دهند و شهرداری با تخصیص اعتبار برای کنترل و کاهش آسیب پذیری خانواده‌ها به خصوص در مناطق حاشیه نشین در سال جاری و افزایش اعتبار در سال آتی برنامه‌های ضروری در این راستا را عملی کند.

نویسنده: مهدی شهیم



  1. ایران مقتدرانه قهرمان رقابت‌های انتخابی جام‌جهانی ووشو ۲۰۲۴ شد
  2. دولت آماده رفع مشکلات مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی است
  3. تداوم تحریم‌های آمریکا به بهانه پهپادی و جنگ روسیه و اوکراین
  4. کاخ سفید باید حمایت از جنایات جنگی رژیم اسرائیل را فورا متوقف کند
  5. ادامه روند کاهشی قیمت طلا و سکه
  6. دیدار معلمان برگزیده استان با مقام معظم رهبری در هفته معلم
  7. آمادگی شرکت عمران مهستان برای استقرار دستگاه‌های اجرایی در این شهر جدید
  8. بازدید رئیسی از طرح توسعه بیمارستان شهدای یافت‌آباد
  9. ریشه کنی مالاریا در ایران دچار اختلال شد
  10. پیشگامی پلیس در بهره‌مندی از ظرفیت دانش‌آموزان در گسترش قانونمندی
  11. آغاز کنکور ۱۴۰۳ با آزمون «علوم ریاضی» و «انسانی»
  12. رونمایی از نخستین موتور شش سیلندر بنزینی «ایران‌ساخت»
  13. تردد بیش از ۱۹ میلیون خودرو در فروردین 1403
  14. برخوردهای سلیقه‌ای مسئولان در محیط دانشگاه، باعث ایجاد تنش خواهد شد.
  15. هر فدراسیون باید اساسنامه تخصصی خود را داشته باشد
  16. یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه
  17. ضربه کاری به ارتش اسرائیل و ترجمه عملی تهدیدات نصرالله
  18. تبدیل مجوز کاغذی به شناسه یکتا از ۴۲۷ هزار عبور کرد/ لرستان در صدر جدول تبدیل مجوزها
  19. دولت در احیای واحدهای تولیدی راکد و نیمه راکد موفق عمل کرد
  20. دیدار کارگران با رهبر انقلاب
  21. شمسایی بهترین گزینه هدایت تیم ملی فوتسال است
  22. زارع‌پور: برای سومین بار درخواست کردیم گوگل‌پلی رفع فیلتر شود
  23. موریس موتا پائز سرمربی تیم ملی والیبال وارد ایران شد
  24. وسط این همه مشکلات هم می‌توانیم شاد باشیم
  25. دستاوردهای سفر رئیس جمهور به پاکستان
  26. شهادت ۳۰ کودک بر اثر گرسنگی و آوارگی ۱۷ هزار کودک بدون والدین
  27. اجرای برنامه‌های متنوع فرهنگی و اجتماعی با مشارکت کانون پرورش فکری البرز
  28. دوم اردیبهشت آغاز ایمن‌سازی تکمیلی فلج اطفال در استان البرز
  29. تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است
  30. موسوی برای دومین بار از حضور در تیم ملی والیبال انصراف خواهد داد؟!
  31. برگزاری ششمین نمایشگاه ایران اکسپو 2024 در تهران
  32. مالیات بر ارزش افزوده دارو و شیر خشک، فقط یک درصد!
  33. «بی‌بی‌سی» اعتراف کرد: موفقیت حمله موشکی ایران به پایگاه هوایی رژیم صهیونیستی
  34. احداث ۱۲۲ هکتار گلخانه در البرز توسط بخش خصوصی
  35. تخریب 125 هکتار ساخت و ساز در اراضی کشاورزی ساوجبلاغ
  36. شهیدی که محل دفن او را امام خمینی (ره) تعیین کردند.
  37. آیا می دانید چه خدماتی به مادران در مراکز بهداشتی استان ارایه می شود؟
  38. اردیبهشت پر بارشی در راه است
  39. هرجایی زالودرمانی نکنید!
  40. بعد از عملیات وعده صادق، نتانیاهو حرفی برای گفتن ندارد