سه‌شنبه، 18 اردیبهشت 1403 15:41
32346 اجتماعی 1403/02/07 - 13:57

برنامه ملی سلامت خانواده زیر ذره‌بین کارشناسان

آیا برنامه سلامت خانواده قوی تر از پزشک خانواده است

وزیر و معاون بهداشت وزارت بهداشت، عنوان کردند؛ برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع، جایگزین برنامه پزشک خانواده شده است.

به گزارش دیوان نیوز به نقل از خبرگزاری مهر، اجرای برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع، از سال گذشته با ۵۹ شهر کلید خورد و در ادامه بر تعداد شهرهای تحت پوشش برنامه افزوده شد.

این برنامه که وزارت بهداشت اصرار زیادی بر اجرای آن دارد، تا حدود زیادی شبیه برنامه پزشک خانواده است که گفته می‌شود برنامه سلامت خانواده جایگزین آن شده است. اما، روند اجرای برنامه سلامت خانواده در شهرهایی که کلید خورده است، نشان می‌دهد که تفاوت چندانی با برنامه پزشک خانواده ندارد. با این تفاوت که تغییراتی در ترکیب تیم مراقب سلامت به وجود آمده است.

حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت، در دفاع از برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع؛ معتقد است که با توجه به اهمیت مراقبت‌های بهداشتی اولیه PHC و آثار ارزشمند آن، دولت سیزدهم و وزارت بهداشت به دنبال توسعه این مدل هستند و با توجه به عدم پوشش مناسب خدمات سلامت خانواده در سطح شهرها، طرح پزشک خانواده در شهرها برای ما اهمیت دارد و متأسفانه پزشکان ما کوریکولوم درسی مناسب در این زمینه با محتوای آموزشی لازم را نداشته‌اند. لذا بهتر است مراقبان سلامت را از کارشناسان حوزه پرستاری یا مامایی در مراکز شهری داشته باشیم که بعد از دو سال طرح، آن گونه که پزشکان برنامه‌ریزی می‌کنند، قصد خداحافظی و رفتن به دوره تخصص را نداشته باشند و چنین افرادی، مسئول پیگیری و درمان ساکنان شهرها خواهند بود و followup را در حوزه درمان نیز به عهده خواهند داشت.

وزارت بهداشت مدعی است که اساس برنامه سلامت خانواده، بر این نکته قرار گرفته که هر شهروند ایرانی یک مراقب سلامت و هر خانم ایرانی نیز یک مامای مراقب داشته باشد و هر شهروند و خانواده‌اش، علاوه بر مراقب سلامت سطح اول، یک پزشک خانواده نیز داشته باشند که در صورت نیاز ارجاع به وی انجام شود و در صورت نیاز به سطوح بالاتر ارجاع داده و پیگیری‌ها صورت می‌گیرد.

در این طرح، مراقب سلامت به عنوان رکن اصلی است که می‌تواند کارشناس بهداشت یا پرستاری باشد و باید یک کارشناس مامایی نیز در ازای هر بلوک ۳۰۰۰ نفره در نظر گرفته شود و رکن دیگر این برنامه، یک پزشک خانواده با حداقل مدرک پزشکی عمومی و گذراندن آموزش‌های لازم است و در مرکز جامع سلامت دندانپزشک، کارشناسان ناظر، کارشناس سلامت روان، کارشناس تغذیه و دیگر حرفه‌های مورد نیاز نیز حضور دارند.

در سطوح اولیه ارائه خدمات سلامت، پایگاه‌های سلامت خانواده را خواهیم داشت و سپس با ظرفیت ۴ بلوک از چنین زیرمجموعه‌هایی؛ مرکز خدمات جامعه سلامت را داریم که در آن خدمات تجمیع می‌شوند و تعداد ۴۰ تا ۸۰ هزار نفر را پوشش می‌دهند و در این سطح کارشناسان بهداشت محیط، بهداشت حرفه‌ای و مدیریت سلامت هم جزو برنامه هستند.

منتقدان چه می‌گویند

محمدجواد کبیر عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت، با عنوان این مطلب که حدود ۶۳ درصد بیمه شدگان کشور تحت پوشش تأمین اجتماعی هستند، گفت: اجرای یکپارچه این طرح به نظر می‌رسد که قابل تحقق نباشد زیرا بیمه شدگان همگانی بیمه سلامت به خوبی قابل پوشش هستند، اما بیمه تأمین اجتماعی تکلیفش روشن نیست.

وی افزود: اگر به نظام ارائه خدمت در PHC توجه کنیم، به نقش عوامل محیطی مانند سالم‌سازی آب و…، نیز پرداخته می‌شد که در شهرها قابلیت اجرا ندارد. همچنین اگر بخواهیم بر خانواده متمرکز شویم؛ باید در شهرها به اختیارات و خواسته‌های مردم هم با توجه به گستردگی انتخاب‌های آنان در مقایسه با روستا توجه کنیم.

امیدوار رضایی عضو پیوسته فرهنگستان و عضو شورای آینده‌نگاری نیز گفت: در نظام جمهوری اسلامی باید همه اقدامات و برنامه‌ها بر اساس سیاست‌های کلی نظام باشد و از ابلاغ سیاست‌های کلی سلامت ۱۰ سال می‌گذرد و در مجمع تشخیص مصلحت روی آن کار شده و در بند ۷ این سیاست‌های کلی آمده است که قانون به صورت مصوبات مجلس یا لوایح وزارتی باید زیربنای اصلی هر برنامه‌ای باشد که تاکنون در برنامه سلامت خانواده این نکته دیده نشده است.

حسین ملک افضلی عضو پیوسته فرهنگستان و عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت گفت: باید در شهرها با توجه به سطح بالای تحصیلات مردم، برنامه را به جای مراقب محور بودن، در قالب پزشک محور بودن طراحی کنیم؛ زیرا پزشکان جایگاه والایی برای جلب اعتماد مردم در اجرای این برنامه دارند و مراقبان سلامت زیر نظر پزشکان فعالیت کنند.

وی افزود: پیشنهاد بنده تکمیل کار کارشناسی با کمک خبرگان این عرصه و داشتن صبر لازم قبل از آغاز عجولانه برنامه فعلی است که منابع را به‌هدر خواهد داد و این برنامه قرار نیست تمام مشکلات حوزه سلامت یا PHC را حل کند و باید منابع مالی و انسانی آن تأمین شود و در نگاه حداکثری باید مشکلات انباشته PHC در سنوات گذشته را با کمک آن حل کرد.

فاطمه درخشانی عضو پیوسته و عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت در بیان دیدگاه خود گفت: در این طرح به بحث پرداخت بیمه‌ها در مقایسه با دوره‌های گذشته که پزشک خانواده را اجرا می‌کردیم، کمتر توجه شده است.

وی افزود: در اجرای طرح پزشک خانواده در تجربه‌ای که ما داشتیم، مردم به پزشک عمومی اعتماد کافی نداشتند. اکنون که قرار است مراقب سلامت با مدرک کارشناسی، مسئولیت این برنامه را داشته باشد، باید ببینیم اعتماد مردم تا چه حد است.



  1. فوتسال ایران فراتر از آسیاست
  2. پوتین برای پنجمین بار مراسم سوگند ریاست‌جمهوریِ روسیه را انجام داد
  3. همکاری‌های دوجانبه ایران و عراق باید تقویت شود
  4. هشدار نسبت به نبود داروهای بیماران پیوند کبد
  5. آغاز به کار سی و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران طی روزهای ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  6. اعزام سفیران کریمه اهل‌بیت(س) به سراسر کشور در دهه کرامت
  7. تلاش ناکام صهیونیست‌ها برای ایجاد سپر دفاع سایبری
  8. تقاضای سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد ۴ برابر شد
  9. بیمه و حق مستمری هنرمندان صنایع‌دستی
  10. محدودیتی برای تامین داروهای بیماران خاص نیست
  11. تمام زیرساخت ها برای ورزش قهرمانی باید فراهم شود
  12. کاهش خرید و فروش مواد مخدر در استان البرز
  13. ذخیره ‌آب سد کرج ‌به ۵۴ درصد رسید‌
  14. درخشش شناگران جانباز و توان یاب البرزی در مسابقات قهرمانی کشور
  15. کشف استعدادهای هنری کودکان و نوجوانان مناطق محروم البرز
  16. ورود تانک‌های رژیم صهیونیستی به گذرگاه رفح در جنوب غزه
  17. ایران خواهان گسترش همکاری‌های اقتصادی و مراودات تجاری با اقلیم کردستان است.
  18. رییس جمهور، آخر هفته در قم خواهد بود.
  19. البرز، رتبه دوم تردد در کشور را به خود اختصاص داده است.
  20. با آمریکا نمی‌شود با روی خوش و ملایمت رفتار کرد
  21. ادعای ترکیه درباره شرط حماس برای کنارگذاشتن سلاح
  22. گاز شهری قسمتی از کرج قطع خواهد شد
  23. اندیشکده مواسات در البرز افتتاح می شود
  24. اختتامیه دومین جشنواره نوجوان و جوان برتر ساوجبلاغ برگزار می‌شود
  25. نقره‌داغ استخراج‌کنندگان غیرمجاز رمزارز
  26. فروش ۱۹۰ کیلو طلا در بیست و سومین جلسه حراج شمش طلا
  27. آیا ساخت شهر فرودگاهی در ایران توجیه پذیر است؟
  28. رگبار و رعد و برق در شمال، غرب و مرکز کشور
  29. مصرف این چهار مکمل را بعد از ۴۰ سالگی جدی بگیرید
  30. کارگر ۳۵ ساله قصد فروش یسنا را داشت
  31. در حملات رژیم صهیونیستی به مرکز و شرق رفح ۱۱ نفر از جمله ۵ کودک به شهادت رسیدند.
  32. رئیس سیا عازم دوحه شد
  33. به فرمول یک توافق مشخص دست یافته‌ایم
  34. امروز در غرب شاهد تقابل جریان شرافت در مقابل شرارت هستیم
  35. دستگیری فیشینگ کار حرفه ای در کرج
  36. تامین زمین آموزشی رایگان در شهر جدید مهستان استان البرز
  37. دشمن مشارکت زیر هشت درصدی را برای البرز خواب دیده بود
  38. اینستاگرام با بیش از ۹۱ درصد؛ کماکان بیش‌ترین حجم آلودگی جرایم غیر اخلاقی
  39. ضرورت بهره گیری از ظرفیت نخبگان و دانشگاهیان در طرح جوانی جمعیت
  40. احتمال افزایش نرخ معاینه فنی